dilluns, 11 de maig del 2009

ERC i govern municipal a Horta-Guinardó

Jordi Coronas, conseller d’ERC al districte d’Horta-Guinardó, planteja en un post una valoració molt dura del desenvolupament del plenari del passat dimarts 5 de maig. Jo coincideixo en bona part en que els plenaris de Districte tenen un funcionament que no permet el seu objectiu de fer un seguiment acurat de la política municipal entre els diferents grups municipals i prendre decisions al voltant dels nostres barris, però no coincideixo en la major part de la seva anàlisi. El seu plantejament es pot reduir a crítica a l’equip de govern per la seva manca de capacitat de gestió de la participació, pel mal funcionament dels plenaris i per la seva manca d’informació sobre els punts que realment preocupen a la ciutadania. També hi ha una dura crítica a al gent que va organitzar la “visita massiva” al plenari per protestar sobre els canvis a l’autobús 24. En aquest post no entra a comentar, però ho ha fet en altres i no vull oblidar-ho, la manca de capacitat constructiva de la resta de l’oposició, CIU i PP. La conclusió seva és clara, i més si hi sumem el comentari de l’altre conseller d’ERC al Districte, l’Enric Rius, sols ERC pot resoldre els problemes del Districte. Com a espot electoral no està gens malament.
Les dificultats de gestionar processos de participació i informació pública en temes complexos és evident. He plantejat nombroses vegades que hem d’aprendre a gestionar millor la participació, especialment en els processos “no feliços” quan es posen equipaments no desitjats pels veïns o es fan processos que comporten afectacions urbanístiques, però que sigui difícil i polèmic el procés no té perquè ser sinònim de ratllar el despotisme com s’arriba a afirmar en el primer comentari al post. De veritat algú pensa que si no s’hagués fet un bon procés d’informació pública i de treball amb el moviment del Carmel el dia de l’aprovació inicial al Districte no hagués suposat una mobilització molt més gran de persones? Podem ser prudents i tolerants, però que ningú es cregui, com a veritat absoluta, que el barri del Carmel s’oposa de forma massiva al projecte. Ni tan sols podem parlar de crispació majoritària ni entre les persones afectades. Hi ha molta gent que s’ha informat, que ha valorat i que ha presentat al·legacions i ara està a l’espera de la resposta. Crec que el procés d’informació dut a terme per l’Agència del Carmel amb el Toni Coll al capdavant ha ajudat en aquest sentit. És molt fàcil dir que no s’escolta a la gent, però hem superat la trentena de reunions o s’han atès a 382 persones afectades. O per exemple s’ha acceptat el treball i negociació amb la gent directament afectada. Actualment s’estan fent converses molt intenses per tal de consensuar una proposta entre les tres formacions polítiques que van votar a favor de l’aprovació inicial i mirant d’arribar al màxim d’acords veïnals. I del procés segur que sortirà una proposta millor, si més no una proposta que faci més consens.
També qüestiona que l’informe de la Regidora no va respondre a les principals inquietuds de la ciutadania. En 10 minuts no és senzill resumir tot allò que afecta al Districte des del darrer plenari, però també estaria bé reconèixer que s’està fent un esforç per millorar la comunicació, per exemple amb els fulls que es reparteixen a tot el públic que assisteix al plenari. A més la Regidora es va centrar en aquells aspectes que afecten directament la seva gestió, d’allò que és directament la nostra responsabilitat. Els grups municipals poden incloure en la seva resposta els temes que considerin oportuns, amb una facilitat d’intervenció dels grups municipals de l’oposició superior a la majoria de consells plenaris. A més també existeix la part de control dels grups on poden plantejar aquells temes candents, però cap formació política va demanar parlar ni de crisi ni de tancament de locals comercials.
La gent no és sent propera a la política i existeix un clar allunyament de la credibilitat en els partits, dir que som els únics que ho podem resoldre no crec que contribueixi gaire a la solució d’aquest problema. Dir això per part d’ERC significaria dir que tot allò que ara no funciona el passat mandat sí, seria massa agosarat. Tinc la sensació, no voldria semblar pessimista, que ICV-EUiA no tindrà majoria absoluta a les properes eleccions municipals a Barcelona i per tant espero que hi hagi un govern fort i clarament d’esquerres i en aquest desig incloc a ERC. Perquè podem coincidir en molts principis i en molts elements fonamentals comuns al Districte (com ja estem fent fins ara) i perquè la seva aportació pot ser important, com també estan demostrant. Ni vull governar amb la dreta ni amb gent que no és responsable, per tant el meu escenari polític de govern està clar a qui inclou, però crec que aquest article del conseller d'ERC no està a aquesta alçada, simplement això. En aquesta crisi de credibilitat política tots hi tenim la nostra responsabilitat, qui estem al govern més, sens dubte. Però no donem tan sols una visió de la participació ciutadana. En aquests moments el Districte d’Horta-Guinardó, a més de reunir-se amb els afectats dels diferents plans urbanístics, té en marxa comissions de seguiment veïnals sobre l’enderroc del Viaducte, les obres de Mare de Déu de Montserrat, carrer Fulton o el casal de la Font d’en fargues. També té previst mecanismes de seguiment de les obres del Mas Guinardó o del Pla de Montbau. El que passa és que qui treballa des del moviment associatiu amb discreció i serietat no protagonitza els plenaris. Assumeixo la necessitat de millorar els mecanismes d’informació i participació, però no caiguem en la trampa de pensar que la representativitat veïnal està sols en mans d’unes quantes persones o que la veritat sols la té algú.

