divendres, 1 de maig del 2009

22@ i sopar tertúlia al Poblenou

Ahir vam celebrar el segon sopar tertúlia de gent vinculada a ICV del Poblenou. Aquest és un espai per tal de posar en comú idees, enfortir l’organització i permetre noves fórmules de participació no formals. Tal com vam decidir el dia de la creació del grup els sopars serien temàtics i amb la presència d’un ponent i aquest primer cop el tema va ser el 22@ i el ponent va ser un membre de l’associació d’empreses que tenen la seva seu en el barri. Un dels objectius que vam buscar amb aquesta ponència era obrir el ventall de veus per aportar punts de vista diferents al debat. Entre la gent que participava al debat ja hi havia persones vinculades a l’AVV, consellers d’ICV-EUiA al Districte, persones amb una molt bona formació en urbanisme, en habitatge ... i per tant calia donar-li la volta al tema. I en aquest sentit crec que va ser un encert veure la visió des del món empresarial.

És impossible resumir un debat tan ric i extens però sí que crec que hi ha alguns elements que van anar sortint i que són interessants. En primer lloc la gran coincidència en que el projecte 22@ és una bona aposta. El model d’una ciutat mixta on puguin conviure nova indústria, habitatge i equipaments en un mateix barri està funcionant, manté la tradició del propi barri i ha evitat que la zona tendís cap a una requalificació que hagués suposat un excés d’habitatge o cap a una degradació. Compartíem per tant l’essència del 22@. Malgrat la crisi l’activitat econòmica a la zona s’ha anat consolidant i per tant tot i un cert alentiment del ritme no es dubta de la viabilitat del projecte, que des del primer moment va ser recolzat per ICV i pel moviment associatiu del barri, en contra de criteris del propi Districte.

Entre els errors o les mancances es va destacar la diferència de ritme entre la implantació d’empreses i la construcció d’equipaments i sobretot d’habitatge de protecció. La manca d’inversió pública directa en el projecte està fent que els ritmes de desenvolupament no siguin iguals. També es va destacar la manca d’encert de la política comunicativa dels primers anys del 22@, la dificultat de veure un lideratge polític clar del projecte, el fet que en alguns casos hi haurà un excés de densitat derivat d’acceptar tot com a activitat @, o el dubte sobre si es podrà actuar damunt les zones que fan de frontissa entre els diferents sectors més desenvolupats del barri. Qualsevol d’aquestes idees donaria lloc a un article dins del meu blog, miraré de desenvolupar alguns dels temes que han sortit, però sols volia citar alguns dels elements del debat.

Al debat van sortir també moltes referències al patrimoni industrial del barri, a elements d’identitat o també al paper d’ICV en el govern municipal. Això és el que va portar-nos a proposar que el proper debat girés entorn del paper d’ICV dins del govern municipal. Un debat que sens dubte serà tan ric com el que hem pogut fer.