dimecres, 9 d’abril del 2008

Can Llupià

Dijous passat vaig tenir la sort de visitar el Centre Educatiu de Justícia Juvenil de Can Llupià. Aquest és un dels 3 centres que van crear una gran oposició veïnal fins l'any passat. Era l'anomenada "presó de joves", un dels equipaments que havien de degradar els barris de la Vall d'Hebron. Un any després de l'entrada en funcionament del centre vam voler-lo visitar, acompanyats per les Associacions de Veïns dels barris de l'entorn. Algunes d'aquestes AVV s'havien manifestat en contra dels equipaments, d'altres no. La trobada va permetre confirmar que l'equipament no ha tingut cap conseqüència negativa per l'entorn i que es té molta cura per evitar problemes amb els barris propers. La visita també té la part d'impacte personal. El centre és auster però cuidat i la sensació és que hi ha una voluntat molt clara de garantir unes mesures que permetin la tasca educativa del centre. Saludar aquests nois i veure com viuen ens va impactar a tot el grup i va ajudar a treure els recels fins i tot a la gent més reàcia. I personalment després d'haver visitat els tres centres ja en funcionament, tinc la sensació de satisfacció. Haver aguantat la pressió i no tancar cap dels centres ha permès millorar les condicions de vida de les persones que utilitzen aquests equipaments i a més sense perjudicar a la gent de l'entorn. L'actitud de l'Elsa, dura i inflexible, no era prepotència, sinó la convicció de lluitar per qui més ho necessita. I el temps li ha donat la raó, tota la raó.

6 comentaris:

Victor Valls ha dit...

Pere,
Cert és que el temps ha donat la raó a qui defensàvem aquests equipaments. A l'Elsa, la primera. Sense la seva fermesa ara no existiria cap dels tres equipaments tant qüestionats per alguns.
Vam patir moltes dificultats per fer arribar les nostres raons a la ciutadania. I segur que en aquest procés hem comés errors.
La premura per obrir la sala de venopunció, que per molts de nosaltres era una oportunitat única de fer-ho, es va entendre com una imposició. Potser no ho vam explicar prou bé, pot ser tothom va perdre la capacitat de diàleg en algun moment. I aquesta situació també va intoxicar el debat sobre els altres dos equipaments.
Crec que d'aquesta experiència tothom hem aprés la nostra lliçó.

Anònim ha dit...

Recordo que quan tot just s’havia iniciat el projecte d’aquesta instal•lació, juntament amb l’Albert Batlle, ex regidor del Districte i actual Secretari del Serveis Penitenciaris de la Generalitat, es va organitzar una visita per als responsables de l’AAVV de la Font del Gos a una instal•lació ubicada a Mollet, amb la mateixa funció que la de Can Llupià.

La visita es va organitzar amb l’AAVV de la Font del Gos, perquè es el veïnatge que queda més a prop de Can Llupià i que precisament per aquest proximitat, havien manifestat al Consell del Districte els seus temors sobre el que podia significar tenir un centre d’aquest tipus tan a prop de casa seva.

Recordo també que un cop finalitzada la visita en la que se’ns van mostrar com i de quina manera funcionava el centre, i com i de quina manera es controlaven i es tractaven els seus interns, els responsables de l’AAVV que ens acompanyaven, varen manifestar que per part d’ells havien quedat aclarits tots els dubtes i que no veien cap inconvenient en que el projecte tires endavant.

Ara, desprès d’un any de funcionament, ha quedat totalment clar que el centre no provoca cap mena de problema en el seu entorn i que els veïns de la Font del Gos van saber enfocar, des del primer moment, el punt de vista correcte.

gallo rojo ha dit...

Cuando empecé ha oír que se pedía el boicot a los Juegos Olímpicos, imaginé que se trataba de los Juegos Olímpicos que se van a celebrar en 2012 en Inglaterra y que era en protesta por su intervención en Irak y Afganistán. Pero me equivoqué. Inglaterra es merecedora de la llama olímpica y pertenece al “mundo libre”. Ahora el problema ya no es la lucha por la paz. La cuestión está en el respeto de los derechos humanos y la vara de medición sobre el grado de cumplimiento de estos derechos se la ha apropiado Occidente.

Anònim ha dit...

k es aixo
carlos planas

Anònim ha dit...

Quants centres d'aquest tipus hi ha a Sarrià? O aprop d'on viuen els que els instauren?
quanta hipocresia!

Carles Guix

juditpj_16 ha dit...

Pere,
avui he visitat el Laberint d'Horta, i com deus saber, Can Llupià està just al costat. Bé, doncs, m'agradaria dir-te què quan he passat per davant del centre he rebut tot tipus d'insults que no vull nomenar. Sincerament, no m'ha semblat un centre amb molta responsabilitat que diguem, i podria dir, fins i tot, que deu ser molest pel veïnat.
Judit.