dijous, 5 de juliol del 2012

No a Eurovegas



Molt s’ha escrit ja i molt més s’escriurà sobre EuroVegas. Sembla que la decisió definitiva serà al setembre, però si és així ja haurem patit una derrota. Sóc dels que crec que EuroVegas ni aquí ni enlloc i per tant si al final anés a Madrid ho lamentaria. Però conec més l’impacte que tindria al Baix Llobregat i per tant crec que la implantació a Catalunya tindria greus conseqüències. Comencen a sortir veus ja de suport al projecte. Algunes per interès, altres per snobisme, altres per ideologia. Però jo estic convençut que aquest projecte és una aberració. Potser en un altre moment m’ho miraria una mica més amb calma. Pensaria que és cert que cal ser prudent i no preveure sempre el pitjor, però la realitat ens diu que l’especulació i l’afany de diners ens han portat a la misèria i per tant no puc posar cap filtre a la meva oposició a EuroVegas.
El projecte pot atraure màfies i prostitució, és cert. Però aquests no serien els principals motius de la meva oposició radical. El complex pot suposar un augment de les ludopaties a casa nostra, però ni tan sols aquest és el gran risc d’EuroVegas. La meva opinió és que aquest projecte representa, com cap altre, tot un model que vull combatre i a més seria un atac frontal a un projecte possible de canvi social. En primer lloc la negociació es porta d’esquenes a la gent. En aquest cas però ja no tan sols a la ciutadania en general (no seria una gran novetat, no ens enganyem); aquest projecte es fa d’esquenes als Ajuntaments, al Parlament i fins i tot a una part del govern. És un projecte negociat directament pel President i un reduït entorn. És per tant un exemple brutal per explicar contra quin model polític volem lluitar. Guanyar en democràcia passa per evitar processos tan poc transparents com aquest en assumptes tan importants.
El projecte d’EuroVegas pot suposar un exemple cruel de com els diners poden imposar les seves condicions. No tan sols es donarà un tracte de favor extraordinari fent per exemple que es puguin expropiar les terres per decret. La presència del projecte pot suposar tot un seguit de canvis legals a mida en terrenys tan diferents com la salut, els drets laborals, la immigració o la llei d’espectacles. No tan sols és que m’oposi a aquests canvis sinó que sobretot m’indigna que es puguin dur a terme sense debat i sols per la submissió al poder econòmic. Guanyar en democràcia passa per ser forts davant les agressions dels poderosos.
EuroVegas pot suposar la fi d’un model de parc agrari al Baix Llobregat. Això vol dir deixar 1.500 famílies a l’atur que viuen del camp, això vol dir trencar equilibris ecològics, això vol dir trencar un model que avanci cap a la sobirania alimentària. La gent que estem apostant, cada cop més gent, per les cooperatives de consum, sabem la importància d’un model de país que tingui en compte a la pagesia. No podem malvendre els camps per teòrics guanys econòmics immediats. I aquest és un dels eixos fonamentals també en la meva oposició. Perquè a més aquesta pèrdua és absolutament irreversible. Fins i tot si es comença a tirar endavant el projecte i s’acabés aturant, el model agrari hauria desaparegut. Guanyar en democràcia passa per salvar la terra i la gent que la treballa.
No sóc ni un il·lús ni un romàntic. Sóc algú que ja està fart que es venguin el nostre futur.