dimarts, 7 de maig del 2013

Dijous faré Vaga





Dijous hi ha convocada Vaga General d’Educació contra la LOMCE i les retallades. La Vaga està convocada  tots els nivells educatius i tant a la pública com a la concertada. El fet de trobar-me davant d0una convocatòria conjunta de l’escola concerta i pública i en un moment tan dur per a l’ensenyament com l’actual em va semblar prou important per secundar la Vaga om a professor que sóc d’una escola cooperativa i concertada. Això sí, no ha estat fàcil sentir-me convocat. Tinc la sensació que el professorat de l’escola concertada d’aquest país encara no hem acabat d’entendre que la lluita per la qualitat de l’educació i per les condicions dels docents sols pot anar vinculat al de l’ensenyament públic i que alhora els moviments en defensa de la pública a Catalunya han d’entendre que el problema de l’educació al nostre país no són els mestres de la concertada. D’això però ja en vaig parlar  en un article que ha estat el més llegit delmeu blog.

Les darreres reformes i propostes legislatives estan posant contra les cordes el nostre model educatiu i les condicions del professorat. I aquest no és motiu suficient per aturar-nos un dia i expressar la nostra ràbia i la nostra preocupació? Som conscients que estem en un moment de canvi social i sols amb una educació forta i compromesa podrem sortir enfortits com a societat del model actual. Perquè l’escola representa, en gran part, el reflex d’una societat que ens volen imposar Per això davant de la LOMCE i de les retallades alguns dels motius que més em conviden a fer Vaga dijous són:

-     La necessitat de dotar a les escoles de recursos suficients per dur a terme el seu projecte, cobrint substitucions, rebaixant ràtios i garantint les eines necessàries per afrontar l’atenció a la diversitat.

-        Impulsar mesures laborals que no suposin una retallada salarial o l’acomiadament de personal.

-       Garantir l’educació infantil com una etapa de qualitat educativa.
-        
     Mantenir les beques i altres suports a les famílies.
-        
     Mantenir el model d’escola en català que garanteix un model social d’igualtat d’oportunitats.
-     
       Poder garantir els projectes educatius de centre i el paper del professorat com a element clau de les escoles, al costat de la resta de la comunitat educativa.
-   
       Evitar sistemes d’avaluació externa que suposin una competitivitat entre les escoles amb dades numèriques que no tenen en compte ni la realitat de l’escola, ni de l’entorn.

I a nivell de model educatiu també cal afrontar d’una vegada com resoldre la doble xarxa d’escoles amb finançament públic a casa nostra. No podem tolerar que el professorat de les escoles concertades tinguem unes condicions laborals discriminatòries enfront de l’escola pública. Igual que no podem permetre que l’escola concertada no sigui una peça clau, transparent i compromesa amb tota la societat per igual. Un model educatiu just i democràtic passa per canvis radicals en aquest sentit, per molt que a massa gent li sigui pràctic mantenir l’enfrontament actual.

Cal lluitar, cal mobilitzar-se, per les nostres condicions laborals i pel nostre compromís amb un model educatiu que sigui clau en la construcció d’una Catalunya més justa i lliure. I dijous tenim una nova oportunitat d’expressar la nostra ràbia més enllà de la crítica fent el cafè a la sala de professors. Igual que dia a dia mestres d’aquest país expressem el nostre compromís, dijous farem més feina a les manifestacions.

2 comentaris:

Carme ha dit...

Completament d'acord l'escola concertada ha d'anar a la ma amb l'escola pública. Lluitar perquè les escoles públiques i les que ens mantenen amb diners públics tinguin un ensenyament de qualitat, i que totes juntes eduquin als seus alumnes amb sentit crític, honestos i amb un gran nivell cultural i de coneixements.

joan ha dit...

Genial l'article, com gairebé sempre Pere. Molt d'acord en els motius pels quals s'ha de protestar, estar indignat i estar sobretot molt preocupat com a mestre, però sobretot com a Pare, que contempla com dia a dis l'educació dels seus fills està en mans de gent sense gaire sensibilitat per donar importància a aquest sector.
Però personalment, no faré vaga, i torno a repetir que motius no en falte, però no la faré pequè no vull que els diners que em retenen aquest dia, serveixin per no retallar en altres camps, no vull sentirme menyspreat en manifestacions a favor de l'ensenyament on s'aprofita per carregar contra la concertada.
I si, alguna cosa s'ha de fer, i si ho sapigues seria genial!