divendres, 18 de setembre del 2009

Visita d'obres a Horta-Guinardó


Ahir al matí vam fer visita d’obres amb la Regidora d’Horta-Guinardó, Elsa Blasco. En aquests moments conflueixen a Horta moltes obres i moltes actuacions. Ja ho he plantejat alguna altra vegada, és una època de gran complexitat organitzativa pel Districte i alhora un repte important. Horta-Guinardó no havia tingut les inversions necessàries al llarg de molts anys i ara s’està corregint la tendència. En una època de recessió econòmica les inversions públiques al Districte són molt importants. L’estiu ha estat una època de gran activitat i per això hem volgut visitar algunes de les principals actuacions en marxa.
Hem visitat les obres de Mare de Déu de Montserrat, una actuació de gran complexitat però que s’està realitzant de forma molt acurada. En aquest cas la comissió de seguiment està fent la seva feina de control i proposta de millora. En aquest moment tenim pendent de tancar el tema de la mobilitat definitiva, en especial pel que afecta al barri de Can Baró. També hem visitat l’inici d’obres de l’obertura del carrer Teodor Llorente. Per fi ja es veu moviment prou significatiu per entendre que les obres ja van seriosament i en breu es visualitzarà l’enderroc de l’antic Mercat del Guinardó. També hem passat per alguns dels carrers que han tingut més polèmica en l’execució de les obres (Bismarck, Mossèn Josep Bundó o Josep Pinós), obres que en general han suposat ampliació de voreres i reducció d’aparcament al carrer, un dels pitjors pecats que segons qui ens diu que fem. També hem vist actuacions en marxa que garantiran una millor accessibilitat om per exemple les escales de Raimon Casellas a la carretera del Carmel o al carrer Alguer. I hem acabat al Pla de Montbau on el dia 3 inaugurarem una actuació que ha permès posar al dia el que és la plaça major del barri, a les portes del seu 50è aniversari.
En general les obres estan anant dins dels terminis i s’estan executant força bé. Les queixes veïnals han estat en tots aquests casos puntuals i la finalització de totes aquestes actuacions i de moltes més que avui no hem visitat permetrà posar en valor l’espai públic dels nostres barris. Això sí, en molts casos una constant; les dificultats amb FECSA perquè duguin a terme la seva part. Les dificultats per treure els pals del carrer o completar de forma coordinada les seves actuacions és molt gran. I aquest és un repte important per a l’Ajuntament. Cal saber visualitzar la força municipal davant d’aquestes grans empreses. En primer lloc per garantir l’autoritat municipal i el bé comú davant la prepotència d’alguns i en segon lloc perquè a la gent del barri el que li interessa és que l’espai públic s’arregli i no vol entendre (i amb tota la raó) qui té la responsabilitat de cada detall.