divendres, 27 de febrer del 2009
Conflictes
El Districte d’Horta-Guinardó ha viscut al llarg dels darrers 6 anys (com que no sóc historiador sols parlaré del temps en que ho he ocupat el càrrec de Conseller Tècnic), un bon nombre de conflictes veïnals. No crec que menys o més que altres Districte, sobretot amb la vitalitat que tenen els barris del nostre Districte. Crec però, que és bo diferenciar que aquestes polèmiques veïnals crec que es poden agrupar en dos grups força diferenciats. El primer grup és referent a moviments que s’han organitzat per estar en contra d’alguna decisió del Districte, decidit sota la responsabilitat de la nostra gestió. Per exemple podria parlar de l’oposició per l’enderroc de Can Girapells, per l’oposició al canvi de sentit de Mare de Déu de Montserrat, per l’oposició al projecte constructiu dels pisos per a gent gran del carrer Can Travi o per la famosa campanya en contra de la construcció de tres equipaments als barris de la Vall d’Hebron. En aquests casos l’oposició ha estat puntual a un projecte en que l’equip de govern del Districte ha d’assumir la seva responsabilitat. En la majoria de casos el temps ha demostrat que no anàvem errats, en alguns casos no. Un altre grup de conflictes serien els derivats de projectes urbanístics pendents des de fa anys. Aquí la complexitat és major. Primer perquè com sempre he dit, quan hi ha persones que tenen el seu habitatge afectat, la dificultat és molt més gran. Afectar un habitatge és una gran responsabilitat, però alhora a vegades també és una necessitat. Si no s’haguessin fet afectacions la ciutat de Barcelona no disposaria de molts dels grans equipaments, dels espais verds o de l’obertura al mar de la que avui disfruta. Aquests conflictes, però han representat una altra dificultat, el llarg temps d’espera. Quan hi ha projectes urbanístics que signifiquen afectacions no es pot esperar tants anys amb els projectes per desenvolupar, perquè això pot crear angoixes, degradacions de barris i aprofitament d’alguns. D’això n’hem d’aprendre. Però el fet que el temps no hagi afavorit els projectes no pot fer que la ciutat es quedi sense avançar. A vegades cal tirar endavant projectes. Fer inversions importants i assolir complicitats, fins i tot en moments en que el govern no té la majoria absoluta. Un aspecte però que també crec que ha caracteritzat els darrers anys de la gestió a Horta-Guinardó és un alt nivell de complicitat amb la majoria del moviment associatiu. Alguns ho interpreten com que està comprat, però jo crec, honestament, que és per altres motius.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
10 comentaris:
Pere,
Estic d'acord amb tu en el sentit que cal anar especialment amb cura quan hi ha afectacions que suposen treure de casa seva a persones.
Per això cal tenir en compte al sector 14 Dante-Llobregós, de la MPGM del Carmel i entorns, on hi ha moltes afectacions no estrictament necessàries per obrir carrers. Això ho expliquem ampliament en el nostre blog defensemhorta.blogspot.com
No és de rebut que el carrer Granollers encara no estigui completament obert, quan ho havia d'estar des de fa decades. I això és responsabilitat exclusiva del govern de la ciutat de Barcelona, amb el PSC i ICV al davant.
Esperem que les al.legacions dels veïns/veïnes siguin tingudes en compte pel que fa a la dita MPGM.
Dir-te també que crec que el districte d'Horta-Guinardó és capdavanter en protestes veinals degudes a afectacions per modificacions urbanístiques. Sincerament no he trobat cap districte amb aquest nivell de conflictivitat, La Clota, Els 3 turons, el Carmel, Horta, aquesta setmana el Turó de la Rovira.
El motiu de per què a Horta-Guinardó hi ha més conflictes vinculats a MPGM és precissament perquè hi ha modificacions. És obvi que a Eixample o Gràcia no hi ha el mateix nivell d'afectacions. El Districte tenia un endarreriment en planejament i posar-nos al dia representa conflicte. La llista però no és del tot exacte. A la Clota no ha existit un oposició veïnal destacada, hi ha un acrod considerable. Tres Turons i Tur´de la Rovira són el mateix projecte urbanísitc, igual que Horta i Carmel
Pere,
D'això mateix ens queixem els veïns, que existeix un endarreriment imputable únicament a l'Administració. Per tant, com a mínim has d'estar d'acord amb la primera part d'una de les nostres pancartes "Tants anys oblidats, i ara expulsats".
