dijous, 28 de juny del 2007

Som republicans

A través del blog Gallo Rojo he pogut conèixer, ja fa uns dies, el còmic 44 millones de razones para ser republicano. És evident que la República no forma part en aquests moments dels temes candents en l’agenda política del nostre Estat. De tant en tant val la pena recordar que som republicans i que no renunciem a aquest objectiu. En aquest sentit el còmic potser no aporta gaire novetats però com a mínim serveix per seguir parlant d’aquest tema. La possible modificació de la Constitució hauria de servir per reavivar el tema i deixar clar quin és el nostre posicionament, som republicans.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo també estic a favor de la República i, més que una república a l'estil europeu, prefereixo el sistema francès o estadounidenc on el president de la república realment governa. No crec que sigui bo tenir un cap d'estat que "preside pero no gobierna".

El tema de la república està allà, amagat, però no mort. Tampoc no crec en la visió romàntica de la república que prediquen molts. Si optéssim pel sistema del 31 poques coses canviarien respecte al funcionament d'avui en dia.

Solament afegir dues coses:
-Les dues Repúbliques (si el 1873 també es va proclamar una república que molta gent ha oblidat i que tenia una constitució, nonata, més marxosa i avançada que qualsevol legislació actual, fins i tot propugnava un estat federal!.)
van venir per abdicació dels reis, per tant la gent no va decidir un canvi de model d'estat: el 1873 renuncia Amadeu de Saboia i el 1931, després d'unes eleccions municipals, que majoritàriament van guanyar els monàrquics, el rei va abdicar i es va proclamar el nou règim, però sense que la gent en fos conscient de la petició.

Per tant s’ha de preparar el tema per a que la gent en sigui conscient i pugui decidir i no passi com deia l’avia de la meva dona: “el 14 d’abril del 31 vivia a Bilbao i la mare d’aquesta dona li va dir “Ascen, ve a casa que ha venido la República. L’àvia de la meva dona va dir: “¿Y quién es esa señora?””

Us passo dos enllaços de la Wikipedia sobre la Ia República
http://es.wikipedia.org/wiki/Primera_Rep%C3%BAblica_Espa%C3%B1ola
http://ca.wikipedia.org/wiki/Primera_Rep%C3%BAblica_Espanyola

Papitu ha dit...

Posats a demanar millor una república federal o d'estats federats o d'estats lliure associats com deia l'Ibarrretxe. En cas contrari amb o sense Borbons, el nostre país seguirà patint dels mateixos mals.

Visca la república!

Pere Nieto ha dit...

Papitu estic totalment d'acord amb tu. De fet en el meu article parlava d'un concepte, ser republicà. Òbviament l'altra assignatura pendent del nostre estat és el federalisme, confederalisme o qualsevol opció que democràticament resolgui el conflicte nacional. Si et sembla bé d'això en parlem un altre dia.

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

Jo aposto directament per la República Catalana Independent, previ referèndum per l'autodeterminació. Per cert conec més d'un i més de dos d'Iniciativa que es consideren monàrquics. Ademés cal recordar fa 30 anys quins partits no van poder presentar candidatura per no acatar la corona. En qualsevol cas benvinguts al republicanisme.
A banda d'això no em direu que no té mèrit tenir el meu cognom i ser republicà!!

Pere Nieto ha dit...

No havia pensat mai la incoherència del teu cognom. Té la seva gràcia. Jo de tota manera dir que ens dones la benvinguda al republicanisme, doncs moltes gràcies, però crec que cada vegada que comencem a fer competicions per qui la té més llarga (amb perdó) la caguem. Hi ha molta gent que ha cregut en la República, que l'ha defensat i que la seguirà defensant... i aquesta gent està a ERC, al PSC a ICV, a EUiA, al PCPC, a Maulets i a casa seva. Sobre el tema de si ha de ser catalana o no ja ho parlaré un altre dia.