dissabte, 8 de desembre del 2012

Fiare, Banca Ètica i més...



Ja fa uns mesos vaig incorporar-me al projecte Fiare, una xarxa d’entitats i persones que volem aconseguir una alternativa econòmica i financera i que ens comprometem a tirar-ho endavant. És per això que vaig apostar per Fiare, perquè no era tan sols convertir-me en usuari d’un a entitat financera més ètica i responsable, sinó perquè representa un compromís en la construcció d’aquesta alternativa. Donant suport amb capital social ajudo a construir un model diferent. M’ha vingut al cap un paral·lelisme amb el tema del consum. Jo no tan sols miro de comprar a llocs que garanteixin uns mínims de valors, sinó que jo em comprometo personalment en la construcció d’un nou model de consum més responsable, just i sostenible i per tant formo part d’una cooperativa de consum. I per això estic a Fiare.

I aquesta setmana vam fer un nou pas. Una part dels socis de Fiare vam entrar a formar part de la Banca Popolare Etica, una cooperativa financera italiana que fa molt temps que opera amb plenes garanties des dels principis de la Banca Ètica i l’Economia Solidària. Ara, una part dels meus estalvis, són aportacions a aquesta cooperativa, de manera que aviat podrem començar a disposar de tots els productes habituals que ens fan més senzilla la nostra vida (comptes corrents, targetes...) però ho faré des de la convicció no tan sols de no enriquir a un model financer tradicional que és la peça clau de l’estafa que estem vivint, sinó que seré part d’un projecte cooperatiu, d’un projecte que vol construir nous models econòmics. No tinc prou de no formar part de la banca tradicional, vull construir alternatives i sobretot donar suport a qui dedica grans esforços a aconseguir-ho.

I des d’aquesta convicció et proposo, si encara no ho has fet, que coneguis el projecte Fiare. Entra a la seva web i segueix-los a twitter o Facebook, però no tinguis cap dubte en visitar-los. Demana que t’expliquin el projecte i anima’t a formar-ne part. Si el que busques és ser client d’una banca més responsable aquest no és, possiblement, el teu model. Si tens ganes de formar part d’un projecte d’economia solidària amb vocació de transformació entendràs que val la pea formar-ne part i recolzar-ho. Algú pot dir que en moments de dificultats econòmiques com l’actual millor no provar experiments, però jo crec just el contrari. Ara ja no tenim cap dubte on ens porta la banca tradicional, i per tant ara és moment de construir alternatives.

1 comentari:

César ha dit...

Molt lloable, Pere. Personalment, estic a una cooperativa de consum i una energètica. De banca, a Triodos com a client tot i que he de pensar en la possibilitat d'altres projectes. A veure que en parlem el dia de la tertúlia :-)