dijous, 7 de juny del 2012

Cooperativisme i Flor de Maig


Enguany es celebra l’any internacional del Cooperativisme. I a l’Ajuntament de Barcelona i al seu govern de CIU li ha sortit una magnífica ocasió per celebrar aquesta efemèride. El tancament de l’Ateneu Popular la Flor de Maig del barri del Poblenou a Barcelona, és una magnífica ocasió per posar en valor el cooperativisme, una fórmula que de nou comença a agafar més força i que va impregnant diversos àmbits de la nostra societat (consum, treball, bancari ...).

La Flor de Maig del carrer Doctor Trueta (antigament carrer Wad Ras) és un interessant edifici que va tenir el seu origen com a cooperativa de consum, en un barri que sempre ha destacat pel seu activisme social i les iniciatives obreres. Després l’edifici va passar a ser un edifici sufragat municipalment i que va ser bressol de moltes entitats del barri. Ara, amb un motiu prou ben fonamentat com és l’alt cost del lloguer, l’Ajuntament ha decidit rescindir el contracte i per tant la Flor de Maig ha estat tancada al barri. Dic que el motiu del cost del lloguer està prou ben fonamentat en un moment com l’actual, però ara cal que l’Ajuntament resolgui el tema. Caldrà buscar noves fórmules per garantir que la Flor de Maig esdevingui un edifici públic. I quina millor ocasió que aquest any internacional per dedicar-ho al món del cooperativisme. Un espai de ciutat, però alhora molt implantat al Poblenou. Podeu conèixer més de la meva opinió del tancament de la Flor de Maig al meu blog.

El cooperativisme està agafant més embranzida. Sens dubte és una bona sortida a l’actual crisi (i no tan sols a la crisi econòmica). El cooperativisme genera xarxa social, afavoreix valors solidaris, minimitza l’especulació. El cooperativisme posa en l’eix de la seva activitat a la persona i al seu activisme. Per tant és una eina amb molta força i molt futur. Davant de la gent que ens vol fer creure que sols cal esperar a la “recuperació econòmica” per tornar a viure l’estat de bonança anterior (impossible d’assolir i que no hem de voler repetir) cal plantejar alternatives. I el cooperativisme pot ser una d’aquestes alternatives. El meu interès per aquest camp no és nou i ja l’he expressat anteriorment però em sembla oportú recordar-ho i plantejar a Xavier Trias i al seu govern que aprofitin la Flor de Maig per donar un nou impuls a la nostra ciutat al món cooperatiu.

2 comentaris:

Oliva ha dit...

TANTES QUEXAS EM SEMBLAN CINIQUES,AIXO ES VENIA A VENIR,I DURANT ANYS I PANYS MANaN "LES ESQUERRES" NI "MU",COM NI UN DIT VA MOURER L'AJUNTAMENT PER SALVAR l'ATENEU COLON,NI LA PAU,NI RES DE RES, CERTES CONEGUDES OLORS NO FEIEN PAXOCA OI?....

Pere Nieto ha dit...

No entenc de quines olors parles. Ho sento. Crec que no és equivalent el cas de l'Ateneu Colón o Pau i Justícia amb Flor de Maig. I jo no veig les queixes, el que veig és l'acceptació d'un problema que no ha generat en solitari l'actual govern i en canvi faig una proposta de quin crec que hauria de ser el futur.