dilluns, 2 de març del 2009

Eleccions

Això de les eleccions és ben curiós. Quan començo a escriure aquestes primeres ratlles sembla ser que els dos presidents que es presentaven a Euskadi i Galícia no podrien repetir el seu càrrec o com a mínim a Euskadi no ho tindrà fàcil. A Galícia no hi ha dubtes, el PP té majoria absoluta i ho ha fet "recuperant" un diputat al PSG i un al BNG. Galícia tindrà de nou govern de dretes. A Euskadi és evident que la prohibició de presentar-se a una part de l'esquerra abertzale ha marcat de forma decisiva els resultats. En primer lloc perquè al meu entendre alguna cosa falla en una societat que acumula prop del 9% de vots nuls, i en segon lloc perquè si haguessin entrat al Parlament Basc no seria possible una majoria "constitucionalista". Dit això es pot destacar la gran pujada del PSE, l'important creixement d'Aralar (que pot tenir una lectura molt positiva), la desfeta d'Ezker Batua i la desfeta espectacular d'Eusko Alkartasuna. I com no la incorporació del partit de Rosa Diez. Curiosament el desgast ha estat pels socis del PNB. Sobre el govern ho dic clarament em serà difícil d'acceptar que el PP pugui suposar la clau d'un nou govern i a sobre amb UPD. A Euskadi sobren radicalismes i prepotències. Patxi López ha fet un resultat molt bo, però administrar el seu resultat no serà senzill. No seré jo qui digui que ha de ser president el més votat, però el que està clar és que cal saber amb qui es pacta. El PP ha tret petroli de les eleccions basques i gallegues. No són uns resultats brutals, però per poc han aconseguit mantenir espais de poder molt importants. I el nacionalisme surt força tocat (segons com acabin les negociacions no hi haurà nacionalistes ni al govern de Galícia ni al d'Euskadi). Els que ens definim nacionalistes d'esquerres no podem fer una valoració positiva dels resultats i sobretot hem d'entendre quina pot ser la lectura dels resultats. I el Barça va perdre !

8 comentaris:

Manel J. Camps ha dit...

Pere,

Coincideixo amb tu, jo també sento que el Barça perdès.

Ara sobre l'analìsi política he de dir, que crec que ICV hauria d'estar molt preocupada. A nivell de l'Estat existeix una molt forta bipolarització entre el PP i el PSOE i res més. A Galicia ja no teniu presència. És a les nacions de l'Estat espanyol com Euskadi i Catalunya que aquesta anàlisi és diferent. En les 2 nacions hi ha molts partits, però el vostre partit amic a Euskadi ha tingut uns resultats molt dolents, ratllant la desaparició, després d'estar en el govern. Us passarà el mateix a vosaltres a Catalunya ?.

Crec que haurieu de connectar molt més amb els problemes dels ciutadans, i no generar situacions conflictives on els problemes no són percebuts pels ciutadans. Per exemple, els 80 kms. a les rodalies de Barcelona. La gent el que pensa és que es tracta d'una mesura recaptatoria i que té poc a veure amb el medi ambient.

A sobre si us poseu els veïns en contra com en la MPGM del Carmel i entorns, doncs, penso que aneu per mal camí. Estigueu segurs que la gent que us votava al Sector Dante-Llogregós ho deixarà de fer.

Bé es una anàlisi en la qual com a mínim estarem d'acord amb la valoració del resultat del Barça.

Gràcies, una vegada més per l'espai d'opinió.

Manuel ha dit...

Pere, alguna cosa falla en una societat en una bona part dels ciutadans veu bé que si no estàs d'acord amb l'adversari polític sigui legítim engegar-li un tret al cap. La resta és només una conseqüència.

A banda d'això, no et preocupis que guanyarem la lliga segur.

Pere Nieto ha dit...

