dijous, 31 de maig del 2007

Ha d'estar ICV-EUiA al govern de BCN?

Tenia ganes de contestar la resposta que em va fer el Salva al meu escrit de "decepció" just després de les eleccions de diumenge, sobre si ICV-EuiA hem d’estar o no a l’equip de govern de la ciutat de Barcelona. La decisió d’ERC de plantejar-se seriosament el fet de no estar al govern li dóna a aquest article un matís diferent, però intentaré parlar més de la postura que crec que ha de tenir ICV que no pas de la decisió d’ERC.
Per dir-ho clar jo crec que ICV-EuiA ha d’estar al govern amb el PSC, i en la mesura del opssible amb ERC. I no ho dic, com algú podria pensar per un interès eprsonal de mantenir el lloc de treball, us asseguro que tampoc em costraia tant tornar a l’ensenyament a l’escola Gravi, tornar a fer classes i participar de la Cooperativa. Us asseguro que els meus arguments són polítics i no personals, tot que és evident que el meu pragmatisme, ja prou conegut, influeix en els meus plantejaments. El meu objectiu en política és poder influir en les decisions, no estic en política per ser pur i immaculat, estic en política per transformar i ser al govern pot ser una bona via, tot i que no és evidentment la única. En aquest cas però, crec que Jordi Hereu pot fer un lideratge prou bo, tot i que aquesta tendència exagerada a l’ordre que té, i que durant aquest mandat es poden començar a visualitzar a la ciutat de Barcelona les noves polítiques de la Generalitat especialment en matèria social i d’habitatge. Per tant crec que és necessari n perdre aquest tren.
Per altra banda crec que el resultat de les eleccions de diumenge no té a veure amb un vot de càstig de la política municipal. És una situació de desencís que va molt més enllà de Barcelona, tot i que alguns elements de política local també han influit. Per tant la gent no ha expressat un desencant amb el tripartit municipal, sinó un desencant amb la política i especialment amb les formacions d’esquerres. I això ho demostra el fet que el resultat a la ciutat no ha estat marcat per la manera com s’ha fet la política del districte o els "punts calents" de conflicte. Sols la narcosala de la Vall d’Hebron sembla haver tingut una certa influència. Allò que s’ha fet bé i allò que s’ha fet malament per part del govern municipal ha tingut poca influència electoral. La gent no ha deixat de votar a ICV, segons la meva opinió, perquè estem al govern, sinó per raons més profundes.
Tenim molts deures a fer. Aconseguir entendre perquè s’ha produït aquest vot de càstig tan gran (abstencionisme i vot en blanc), prendre mesures com a ICV-EuiA, afrontar amb valentia com a coalició el nostre futur més immediat, millorar la nostra capacitat d’influència en el govern, aconseguir una major fluidesa i comunicació amb els moviments socials i les noves formes d’organització ... bàsicament aconseguir guanyar de nou la confiança de la gent que voldria apostar per una força ecologista i d’esquerres.
La decisió d’ERC sols aguditza aquesta situació. El PSC pot optar entre una sociovergència còmoda o un govern d’esquerres de difícil gestió. Estic convençut que aquesta darrera opció és la millor per defensar allò que ens creiem com a ICV-EuiA. Entendria no estar al govern si això permetés ajudar a construir una alternativa, estic d’acord en que hem d’aconseguir governar Barcelona diferent i tindrem temps d’anar plantejant les prioritats.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Amic Pere

Aquest cop cal afrontar de cara el problema... l'abstenció i el vot en blanc son el reflexe d'un desencis amb com es fan les coses... massa lluny de la gent.

Crec que fins hi tot hi ha gent que pensa "todo por la gente pero sin la gente"´i això es perillos, molt perillos...

També crec que cal forçar un govern d'esquerres a la ciutat, per recuperar aquest lligam, sinó el mes possible es la Sociovergència i això es pot portar a un circuit de Formula ! pel recinte del forum (mira sinó els resultats de la Sra Rita a Valencia...)

ENCARA HI SOM A TEMPS !!

Papitu ha dit...

En aquests darrers quatre anys de tripartit municipal, m'ha costat molt veure l'acció, la petjada, el matís que un espera d'un partit com d'Icv. Només va ser visible, i us asseguro que em vau donar una gran alegria, quan vareu votar en contra de l'ordenança del (in)civisme. Vols dir que pactant d'aquesta manera no correu el risc de que la gent us veiem com un satel·lit del Psc. El mateix Hereu a la nit electoral tot hi haver tret els pitjors resultats de la historia i quedar-se només amb 14 regidors es va proclamar alcalde... ¿arrogància o certesa que no els fallaríeu?

Al Psc no se'l pot deixar sol i menys pactar amb Convergència però d'aquí a llançar-s'hi als braços hi ha un bon tros, no?

Pere Nieto ha dit...

Papitu, és un tema força difícil és cert. El que crec és que sols es poden aportar coses des del govern si volem tenir una influència forta. Si no estem al govern l'opció més senzilla és el pacte PSC amb CIU explícit o amagat. La postura de força es pot tenir quan s'és fort, sinó és un farol. De totes maneres també tinc els meus dubtes, clar. En aquest sentit el meu esforç serà per marcar el nostre perfil i tirar endavant el nostre programa.