dijous, 27 d’octubre del 2011

Joan García Tristany

Joan García Tristany ens va deixar fa pocs dies. La seva mort suposa la pèrdua d’un referent per a tota la gent que el vam conèixer, i en aquest cas per a la gent d’ICV del Districte de Sant Martí. La seva activitat compromesa al llarg de tota la vida va ser un exemple i tots el recordem actiu, compromès, dur, tossut, inquiet ...
En Joan García Tristany va néixer l’any 1927 a Barcelona. Ja des dels 16 anys comença a entrar en contacte amb la gent del PSUC i l’any 1945 va ingressar a les JSUC on va exercir un paper molt actiu. L’any 1949 va ser detingut i va rebre tortures a la comissaria de Via Laietana. Va complir set anys a la Model i a Burgos d’on va sortir en llibertat condicional. Es va reincorporar de nou al PSUC on va dur una tasca activa al barri del Poblenou. No tan sols la seva militància política va ser destacada sinó que també va ser actiu en la vida del barri del grup Civit, els habitatges on va viure.
Aquesta informació ha estat extreta del llibre “Notícia de la Negra Nit. Vides i veus a les presons franquistes 1939-1959” un recull d’experiències d’aquest temps i de vivències d’aquestes persones que han de ser un referent per tota la gent que seguim creient en la política, en la política d’esquerres.
En Joan García Tristany era tot un personatge, una persona que no deixava indiferent, que va deixar petjada en molta gent. Des d’aquestes línies volem retre un sentit i humil homenatge a la seva memòria i a la de totes les persones que com ell van saber donar-ho tot en els moments més difícils, conscients dels greus patiments que els hi va ocasionar la seva militància i el seu compromís en la construcció d’una societat més justa.