divendres, 1 de juny del 2012

Salvem la Flor de Maig del Poblenou



Avui he participat a la concentració per exigir una solució per l’Ateneu la Flor de Maig del Poblenou. Aquest històric edifici del carrer Doctor Trueta va néixer com a cooperativa de consum i va tenir un paper molt actiu en una època d’efervescència social. Per tant els seus orígens són dignes de recordar. L’edifici ha estat un referent pel barri i és un patrimoni que no es pot perdre. L’Ateneu Flor de Maig ha estat centre d’activitats al barri des de que a finals dels anys 70 es va aconseguir que l’Ajuntament de Barcelona aconseguís el seu ús per al barri. La Flor de Maig ha estat bressol de moltes entitats, espai de moltes iniciatives (jo hi vaig participar de forma molt directa en la darrera etapa de la revista Quatre Cantons) i ha estat la impulsora de les tradicionals Festes de Maig al barri. Aquests són motius suficients per entendre que la Flor de Maig ha de ser una prioritat municipal al Poblenou. L’espai Flor de Maig ha d’esdevenir un espai públic, al servei del Poblenou i molt possiblement vinculat al seu origen, el món del cooperativisme. Un homenatge a la gent que va impulsar-la però sobretot un espai de referència per a una de les alternatives econòmiques que cal donar suport. El cooperativisme és futur i a la Flor de Maig podria lligar perfectament amb la història.




L’Ajuntament, sense parlar-ho amb el moviment associatiu del barri, ha decidit rescindir el contracte de lloguer (actualment excessiu, sens dubte) i per tant lliurar les claus de l’Ateneu als seus propietaris. Com deia una de les persones que avui han parlat davant la seu de la Flor de Maig, curiosament el primer dia de juny ha posat fi a aquesta etapa de la Flor de Maig. De forma simbòlica els maons que tapiaven la porta de la Flor de Maig s’han traslladat a la seu de CIU al barri. Seria injust dir que tota la responsabilitat de la situació de la Flor de Maig és de l’actual govern municipal de CIU. Ni tan sols tota la responsabilitat és de l’Ajuntament. Però és evident que CIU un cop més i no fa ni un any que governa a Barcelona, ha demostrat quines són les seves prioritats. No ha parlat amb ningú del barri, no s’ha preocupat per salvaguardar el patrimoni, ha vist tan sols un espai de participació ciutadana com un aspecte econòmic. Si costa diners i no ens interessa es tanca. La Flor de Maig és una conseqüència més d’una manera de fer política.



Cal salvar la Flor de Maig. Cal trobar una sortida pel barri, per tenir espais alternatius de creació, de cooperació. Cal salvaguardar el nostre patrimoni. Ara la pilota està a la teulada de Ca la Vila. El Regidor hauria de saber respondre davant d’aquest repte. 

2 comentaris:

Anònim ha dit...

em pregunto, no en sabieu res de l'elevat preu que s'en pagava?
Aquest contracte d'arrendamenet va ser renovat en diverses ocasions des de 1978.
Com a exemple el 2005 (període 2005-2008) a uns 38.000 €/any i el 2008 o 2009 a uns 49.000€/any.
Ho comento perquè si mal no recordo vostè va ser conseller del districte de Sant Martí per ICV fins el 2002.
moltes gràcies!

Pere Nieto ha dit...

Crec que deixo clar que hi ha responsabilitats anteriors. No dic que sigui un tema nou. Però el que et puc confirmar és que el preu actual de lloguer és molt més elevat des del 2005 o 2006 quan jo ja no estava al Districte de Sant Martí. No pretenc no assumir responsabilitats. No sempre s'arriba a conèixer tots els temes d'un Districte com Sant Martí, però ja que cites el tema ho volia aclarir. Jo havia seguit una mica de prop el tema de la Flor de Maig per la vinculació que havia tingut, com a Quatre Cantons i com a Colla del Drac.