dilluns, 11 de febrer del 2008

Quin govern veurem?

Algú em pot acusar que la meva previsió de resultat electoral i de govern posterior està influïda per la meva militància a ICV i potser té raó. Però començo a sospitar que tot està venut i que el pacte de govern PSOE-CIU és la possibilitat de govern més factible després del 9 de març. Això tindrà lògicament conseqüències a la política estatal. La part positiva serà que lògicament pot suposar que no s’aturi el desplegament de l’Estatut i que aquest govern voldrà dir que el PP no estarà governant. Però també caldrà valorar que les polítiques socials i econòmiques tindran un to marcadament conservador, i més tenint en compte el perfil de Duran i Lleida. Però crec que a més això pot tenir altres conseqüències a nivell del govern a Catalunya. Dóna la sensació que el PSC comença a estar saturada de l’actual govern i que potser pot estar interessat en trencar el tripartit i fer un acord amb CIU que li permeti tenir la presidència. I no serà tan sols com a contrapartida a l’acord de Madrid sinó perquè el PSC pot estar plantejant que es difícil governar amb ERC per les seves formes i perquè molta gent els acusa d’estar lligats de mans i peus pels independentistes. També pesaria l’actitud d’ICV en temes fonamentals pel PSC i amb els que coincideix amb CIU com poden ser la MAT o el Quart Cinturó. És cert que no tinc dades per recolzar aquesta afirmació, sols ho ensumo, però d’això es tracta en aquests moments, de preveure què pot passar. La meva aposta (més endavant no patiu que impulsaré una nova porra) és que el govern que sortirà el proper mes de març serà aquest (per ordre de possibilitats). De totes maneres ens queda una campanya per fer possible allò que esperem, un gir de la política del PSOE cap a les esquerres.

Les 5 opcions de govern que veig més factibles per ordre:

PSOE-CIU
PSOE en minoria i acords preferents amb nacionalistes
PSOE en minoria i acords preferents amb esquerres
PSOE governant amb forces d’esquerres
PP governant en minoria i acords puntuals amb nacionalistes.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

home, Pere, jo no em trencaria massa les banyes i esperaria, mai no se sap el què pot passar, sinó que li diguin al PP que es pensava guanyar i mira...

Crec que el PSOE treurà més majoria i, que si li cal algun suport serà puntual. No crec que el suport de CiU faci que el PSOE tingui un gir més conservador, perquè el president del govern deixa caure les coses i ni els seus ministres saben perquè: ajuts de 2500€ per fill nascut, home van bé però prefereixo una escola bressol per a la meva filla o bé que serveixin per a abarartir les que hi ha, 210€ per a lloguers, ara 400€... home una cosa és ser social i l'altre anar repartint calers. Potser si que cal dur una gestió més conservadora i invertir bé els diners.

En quant al PSC-PSOE potser cal aplicar allò de "sabater parent, calçat car i dolent". No poden anar reclamant i quan cal fer-ho...dir que no passa res. És més, PSC va baixar diputats al parlament. No cerc que al PSEO li surti tan rendible el tripartit com creien.

I les esquerres al congrés, home, poques queden. Sort del pacte amb ICV, sinó IU desapareixeria, penso que per al PSOE IU és un llast i no sap com desfer-se'n.

Anònim ha dit...

De tot el que dius, em sembla que manca la peça de l'Ajuntament de Barcelona, un acord PSC CIU donaria una majoria absoluta mes que suficient, i seria "la guinda" que adornaria tota la sociovergència...

En tot cas, la presidencia de la Gene segons tu seria per en Mas, l'alcaldia seguiria amb l'HEreu, en ZP president i tots asfixiats.

Entenc però que ICV quedaria fora d'aquests governs no?

Pere Nieto ha dit...

El govern de Barcelona seria l'únic que en podria quedar al marge per tota la història d'acords PSC-ICV. És evident que ICV hauria de quedar al marge de qualsevol fórmula de govern que inclogui al PP o a CIU.

