divendres, 25 de gener del 2008

Consellers de Districte II

Refent els arguments del meu darrer article sobre els consellers de districte i els comentaris rebuts, volia tornar a insistir sobre el tema. Els consellers i conselleres de Districte han de ser els ulls i les oïdes de la Regidora. Això ho afirmava el Jordi en un escrit anterior. Estic d’acord, però no tan sols és això. De totes maneres això ja justificaria avançar en la professionalització d’algun conseller de Districte. És possible que un Districte amb 170.000 persones i més de 400 entitats tingui sols una Regidora per fer les relacions polítiques? I fer les relacions polítiques significa veure i escoltar què passa al territori, què passa als 11 barris del nostre Districte o saber com veuen les coses les nostres entitats. I no només això els consellers i conselleres de govern, també poden impulsar projectes aprovats en el Pla d’Actuació del Districte i que el seu seguiment també necessita d’un suport polític. En aquest sentit un conseller pot fer seguiment d’impulsar projectes de difusió de la cultura catalana, d’aplicar criteris de sostenibilitat a les festes, de dinamitzar un agermanament o de potenciar una trobada de promoció esportiva. Per tant els consellers i conselleres de govern poden augmentar la seva dedicació i la seva capacitat d’intervenció sense entrar en la gestió. Això sí, tenim un problema. Aquest Ajuntament i aquest Districte estan potenciant moltes més vies per rebre aportacions, queixes, propostes ... de la ciutadania però en canvi no incrementa en la mateixa mesura la capacitat per donar resposta a tots aquests inputs. La creació propera de la figura del tècnic de participació ciutadana potser ajudarà en aquest sentit, però aquest és un repte que caldrà atendre. Quantes persones han de tenir una major professionalització, com es concreten les seves funcions ... caldrà treballar-ho, però totes les informacions apunten a pensar que aquesta és una via clara que vol impulsar el govern de la ciutat.

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Pere nieto!

Tu estavas a l'escola Gravi!

Tu vas ser professor meu.

Que hi fas ficat aqui?

Pere Nieto ha dit...

qui ets? és cert vaig estar a Gravi fins el curs 2003-2004 que vaig demanar excedència i em vaig dedicar a la política. Alkgun dia tornaré a Gravi. I tu a què et dediques? com és que has arribat fins el meu blog?

Coordinadora d'Entitats de Can Baró ha dit...

Hola Pere

Podries descriure una mica la figura del conseller/ de participació?
Potser ho haureu parlat un altre dia, i reconec que no he estat prou al cas.

Àlex

Pere Nieto ha dit...

No serà conseller de participació sinó tècnic. Encara no s'ha definiti però cada cop és més evident la seva necessitat i a més és un dels compromisos de l'acord de govern. Seria un tècnic que als 10 districtes començaria a funcionar. Evidentment hauria de fer moltes de les coses que fins ara he fet jo com a conseller tècnic, per exemple coordinar els processos participatius, fer seguiment del compliment dels acords, coordinar els diferents òrgans de participació, impulsar mecanismes de consulta ... ja aniré informant quan tingui més informació.

Anònim ha dit...

Cada vegada anem solapant més estructures i més càrrecs, duplicant, com si s'haguessin de crear estructures per desconfiança.

Tenim una estructura executiva: per sota del regidor , el gerent, els caps diversos i els tècnics corresponents. Si volem posar els conseller, xocarem amb la feina dels tècnics i a l'inrevés.
El canvi si es creés una estructura més matricial, la tasca dels consellers, com a receptors del que passa pel carrer, sigui quina sigui la via i/o manera, seria vetllar per a que els grans projectes, per exemple el PAD, continguessin la majoria de punts de vista del carrer. De fet tot va lligat. es que ara per ara cada sector tira pel seu costat, sinó, el dia del discapacitat tret del Jordi Fornés, pocs altres havia, i es denunciava temes d'urbanisme, ensenyament, atenció, cultura...

En quant al tècnic de participació en què xocarà amb el teu càrrec? o es preveu la desaparació de la figura del conseller tècnic?

Per cert, l'acte d'ahir a Montjuïc, una bajenada, no anem bé.

Pere Nieto ha dit...

Jordi,

Si desapareix la figura del conseller tècnic espero que m'avisin amb una mica de temps ... conyes a part. La figura del conseller tècnic hauria de passar a jugar un paper més de coordinador, però no és lògic que les tècniques de participació del Consell Ciutadà, per exemple, ho hagi de fer jo, ja que no és la meva especialitat.
En el fons el plantejament, tot i que jo també tinc dubtes, és que un districte funcioni una mica com una ciutat i que per tant els consellers facin el paper que pertoca als Regidors. De fet crec que tens força raó en el plantejament però també et dic que cal fer alguna cosa, ja que existeix una estructura política als districtes massa feble.

Anònim ha dit...

Home Pere,

suposo que t'avisaran amb temps!!!

Home, crec que el que voleu, salvant les distàncies es tornar allò que "antaño" cual "cuéntame" al regidor se li deia "alcalde de barri".

No crec que cap alcalde, present i futur de la ciutat, vulgui deixar de manar. Ser l'alcalde de Barcelona o et llança a fites més importants o bé t'estrella i et fa desaparèixer.

Les estructures polítiques depenen dels pacte i de la majori de la plaça Sant Jaume.

Anònim ha dit...

Afegeixo.

Si voleu tenir un model d'organització de districte, aneu a viure a un poble, fora de l'àrea metropolitana i que no sigui capital de comarca i veureu com els ajuntaments=districte per a Barcelona, és una peça vital, ja que la resta d'administracions són a 3, 4 o més quilòmetres. Potser si que cal dir que la Plaça Sant Jaume és molt lluny i cal resoldre les coses de casa a casa....

Anònim ha dit...

Soc en Cristian Galvez, em vas fer si no recordo malament un credit variable i angles al Gravi pero ja fa bastants anys.

He arribat per punyetera casualitat, estava buscant informacio sobre casals joves, i va sortir una web amb una llista de blogs i amb una hi surtia el teu nom. Se que t'envas anar del Gravi, pero no el motiu.

Jo ja no hi soc al Gravi pero com que has demanat una excedencia ja et guardaran el teu lloc :-)


Vagi be!