dissabte, 12 d’abril del 2008

Infra-habitatge?

Jordi Coronas ha publicat un article al seu blog on planteja què vol dir per al govern l’infra-habitatge del Carmel. És evident que jo no contestaré com a govern municipal, però sí que aprofito el repte que llença per dir algunes de les meves opinions, que no tenen res a veure amb la filologia. En primer lloc el seu article sembla que plantegi que el principal objectiu del pla sigui resoldre aquest tema. La memòria planteja aquests objectius:
- Millorar l'accessibilitat general respecte a la ciutat i els barris veïns, així com dintre del propi barri;
- Incrementar l'equipament urbà, els espais lliures públics i els espais d'aparcament;
- Reduir la quantitat d’infra-vivenda i d'allotjaments de baixes qualitats urbanes, així com les altes densitats zonals en la mesura del possible;
- Millorar la qualitat del espai públic i del paisatge, enriquint la dotació dels carrers i minorant progressivament alguns impactes negatius o accentuant nous efectes favorables.
- Obrir el barri a les operacions urbanes que es desenvolupen en zones adjacents, especialment al Parc dels Tres Turons i a la renovació del barri de la Clota.
Però ara entraré en la definició del que per a mi representa l’infra-habitatge o l’habitatge de baixa qualitat. I ho faré partint de tres elements que el Jordi Coronas no ha escrit en el seu article:
1. L’accessibilitat. Un bon nombre dels habitatges que es plantegen afectar no disposen d’accessibilitat ni fins l’edifici ni interior. I mai podran tenir-la en les condicions actuals perquè en molts casos no es pot posar ascensor. Condemnar a persones amb mobilitat reduïda i a persones grans a no poder sortir gairebé al carrer, no és condemnar-les a habitatge de baixa qualitat?
2. Llum i ventilació. Molts dels habitatges dels que parlem tenen greus mancances d’accés a l’exterior. Les finestres són poques i en alguns casos sols donen a patis interiors o bé a talussos, ja que parlem a vegades de segons i tercers soterranis. No és una bona condició de vida poder veure l’exterior i tenir una bona ventilació?
3. Espai exterior. Disposar d’espais lliures i ben urbanitzats és també una bona condició d’habitatge. En molts casos generar aquests espais públics de qualitat sols es pot garantir rehabilitant algunes zones.
I acabaré fent una reflexió. Crec que la gent d’esquerres hem de saber ser exigents en allò que és qualitat de vida i qualitat d’habitatge. Puc entendre que segons qui plantegi que tot s’hi val. Però hi ha habitatges en que els graons de les escales no arriben als 15 cm, que mai podran tenir ascensor, que la seva vista és una paret, que no tenen espai públic al voltant de la seva illa. I amb el que he dit no poso en dubte que hi ha gent que no vol marxar de casa seva o que per fer-ho vol tenir garantits tos els seus drets.. I això passarà a Tres Turons, on l’habitatge té millors condicions en molts casos, però on també hi ha casos d’habitatge de baixa qualitat i infra-habitatge. Llavors què passarà?

7 comentaris:

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Benvolgut Pere,
aquest debat el podem ampliar tant com vulguis. Podem parlar de models de ciutat, de models de mobilitat i d'accessibilitat i de poder triar en quin entorn es vol viure. Però crec que el tema no és estrictament aquest. No es pot considerar infrahabitatge o no un edifici pel simple fet de que instal·lar un ascensor sigui possible. A més en el cas del barri del Carmel hi ha una dificultat geogràfica que és evident i que podem pal·liar-la, però no abaixarem el cim de la muntanya. Potser el plantejament hauria de ser facilitar ajuts a les persones que necessiten accedir a un habitatge en condicions de mobilitat millor, no ho sé. D'alternatives n'hi ha moltes i podem ampliar la discusió sobre aquest tema tant com vulguem. Però el fet és més simple en aquest cas. Crec sincerament que hem de revisar algunes unitats d'actuació i veure si realment són necessàries o no. Aquest fet pot facilitar arribar a millors acords, entre altres premises que ja he comentat amb anterioritat i que no cal repetir. Totes les opinions són respectables i també discutibles. Segurament cap de les parts té la veritat absoluta, però entre tots es pot arribar a una solució millor i que generi menys rebuig per part de la ciutadania.

