dijous, 12 de novembre del 2009

Josefina Valcárcel, premi Horta-Guinardó

La Josefina Valcárcel és una de les guanyadores dels Premis Horta-Guinardó 2009. És un dels personatges d’Horta que més m’estimo, sobretot per la seva actitud vital. Des de les seves profundes conviccions cristianes ha sabut fer de la seva vida un compromís en favor de les dones, especialment de les dones maltractades. La seva activitat s’ha desenvolupat en el si de l’entitat “Grup d’Horta del Col•lectiu de Dones de l’Església per la paritat”, als Lluïsos d’Horta, al Consell de Dones del Districte, al projecte de les bugaderes d’Horta, a l grup Coral d’Horta, a la comissió de festes, a la comissió de la Mostra d’Entitats ...Una de les seves tasques però més destacades ha estat la de ser membre fundadora del grup GEDA (Grup especial d’acompanyament i ajuda a dones maltractades). Actualment està rebent formació de l’ONCE per tal de poder donar aquest servei a dones invidents. El grup GEDA dóna tota mena de suport a dones que viuen la violència masclista.
Sovint quan pensem en quin model de dona està al darrera d’aquestes activitats o grups no pensem en gent com la Josefina. Imaginem feministes convençudes i polititzades, no pensem en una “senyora de la parròquia”. I aquest és un dels encants de la Josefina. Té valor, molt valor, pe`ro manté la seva actitud discreta, senzilla i sensible. Gent com ella és fonamental per fer entendre a moltes altres dones que la violència masclista està molt estesa i que no es pot permetre. La Josefina aconsegueix moltes militants per la causa feminista. Demostra que des de les conviccions cristianes es pot fer també una transformació social en favor de les dones. I ho fa amb molta serenitat, com si no fes res, com han fet moltes dones al llarg de la història. Veient-la ningú diria que és una radical, però us ben asseguro que la seva feina la fa des de l’absoluta radicalitat de les seves conviccions.
A la Josefina l’estimo molt, ella ho sap, tot i que potser em retraurà dues coses que li dec. Una és que encara no hem aconseguit tirar endavant una de les seves il•lusions, l’enllumenat de la parròquia de Sant Joan d’Horta i l’altra és no haver ballat amb ella al darrer sopar de la Festa Major d’Horta, perquè això també ho té, és una gran balladora perquè a part de compromís té molta alegria. Suposo que entendreu perquè vaig estar content quan el Jurat dels Premis Horta-Guinardó li va concedir un dels tres premis d’aquest 2009.

1 comentari:

Pep Aloma ha dit...

Cierto, una gran persona de Horta.