7 comentaris:

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Una rèplica així mereix també el meu comentari en un nou post al meu bloc.

Anònim ha dit...

Jordi,
Tu et creus de veritat que lo del Carmel ho està parlant Urbanisme al marge del Districte? Ets tan inocent? Els canvis seran gracies a vosaltres?

Julia ha dit...

Estic d'acord amb la teva exposició dels fets. Es una llàstima que aquests que tenim propers encara juguin de vegades a bufar a veure si cau, en lloc de subjectar perque no caigui.

Anònim ha dit...

La veritat és que en Jordi Coronas s'ha quedat curt en la definició del plenari, i, d'altra banda, només em queda reconèixer que en el procés de requalificacions al barri qui més ens està escoltant i donant solucions és precisament ERC. Potser que el govern municipal se'ls escoltés una mica més. La prepotència no és mai bona.

Pere Nieto ha dit...

Al darrer anònim li diria que precissament si llegeix el meu article crec que no existeix prepotència. Jo reconec l'aportació d'ERC al Districte. Com diu un comentari del Jordi, per cert no el conec, pensar que el Districte no està aportant res a les propostes d'aprovació provisional és com a mínim ridícul. Aquesta és la principal diferència potser, jo explico i opino però veureu poquíssimes desqualificacions en el meu blog, poquíssimes. Crec que si em dedico a criticar el que fan els altres podria escriure molts més articles i la gent propera a mi es podria sentir molt d'acord, però crec que així afavorim un desprestigi general i matem els debats. Prefereixo explicar què fem, per què ho fem i què en penso. I evidentment això és motiu de debat. N'estic cansat de dir que admetoque hem d'aprendre a fer millor aquests processos i que es digui que això és prepotència.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Sobre els comentaris directes al tema del MPGM del Carmel només vull afegir que el camí que en aquest moment han pres les converses entre grups municipals i també les fetes amb els veïns i veïnes, és el millor per cercar un ampli acord que permeti donar llum verda a una aprovació inicial, si cap dels responsables no fica la pota. Hem viscut tots moments de crispació i acusació mútua. Aquí ha rebut tothom, però ara és possible arribar a acords i això ve donat, també i no exclusivament, per la voluntat del grup municipal d'ERC. No sé si m'explico prou bé, però a bon entenedor poques paraules li basten.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Per cert, Júlia.
El pal ja fa estona que és a terra i no l'hem tirat pas nosaltres, ni tampoc erem els responsables d'aguantar-lo en el seu moment.