dimarts, 10 de novembre de 2009

Premis Horta-Guinardó 2009

Com cada any el proper 27 de novembre es celebrarà el lliurament dels Premis Horta-Guinardó en el decurs d’un sopar a l’Hotel Alimara. Aquests guardons premien cada any la feina feta per persones i entitats del Districte que lluiten per la millora de la vida col•lectiva. En aquest cas celebrem la XXIII edició i per tant suposo que podeu imaginar-vos l’ampli ventall de persones i entitats que han rebut aquest premi. La idea és convertir aquest sopar en la gran festa anual del Districte, perquè es reconeix la feina feta per gent no molt coneguda públicament però que en canvi fan una tasca molt necessària.
Permeteu-me però que aquest any faci un reconeixement molt especial a les premiades. Sí ho dic en femení perquè aquest any s’ha reconegut la feina feta per dones del Districte, em sembla una gran fita. Dones lluitadores, discretes, que mai han buscat cap reconeixement i que precisament per això quan l’obtenen té més valor. Les guanyadores han estat:
- Associació de les Dones de la Teixonera
- Carlota Giménez i Compte
- Josefina Valcárcel i Feliu
Els premis recullen tres barris diferents de treball principal (Teixonera, Font d’en Fargues i Horta), tres àmbits de treball diferent (formació de les dones, recerca històrica i suport a les dones maltractades) i tres estils personals molt diferents, però alhora un compromís clar de gent que lluita per tal de millorar el seu entorn més proper. Com us deia aquest cop em fan especial il•lusió els tres premis i per tant dedicaré un breu article a cada premiada abans del dia del lliurament de premis. Quan l’altre dia parlava de què volia dir societat civil va haver-hi gent que em va plantejar que jo menystenia a la gent que treballa en l’àmbit social. Al revés hi crec profundament. El que no em crec és que per estar al marge de la política es tingui més presumpció d’innocència o que el compromís de transformar la societat pugui ser més alt necessàriament. Sovint, com deia el Joan, societat civil ha estat sinònim de burgesia. Els tres premis d’enguany demostren, de forma molt clara que hi ha gent que lluita des del carrer, des de les entitats i des de la seva aportació personal per transformar la societat. En aquest cas les tres premiades ho fan, sense militància política (que jo conegui) però amb compromís i a més exigint a l’administració però alhora col•laborant. Premis com aquests em serveixen per posar en valor el compromís de molta gent per millorar la societat. Potser no sortiran als mitjans de comunicació, però tenen un gran valor.