dimecres, 30 de desembre del 2009

és sols un cubell marró?


Aquests dies al Districte quan vinc a treballar veig una llarga cua de gent esperant per poder recollir un dels cubells per a brossa orgànica que regala l’Ajuntament amb motiu de la posada en marxa de la nova contracta de neteja. Per a molta gent la recollida de brossa orgànica és una novetat i per tant venen a un dels nombrosos punts d’informació que s’han instal•lat a tots els barris i que també podeu consultar a la web de medi ambient. L’atractiu de venir a un dels punts és que marxes amb el cubell marró per la recollida de brossa orgànica, amb informació i amb unes quantes bosses biodegradables. Per tant fa goig veure aquests dies a molta gent sortir de la seu del Districte amb el seu cubell, però sobretot fa gràcia escoltar-ne els comentaris.

Molta gent gran el primer que fa és preguntar si això servirà per alguna cosa. Hi ha la llegenda urbana de que després tot es barreja i que l’esforç de reciclatge no serveix per a res. Altres persones consideren que això és massa difícil i que al final tenim la cuina plena de cubells diferenciats i no hi ha espai per a res. Però poc a poc la gent va incorporant en el seu discurs la importància de la recollida selectiva. Fins i tot hi ha gent gran que recorda que quan vivia al poble això ja ho feia, però no ho tirava al contenidor, sinó que es diferenciava allò que podia ser menjar pel bestiar i la resta adob pel camp. En el fons tampoc estem inventant res, com els punts verds són els drapaires del segles XXI.

Hi ha temes que semblen simplement de gestió però que darrera impliquen canvis culturals de primer ordre. No tan sols estem canviant una contracta de neteja, els contenidors són nous, les màquines fan menys soroll i canvia alguna empresa de les que fan la neteja. Estem aconseguint canviar les pautes de comportament individual per a millorar la situació mediambiental de la nostra ciutat. Hi ha canvis en la normativa o en la gestió que suposen transformacions socials més profundes, com ho és per exemple no poder fumar en espais públics o moderar la velocitat, temes que fa quatre dies no estaven assumits. I no parlo avui de si Barcelona és una ciutat neta o no, però si en teniu ganes ja ho sabeu, també ho podeu dir.

3 comentaris:

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Saps que estaria molt bé? organitzar una visita a una planta de triatge del contenidor groc (Gavà, per exemple) i convidar als membres del consell ciutadà en visita guiada. Jo el primer cop que ho vaig veure vaig al·lucinar amb la quantitat de deixalles que hi havia i la població a la que dona servei aquesta planta és de 500.000 persones (Barcelona necessita 4 com aquesta i només per al contenidor groc). Tones i tones de residus que es trien i se separen per al seu posterior reciclatge. Molt interessant.

Pere Nieto ha dit...

T'agafo la proposta i miro d'organitzar-ho

Marc ha dit...

M'he passat els darrers 4 anys de la meva vida exprimint-me el cap per trobar solucions als problemes que tenen aquestes plantes de triatge. I al final la conclusió sempre és la mateixa, RECOLLIDA SELECTIVA des del principi i reducció i simplificació d'envasos.
Al final em vaig centrar més en el reciclatge de vehicles fora d'us, que fa menys pudor...