divendres, 4 de setembre del 2009

A favor de la cultura del foc

Dissabte 5 de setembre s’ha organitzat una manifestació a Barcelona que sortirà a les 18.00 de la Plaça Urquinaona i acabarà a la Plaça de Sant Jaume per reivindicar la cultura del foc. A partir d’una directiva europea que cada estat havia d’adaptar les festes populars catalanes on hi figurava la presència de foc i pirotècnia han estat en perill. La necessitat d’uniformar reglamentacions europees i la voluntat de vetllar per la seguretat de la ciutadania no poden suposar que elements tan tradicionals a Catalunya com la Patum o els Correfocs puguin desaparèixer. Les mobilitzacions de les entitats vinculades al món del foc ha permès el compromís del Govern de la Generalitat i dels grups parlamentaris per defensar unes al•legacions que no permetin aquesta desaparició. La manifestació d’aquest dissabte és per donar suport a aquest procés i si res no m’ho impedeix, jo també hi seré.


Vaig ser fundador dels Diables del Poblenou i vaig formar part de la primera Coordinadora de Diables de Barcelona, per tant la meva vinculació al món del foc ve de lluny. Reconec que cal regulació d’aquesta activitat, en la meva època era fàcil veure situacions que no eren gaire segures. Les limitacions per fer correfocs han estat cada cop majors, les assegurances més difícils i el cost econòmic ha anat augmentant. Tot i així les festes de foc s’han mantingut amb molta força a casa nostra i formen part necessària de la nostra manera de ser i de celebrar. Per tant és necessari seguir lluitant per una regulació prou oberta per garantir que es mantinguin els Correfocs.

No es tracta tan sols de defensar els petards, els diables o els dracs, es tracta de garantir un model de societat en el que no anem eliminant tot allò que s’escapa de la normativa estricta. Darrera de la manifestació de dissabte també hi ha una defensa de la diversitat, de la cultura popular, de les tradicions. I també hi ha un suport, sens dubte, a la gent que al llarg de l’any manté viva aquesta tradició i que ha treballat perquè la Directiva Europea i la seva plasmació estatal no ens deixin sense les festes del foc. I com diu el lema de l manifestació: “Farem les festes amb foc, peti qui peti”