dimecres, 8 de juliol del 2009

Tècnics de barri

Ha sortit publicada ja la llista de 64 persones admeses com a tècnics de barri de l’Ajuntament de Barcelona. La sensació de les persones que van participar del procés de selecció abans de sortir publicada la selecció és que havia estat un bon procés i que havia estat seriós . Cal recordar que es tractava d’una selecció sols entre funcionaris de l’Ajuntament i que per tant que no es podia seleccionar a persones “de fora”. Es van presentar poc més de 100 persones, fet que demostra l’interès de la convocatòria i també s’ha pogut triar sense problemes. He de dir que el resultat final m’ha sorprès en un cas que crec que hauria d’haver aprovat i no ha estat així, però suposo que en un procés així sempre ha d’haver-hi lloc a discrepàncies personals puntuals. Tot i així com a Districte han aprovat 8 de les 11 persones que s’han presentat, una molt bona proporció, me n’alegro. Quan hi ha processos de selecció que afecten a persones sempre hi ha aspectes a millorar, però aquest no és l'objectiu de l'escrit.
L’oposició ha denunciat que els tècnics de barri són comissaris polítics al servei del govern municipal. Jo crec que poques vegades s’havia dit una cosa tan ridícula i alhora tan injusta com aquesta. Ridícula perquè sols cal veure quina és la llista de persones que seran tècnics de barri per veure que és falsa l’acusació i injusta perquè posa en dubte l’honradesa dels funcionaris municipals que ja ho tindran prou difícil per fer la seva nova feina. He de dir que una persona destacada de l’oposició em va confessar que ja sabia que això dels comissaris polítics era fals. Això és el que no entenc, com es pot ser tan cínic quan hi ha persones pel mig?
La funció bàsica dels tècnics de barri serà fer d’enllaç entre la ciutadania i el Districte. Ser per tant qui transmeti totes les angoixes, propostes, queixes i demandes de les entitats i veïns al Districte i alhora transmetre al barri tota la informació municipal. Haurà d’impulsar processos participatius, dinamitzar el moviment associatiu, vetllar pel bon manteniment de l’espai públic ... Una tasca realment complexa.
També és cert que crec que jugaran un bon paper i que la ciutadania i el moviment associatiu seran més responsables que l’oposició i faran les coses més senzilles a aquestes persones. Ara començaran un procés de formació, seran adjudicats als Districtes i serà en aquest àmbit que es designarà quin barri o barris assumiran (quan sigui oficial ja us ho faré saber), tot i així és bo recordar que a Horta-Guinardó hi haurà 7 tècnics de barri que portaran un sol barri: Carmel, Horta i Guinardó o bé dos barris: Baix Guinardó-Can Baró, Font d’en Fargues-La Clota, Vall d’Hebron-Montbau i Teixonera-Sant Genís.

5 comentaris:

Jose R. ha dit...

Siempre he visto indignante la actitud de CiU con los técnicos de barrio, si hay algunos que podrían acusarnos de "comisarios" somos los consellers de barri, que tenemos un papel político. En cambio ellos (porqué se benefician del acuerdo para tener consellers medio liberados) no critican esto, sinó a los técnicos, profesionales, funcionarios y con el objetivo de neutralidad en la atención al ciudadano que tienen los trabajadores públicos.

Pere Nieto ha dit...

Aquests són repsostes penjades al Facebook que he considerat especialment interessants

Txiki Trepax el 08 juliol a les 09:43
Si el técnic es l'enllaç entre la ciutadania i la institució com puc saber quin es el técnic de barri que em pertoca?, jo visc al barri de la salut gracia
gracies

Pere Nieto Díaz el 08 juliol a les 09:55
Ara durant el juliol cada Districte assigna els tècnics a cada barri. Quan Gràcia digui qui serà el de la Salut t'ho dic.

