dijous, 6 de desembre del 2012

Som Escola !



El ministre Wert, impresentable i feixista ministre com sempre, ha tornat a encendre el foc social a Catalunya. La seva proposta de reforma educativa suposa, entre moltes d’altres coses, un atac al model lingüístic de Catalunya. Un model d’èxit que avui dia es veu amenaçat de nou.

Si no es tractés d’un tema seriós estaria convençut que era una broma de mal gust o una provocació. Una broma per encendre els ànims i riure sobre uns resultats electorals que, diguin el que diguin, no poden agradar als sectors més espanyolistes i ultraconservadors de l’estat. O una provocació per aconseguir que Artur Mas, entre l’espasa i la paret pel seu fracàs electoral, hagi de decidir si es tira enrere amb els seus plantejaments o bé si decideix accelerar el procés independentista.

Però el tema és massa seriós. La proposta del ministre Wert no em preocupa tant perquè sigui un atac a la llengua catalana o al procés sobiranista de Catalunya (que ho és, evidentment). El que em fa més ràbia de la seva proposta és que pretén trencar la nostra societat, i això, amb els temps que corren, és especialment greu. El model d’immersió del català i tot el currículum escolar permet que a Catalunya puguin conviure el català i el castellà, però sobretot garanteix la igualtat d’oportunitats i la cohesió social. No cal donar més dades per acreditar que els alumnes acaben els seus estudis obligatoris i postobligatoris amb un nivell de castellà equiparable a la resta de l’estat (no dic bo perquè seria un debat més complex). Però el que és evident és que a Catalunya no existeixen dues comunitats socials diferenciades i que el coneixement de català i castellà no suposen cap discriminació en l’accés laboral. I aquests dos elements són fonamentals.

Hi ha un element que realment em preocupa molt. Catalunya està vivint un procés sobiranista incert però imparable. La gent es va posicionant entorn de la proposta independentista o en contra. Això, en qualsevol procés com aquest, és lògic. Acabi com acabi el procés i surti el resultat que surti, Catalunya ha de seguir sent una sola realitat social, complexa com poques, però una sola realitat. En cap cas pot haver-hi exclusió. En cap cas pot haver-hi escoles per a uns i pels altres. En cap cas la llengua ha de suposar una tria social. Mai de la vida podem acceptar que la possibilitat de que cada persona dugui a terme el seu projecte vital depengui de quina llengua ha estudiat.

L’atac del ministre Wert, impresentable i feixista com sempre, sí que és una atac a Catalunya, i no ho són les manifestacions en contra del dret a la independència, per exemple. El que planteja aquest ministre sí que afecta a la nostra convivència i al nostre model social. Sóc molt permissiu amb la discrepància ideològica, no sóc gent tolerant amb els intents d’enfrontar societats. Som Escola !