Anònim ha dit...

Hola Pere:

Estem de campanya i és normal que fem aquestes cabories (com les de Montilla.. :-) ), però jo no hi faria tants salts. Sembla (i dic sembla perquè no et vull acusar de res) que vulguis dir "chicos votad ICV que estos del PSC son unos rajaos y si CiU les marca van hasta abandonar el tripartito". Bé, podria girar la truita.. és millor votar ara PSOE a Catalunya, només per a que CiU no sigui significativa... Encara i tot (que això seria una mica demagògic per part meva), no crec que estigui lligat una cosa amb l'altre.. ni crec que Artur Mas vulgui ser segòn de Montilla ni a l'inrevés.

Per altre part, et faig un repte, el chungui-repte blocaire:

http://www.joserodriguez.info/bloc/?p=99

Pere Nieto ha dit...

Accepto el teu repte, ja parlarem de com es concreta. Sobre el tema de possibles acords´de govern també ho puc dir al revés. Si les formacions que es situen a l'esquerra del PSOE haguessin fet els deures i garantissin una força suficient per decantar la balança la primer opció seria aquesta. Crec que el PSOE i el PSC busquen estabilitat i obejctivament això li ofereix més CIU que altres formacions. També començava el meu article reconeixent que la meva visió del tema està molt influida per la militància i la campanya, no ho nego. De totes maneres començo a veure massa gestos entre gent del PSC com començant a acceptar aquesta possibilitat. I si m'equivoco del tot el temps em jutjarà i podreu recuperar aquest article.

Papitu ha dit...

L'opció d'un govern de concentració entre el PSOE i el PP per pactar els gran temes: estatus, reforma de la constitució, reforma del la llei electoral, etc. Ningú la contempla com possible?

les hores i els dies ha dit...

Crec que ho encertes bastant. El futur és victòria ajustada d`en ZP (més val així), i pacte amb CiU i PNB. Si per Zapatero fós, potser pactaria amb IU-ICV, però crec que, malauradament, els números no sortiran i a més, ZP està molt cremat amb ERC que l`hi ha creat molts problemes, i no els vol veure ni amb pintura, i bé que fa. Amb el PNB la cosa està clara: tú em recolzes a Madrid, i jo et recolzaré a Vitòria. I el Patxi López a callar. Amb CiU 3/4 del mateix: suports puntuals a canvi d`obligar al PSC a respectar la llista més votada en les properes eleccions catalanes (que s`avançarien). Es a dir: ho tenim magre. Només ens queda apretar fort per intentar no desaparèixer i esperar que en un futur proper, la renovació arribi a la cúpula d`ICV tan a la Gene com a l`Ajuntament de BCN, i a partir d`això tornar-nos a il.lusionar amb un bon resultat. Noms ? cap problema: Raül Romeva i Ricard Gomà.
Enhorabona pel Bloc.

Pere Nieto ha dit...

Papitu, és evident que pot haver-hi temes cabdals que pactin els dos grans partits, dependrà del resultat electoral, si el PP es fot una òstia potser baixa el to de crispació i pacta. De totes maneres jo veig bastant més factible l'acord CIU i PSOE, ja no compto els de Coalición Canaria que estaran on calgui, sens dubte.

"Les hores i el dia" gràcies per participar del meu bloc. Realment encertes, al meu entendre, en la necessitat que tenim a ICV de renovar missatge i persones. No podem pensar que vam acabar fent el pas cap a l'ecosocialisme, en una societat com la nostra hem d'adaptar-nos constantment i a més hem comès alguns errors importants. El nostre electorat és molt autocrític i crec que el darrer resultat a les municipals ens va explicar moltes coses. A més a nivell estatal la cosa no pinta bé. Si IU aportés 10 o 12 diputats li osaríem les coses molt difícils al PSOE per no voler un pacte d'esquerres.

Sobre la renovació a ICV en parlem als nostres blocs, esperant no aixecar ampolles.