Per a nosaltres Horta i el Carmel, tot i que com tú molt bé dius, és el mateix projecte, per a nosaltres són barris diferents i amb característiques diferenciades, i en els quals l'oposició en alguns aspectes és per temes no iguals.
Gràcies per la teva resposta anterior.
el hecho de que alla tantos conflictos vecinales tal vez indique que las cosas no se estan haciendo correctamente por parte del ayuntamiento. O es que considerais que vosotros teneis la razon y el resto de ciudadanos se equivocan?. Parece una actitud, una vez nas, poco democratica y poco progresista. Planteais que los planes urbanisticos estaban proyectados y que el ayuntamiento pretende desarrollarlos. Pero no haceis referencia al hecho de que la responsabilidad del retraso es de este ayuntamiento. Y la incoherencia de modificarlos a peor, incluyendo propiedades no afectadas anteriormente, sin justificacion suficiente. No se puede tener un discurso diferente en cada caso, segun convenga. Reclamo transparencia y criterio claro, en cuanto a las actuaciones que se pretenden.
No todo esta mal gestionado, pero hay que reconocer los errores y rectificar cuando es necesario.
Gracias
DE LES CASES DE LAS BOGADERAS,NO CAL TOCAR NI UN RAJOL, NO ACOSTOMEO A FER LAS COSES BE, AIXI QUE FEU POR. ELS BARRIS TENEN QUE SER PERSONALITZATS, NO FETS EN SERIE.
COMPTA AMB EN ELS TRES TURONS.SEREM LEGALMENT EL MATEIX BARRI,PERO TOTS SABEM QUE NO.
JUGANT AMB BCN.....
Un dels problemes serà que no és senzil demostrar si s'ha fet bé o no fins un temps més enllà. La ciutat de Barcelona ha tingut encerts i errors en el planejament.
Pere,
Jo crec que destruir la personalitat d'un barri en contra de l'opinió dels seus veïns, per a fer-hi blocs de formigó, és una decissió dolenta, es miri com es miri.
És la meva opinió i si ho vols comprovar la de la quasi majoria dels habitants del sector 14 Dante-Llobregós.
Pere, tu dius que hi ha projectes endarrerits que s'han de fer. Hi en algun cas estaré d' acord. Pero que pasa quan com al meu sector
A.19, que afecta a 7 cases amb jardi i un jardi enorme al carrer Llobregós ens afecten per fer un passeig que s'acaba tot just acaben les casetes amb jardi, i la resta de carrer que inclou bastants blocs de pisos no els toquen. Se que estem afectats per vial desde el 1976. Pero per qué estem afectats? al 1976 el carrer Llobregós desde Maragall fins quasi la Rambla del Carmel (que aleshores no estaba feta) eren camps i massies i no estaba urbanitzada. I es va afectar (per l' alcalde Porcioles (recordem que era franquista??) per donar una comunicacio rapida al tunel de la Rovira, per aixo entenc que s' afectes. Pero varen fer el Tunel de la Rovira, varen expropiar els pisos d'on esta ara la Rambla del Carmel, i no varen fer aquesta via per comunicar amb el tunel. Despres al 1992 per les olimpiades varen obrir i urbanitzar el c/. Llobregós, varen expropiar alguns terrenys per obrir-lo.I passat aixo varen deixar el carrer Llobregós encara afectat. Per qué? No se si mai ho sabrem. Ara aprofitan el PGM del Carmel, on hans han afegit com els seus entorns, volen fer un passeig (de nomes 6 cases i un gran jardi) deixant la resta del carrer tal qual. Crec que l' A.19 no es res pendent d' avans, crec mes que l' Ajunament vol aprofitar una afectació per anar treient les poques casetes que queden encara a Horta. Nosaltres els veins que vivim al A.19 igual que els de A.14 creiem que tenim unes caracteístiques del poble que era Horta, amb la seva historia i la seva peculiaritat, i que aixo ens fa ser especials. I per aixó creiem que es un crim contra l' historia i contra el migambient destruir les cases amb jardi, els horts, el bosc.
Publica un comentari a l'entrada