dimarts, 22 de desembre del 2009

Cal un partit independentista i prou?

L’independentisme sembla que es baralla. Si més no això va servir a determinats mitjans de comunicació que han pogut omplir unes quantes pàgines. Jo me n’alegro de la crisi. Crec que no pot haver-hi res pitjor pel sobiranisme català que mirar d’aglutinar sota unes soles sigles polítiques. Primer de tot perquè considero immoral volem capitalitzar una mobilització social d’aquesta mena. I en segon lloc perquè crec que no assolirem una millora significativa del nostre autogovern, inclosa la possibilitat de la independència, sense un acord ampli de diferents partits. Perquè a més hi ha diversos components que han d’influir a l’hora de votar. Un pot ser quin model volem per a Catalunya (federalisme, independentisme, autonomisme ...) però ningú pot oblidar quin model de Catalunya vol a nivell social, econòmic, cultural. Si em considero sobiranista sobretot és per dos motius, el primer perquè crec que és un dret que té qualsevol poble del món i no entenc que sols es pugui defensar pel Tibet, Sàhara o Palestina i el segon motiu és perquè considero que un major autogovern permetrà a Catalunya avançar de forma més clara en els seus objectius. Però deixem-ho clar jo vull una Catalunya més verda i més d’esquerres i això és fonamental. No crec per tant en una formació que aglutini a tothom que té aspiracions sobiranistes. L’objectiu ha de ser aconseguir que el sobiranisme s’escampi arreu de la majoria de les formacions polítiques, aconseguir una transversalitat que ens doni una majoria social clara a l’hora d’exercir l’autodeterminació. Igual passa en qualsevol altre component polític. Per aconseguir que la nostra societat avanci en un sentit ecologista no hem d’aconseguir un partit ecologista fort, sinó aconseguir que aquest sigui un element clau en l’agenda política de la majoria.
Hi ha u altre tema que em preocupa de forma molt clara. Els lideratges que s’estan movent de forma pública van des del messianisme al freakisme. I a més sembla que ha agafat força l’opció de Joan Laporta com a cap visible d’aquest nou moviment polític i la veritat és que això em semblaria un error encara més gran. Crec que per la gent que som sobiranistes no hi ha res pitjor que comptar-nos ara. L’objectiu ha de ser guanyar primer la majoria social a casa nostra i llavors ja veurem com aconseguim l’objectiu. I quan dic la majoria social no ho dic tant perquè no hi hagi prou gent que s’ho cregui sinó perquè cal també que la gent vegi que és possible. Ara que fa 30 anys de la constitució de Nacionalistes d’Esquerra em sento molt més a prop dels seus objectius fundacionals. No és possible desvincular l’alliberament nacional de la justícia social.

3 comentaris:

Natxo ha dit...

Hi ha certs moviments ideològics "comdemants" a viure sempre en les lluites pels matissos, produint-se constants escisions.

El problema és que sembla que calen referents messiànics que cada vegada són més degradants com a col·lectiu.

És cert que cal que certes idees es vagin escampant per tota la societat.

Julia ha dit...

Home, potser molts consideren en Joan Laporta una opció amb la esperança de convertir a Catalunya en el país dels 6 titols. Clar que una cosa està clara, el Barça dels 6 titols està plé d'estrangers pel que creure que els catalans som tan meravellosos com per conquerir els 6 titols solets em semble que és fer combregar amb rodes de molí als que aspiren a ser millor que ningú. Jo no m'he plantejat mai si soc soberanista o no, el que sí m'he plantejat és que soc catalana, que tinc un país i que tinc tot el dret de defensar-lo, ja sigui dins d'una federació (a poder ser republicana) o un estat respectuós amb les diferències. I aixó sí, d'esquerres. Perque un país sobirà on manin les dretes i siguin els Millet and company els prohomes de la pàtria, no m'interessa gens.

Pere Nieto ha dit...

Les darreres enquestes demostren que el sobiranisme o com li diem creix de forma molt més àmplia que el suport als partits estrictament independentistes. Això està molt bé. Cal un creixement transversal d'aquestes opcions si volem que tiri endavant.