Pere Nieto ha dit...

És evident i aquest era l'objectiu de la comissió de seguiment de l'AERI i del treball realitzat. A més no cal confondre el que és oposició veïnal i el que és oposició d'afectats. Sens dubte caldrà arribar a acords al Carmel, a la Clota, als Tres Turons ...

Anònim ha dit...

El Tibet està d'actualitat. Se senten ànimes caritatives preocupar-se sobtadament per la sort dels tibetans. La preocupació ha nascut en el mateix moment en que els mitjans de comunicació pro nord-americans s’han posat en marxa.

L'inevitable Cohn Bendit , ha aprofitat aquesta circumstància. Aquest personatge que encapçala els verds i que ha aplaudit la guerra a l'Iraq o a l'Afganistan en nom de la lluita contra l’integrisme religiós, ara reclama, al costat d’en Raul Romeva, un estat tibetà independent i teocràtic. Tots dos sembla que vulguin imitar a la Pilar Raola.

La falsa ONG, amiga de Bush i de la CIA, que es fa dir “Reporters sense fronteres” ha aprofitat la cerimònia de la flama olímpica, per a increpar al representant de la Xina i tots els mitjans de comunicació se n’han fet reso i li han dedicat més espai que al que diàriament destinen a parlar de Palestina.

S’imagina vostè lo que haguera passat si els sindicats grecs, que es trobaven en lluita per les seves reivindicacions haguessin dut a terme una acció similar?. Segur que tots els mitjans de comunicació hagueren posat la cara llarga i els hagueren acusats d’irresponsables. I no parlem si els protagonistes de l’acte de sabotatge haguessin estat Iraquians, afganesos o palestins. Com sempre, han funcionat les dues vares de medi.

Victor Valls ha dit...

Amics i bloggers,
No crec que solucioni res discutir si són o no són infrahabitatges...
Queda demostrat que aquests habitatges pateixen de dèficits importants, i la posició de l'oposició dificulta l'arribada de solucions.
Crec que ERC ha aprofitat el "rebuf" d'alguns afectats per demostrar que està a la oposició (per tant, dificultant l'arribada de solucions).
Centrar el debat en si són o no són infrahabitatges és una cortina de fum per distreure l'atenció davant la manca de arguments suficients com per a retardar els necessàris plans d'actuació.
Trista oposició de curta volada.

Anònim ha dit...

La meva parella i jo, 25 i 33 anys respectivament… Hem aconseguit una hipoteca! Per desgracia, dues setmanes més tard de l’endeutament de per vida, ens assabentem que la nostra casa pot estar afectada pel Pla de Reordenament de El Carmel.
Durant aquestes dues setmanes, hem intentat que algú ens informes de quina és la situació i, de la mateixa forma que a la resta d’associacions de veïns, no hem aconseguit mes que un aterridor silenci administratiu, silenci encapçalat per la Sra. Elsa Blasco, que ja s’ha presentat pel consistori amb el pla salvador. I els veïns, ni idea.
Si us plau, que algú em digui si puc iniciar la meva vida en aquella casa, començar a gastar diners i il•lusions, o si simplement he de sentar-me als porxos de casa meva a esperar el desnonament.
thais bove. - talls21@msn.com

Pere Nieto ha dit...

No hi ha cap pla aprovat i per tant no hi ha afectacions. És evident que quan s'aprovi el pla hi haurà afectacions però els drets d'aquestes persones queden garantits. L'AVV tenia informació, igual que altres entitats significatives del barri. Les comissions d'afectats encara no, entre d'altres coses perquè fins que no s'aprovi el pla no hi ha afectats. Fa un any es va fer una suspensió de llicències i això era públic perquè es va fer molta difusió, ara estem al final del procés derivat d'aqeulla suspensiód e llicències. De totes maneres adreça't a l'agència del Carmel, a Llobregós 175 i t'informaran.

Anònim ha dit...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!