dilluns, 5 de març del 2007

Enquestes ...

El Periódico de Catalunya ha publicat una enquesta durant aquest cap de setmana i avui dilluns. En primer lloc una interpretació que d’entrada sembla força clara és que tot l’estudi està molt encaminat a demostrar que Jordi Hereu serà capaç de remuntar la caiguda lliure que patia el PSC a les darreres enquestes, que el govern d’esquerres està garantit i que la línia política engegada pel PSC a Barcelona té el ple recolzament de la ciutadania.

Segons aquesta enquesta el PSC tindria 14-15 regidors i ERC i ICV-EUiA 4-5 regidors cada formació. Això suposaria uns 23-24 regidors del govern d’esquerres enfront dels 25 actuals. Crec que l’enquesta no acabar d’afinar en el possible resultat de Ciutadans, ja que l’enquesta sols els hi atribueix un resultat inferior al 2%. La realitat és que el fet de no tenir cap de llista aprovat no ajuda a mostrar tot el seu suport, però serà necessari garantir que no assoleixin el 5% que els permetria entrar a l’Ajuntament i que segons el propi Periódico faria més difícil la majoria d’esquerres.

L’enquesta tampoc reflecteix, al meu entendre, el més que possible augment de vots per a ICV-EuiA. És evident que em puc equivocar, però tinc la certesa que ICV-EuiA pujarà i això també ho saben els responsables del PSC i els que han elaborat l’enquesta. Fa quatre anys ICV-EUiA aspirava segons les enquestes a obtenir 2-3 regidors i finalment vam arribar al cinquè. Ara tinc la convicció que aquest resultat es millorarà. És obvi que cal treballar molt per tal de consolidar el govern d’esquerres a la ciutat i per tant m’alegraré molt que el PSC pugui obtenir un bon resultat, però des d’ICV-EUIA tenim l’absoluta certesa que nosaltres contribuirem decididament a que aquesta majoria tingui un nou equilibri.

L’enquesta d’avui ens dóna algunes dades interessants. El 60% de la població creu que l’ordenança del civisme no ha contribuït a millorar les actituds cíviques dels ciutadans. De totes maneres els votants que més consideren que sí ha servit són els del Partit Popular, curiós. Possiblement l’Ajuntament va caure en l’error de tractar massa temes sota un concepte massa complex com és el "civisme". Ara després d’un any d’aplicació de l’ordenança la ciutadania creu que no hem resolt res, es demana més mà dura i seguim posant en primer ordre temes que potser no són els prioritaris de la ciutat.

La darrera dada curiosa és la sensació de seguretat dels barcelonins segons el seu record de vot. Sols un 58´6% dels votants de CIU o el 60% dels votants del PP es senten segurs a Barcelona i per contra, a l’altre extrem, un 81’1 % dels votants d’ICV-EUiA es senten segurs. Els votants del PSC es situen al 72% i ERC al 75’9%. És curiós veure que la gent d’esquerres es sent més segura i especialment la gent d’ICV, potser són els que tenen més elements de vigilància i seguretat contractats o potser és que la percepció de seguretat té també una base ideològica important. Suposo que està clar que és aquesta segona opció i que hi ha gent que quan veu immigrants, joves d’estètica antisistema o persones sense sostre comença a tremolar. També és possible que qui més té, més por té de perdre. I també és possible que la sensació d’inseguretat hagi estat alimentada per determinades opcions polítiques i que la seva gent s’ho ha acabat creient.