Gemma Esteve Gonzalez el 08 juliol a les 10:18
Valoro molt positivament la tasca que fan: l'altra dia al Consell de Salut, la tècnica va desenvolupar molt bé les seves funcions. Vaig sortir molt satisfeta de l'informació rebuda.

Rosa Carrillo Lopez el 08 juliol a les 16:01
La tasca que fins ara han realitzat les AV als barris quedaran asignades als tecnics de barri. Una manera molt sibilina d'acabar amb unes associacions veïnals neutres (potser no totes) que porten més de 30 anys fent de corretja transmisora entre l'administració i la ciutadania. Jo veig a aquest funcionaris com un "filtre" perque molts procesos reivindicatius quedin "arxivats" i acabint a la papelera de reciclatge.

Marta Vilaró el 08 juliol a les 16:17
Estic d'acord amb la Rosa. Les AV haurien de fer aquesta funció i no només unes persones determinades i polititzades. El problema és que a les AV els hi falta molta vitalitat i noves energies. Però,... només el poble salvarà al poble.

Txiki Trepax el 08 juliol a les 16:54
Ara entenc per que no funciona res.

Pere Nieto Díaz el 08 juliol a les 17:42
No serà senzill aconseguir un funcionament que permeti el revés del risc que veieu. Cal aconseguir facilitar la reunió entre el barri i l'administració, potenciar el moviment associatiu i garantir que els responsables polítics rebin més informació dels barris. També és cert que és lògic i raonable que el moviment associatiu no s'ho cregui. Caldrà treballar molt en aquest sentit.

Gemma Esteve Gonzalez el 08 juliol a les 17:47
Rosa, no crec que siguin incompatibles i que els tècnics vagin en detriment de les AAVV, jo vaig passar una bona temporareta en una AV, i a vegades els tècnics ens donaven coneixements que no en teniem, personalment vaig aprendre molt d'alguns. Com experts aporten coneixements especifics, i en teoria haurien de ser independents del color politic.

marta ha dit...

Soc treballadora municipal des de fa disset anys i ciutadana des de fa quaranta cinc. Com a treballadora conec el dia a dia dels meus companys i companyes i com a ciutadana, conec les dinàmiques de la politica i la perversió que a voltes se'n desprèn. És per això que no m'ofèn el fet que als tècnics de barri se'ns defineixi com a comisaris politics .Fins i tot em va fer somriure comprovar les bestieses que es poden arrivar a dir per obtenir un rèdit polític. Per que fins i tot els que ho han dit saben que no és cert. I si ho creuen de veritat (ho dubto molt) és que no coneixen gens ni mica ni les persones que treballem a l'ajuntament ni la feina que fem. Mala senyal si és així. Nosaltres no sóm politics, treballem per portar a terme els objectius que es consensuen al govern municipal. Punt. Ho podem fer millor o pitjor, com qualsevol altre treballador. El més greu de comentaris com aquest, però, és que la desconfiança i insatisfacció que existeixen envers la politica (no tant sols municipal)i la gestió administrativa en general són un adob perfecte per que comentaris com aquest facin mal de debò. Mal favor m'han fet si a la dificultat d'endegar una feina tant complexa com la de acostar l'administració als barris i els barris a l'administració s' hi afegeix el fet d'estar sota sospita de no se sap què o de treballar per no se sap qui. Només treballo pel ciutadà, el millor que puc. Per ningú més. Ah, i no tinc cap carnet. Ni politic ni del barça.

Anònim ha dit...

EL VOSTRE PROBLEMA ES QUE JA NO TENIU CREDIBILITAT.
MOLTS TENIM ANYOR DE LES ANTIGUES A.V.,LLIURES I SENSA "COMISARIS POLITICS".ARA TECNICS DE BARRI...PER FAVOR.
JUGANT AMB BCN.

Unknown ha dit...

Jo també estaria interessada en saber quin és el Tècnic de Barri del barri on visc: Hostafrancs (Sants – Montjuïc). Gracies.