Mnael. És evident que les reflexions sobre com afrontar els temes han d'estar molt presents en la reflexió d'ICV. Però tampoc podem deixar de fer allò que considerem necessari per por a resultats electorals. A les darreres eleccions a Montbau ICV va perdre vots com a conseqüència de la narcosala. Tres anys després de l'aplicació tothom accepta que funciona bé. El mateix diria de l'aplicació de la reducció de velocitat. Sobre el tema del sector 14 el debat és obert. Tot i el risc que representa crec que hauríem de valorar que els polítics prenguin decisions al marge de les possibles conseqüències en vots, però com sempre dic el temps és el que podrà situar les coses al seu lloc.

Manolo, tens raó. No és una societat democràtica aquella que obliga a anar amb escortes a gent per defensar les seves idees. He estat força vegades a Euskadi i sempre he dit que la pressió que es viu a nivell polític és insuportable. Una altra cosa és quines són les vies per ajudar a solucionar els problemes. A mi no em sembla bé la llei de partits. A mi no m'agradaria que Patxi López fes govern amb PP i UPD.

Anònim ha dit...

Pere, comentas que se deben tomar decisiones coherentes sin miedo a resultados electorales. Tambien haces referencia a la situacion no democratica vivida en el pais vasco.
Ahora que existe la posibilidad de arinconar el nacionalismo vasco, prefieres que se pacte con ellos y continuen asi malogrando la democracia y las libertades. Todo por no pactar con PP, que siendo de otro "color", es un partido democratico, constitucional y defiende el interes general como, se supone, el PSOE.
Que intereses esconderia esa decision?. Ya respondo yo. El miedo a perder apoyo en Madrid.
Seria eso un decision coherente?.
No lo entiendo.

Gaspar Gazquez

Gracias

Pere Nieto ha dit...

Gaspar. Evidentment no compartim el criteri polític i això és legítim. Tu creus que cal apartar al nacionalisme i jo dic que seria bo evitar al PP al govern. Jo crec que un acord PNB-PSE pot obrir expectatives interessants. Abans prefereixo un govern del PSOE o del PNB en minoria o amb acords puntuals. Penso que totes les opcions són legítimes i que cada força política ha de jugar les seves cartes.

Administrador ha dit...

Pere,

Insisteixo. Sobre el tema de la narcosala l'he viscut de lluny però tinc un company de treball que diu que mai més us votarà i segueix estan en desacord (em sembla que no té relació amb el cosí del Rajoy).

Sobre els 80 kms per hora, crec que el que no ho vius, ets tú, és indignant que anant jo a 80 kms /hora em passi un camió o un autocar a 90Kms, perque ell si que contamina molt més a 90kms que a 80 kms. i jo amb un turisme no contaminaria ni un miligram més, el meu consum per km seria encara inferior. És indignant veure com els cotxes acceleren i frenen, amb la conseqüent major contaminació, en funció de la ubicació dels radars o no. I mentrestant Renfe Rodalies funciona com el c... Vaja, que molt malament. Estic segur que tú no ho pateixes.

Sobre el Sector 14 ahir vaig parlar amb una veïna que no està directament afectada i no en vol sentir a parlar de construccions volumètriques. El dia que vulguis et pots fer un passeig pel barri i comprovar-ho.

Gràcies de bell nou. Jo també espero que guanyem la lliga.

Manel J. Camps ha dit...

Pere,

El comentari anterior és meu.

Gràcies,

Manuel ha dit...

I per a que consti, jo tampoc voldria un govern de PSE amb PP i UPD. De fet, tinc un problema, perquè no m'agrada cap opció. Ni un govern amb ells (dels que a mi personalment m'allunyen moltes més coses que no pas les que m'apropen)
ni un govern amb el PNB (que significaria recolzar aquell que hem dit que calia substituir). Restaria el govern en minoria com a mal menor, però em temo que acabi com el rosari de l'aurora. En fi, tenim una oportunitat, però la decisió és complicada.