dimarts, 6 de març del 2007

Qui mana a Barcelona?



La Revista Carrer, editada per la Federació d’associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) http://www.favb.cat/ celebra amb un doble número haver arribat al seu número 100. Aquesta d’entrada ja és una bona notícia. L’existència d’una revista consolidada i de gran interès al voltant dels temes veïnals és una magnífica notícia per la ciutat. Hi ha alguns temes que sols es poden veure reflectits al Carrer i el seu tiratge de 10.000 exemplars és prou significatiu per fer arribar a molta gent aquestes notícies.

El paper de la revista Carrer ha estat fonamental durant aquests darrers anys. Pel meu gust la revista ha tingut a vegades un to exageradament negatiu. Crec que s’ha dedicat massa espai a la crítica a la gestió municipal, necessària, i poc espai a explicar altres realitats de Barcelona més positives, impulsades pel moviment associatiu, per l’administració o de forma conjunta. També és cert que aquesta és posiblement una contrapartida necessària a molta de la publicació institucional que possiblement abusa del contrari. En aquest sentit considero el Carrer una eina necessària per conèixer la ciutat. No cal oblidar, a més, el compromís històric de la revista amb tots els sectors menys afavorits de la nostra ciutat. La revista Carrer no ha estat una eina de la "queixa" veïnal, sinó sobretot de la reivindicació per un nou model de ciutat, i això és molt positiu.

Aquest darrer número que podeu consultar a http://lafavb.com/pdfs/carrer_99-100/pdf99-100.php pretén fer un retrat de qui mana a Barcelona. Aquest cop "s’obliden" de la ciutadania anònima dels nostres barris i retraten a 50 personatges que dissenyen en gran mesura la ciutat des de diferents àmbits. Personatges del món de l’empresa com Antoni Brufau, Jordi Clos, Isidre Fainé, Ricard Fornesa o Isidoro Álvarez, o personatges de la vida social de la ciutat com Joan Laporta, Lluís Martínez Sistach o Juan Antonio Samaranch són retratats per conèixer fins a quin punt mouen els fils de la ciutat. Segur que serà una llista prou discutida.

La revista compta a més amb un bon nombre d’articles de col·laboradors habituals de la revista com Albert Recio, Ole Thorson, Marc Andreu, Jordi Borja o Josep Maria Montaner. Menció a part mereix l’article de Josep Maria Huertas Claveria, que va morir aquest passat dissabte, sobre Urbanisme i Negoci, un article que dóna molt de joc. D’aquest article en parlaré més a fons.