diumenge, 30 de gener del 2011

Hem impulsat participació i ... ens ha sortit bé!

Aquesta darrera setmana vam acabar la segona ronda de les sessions plenàries dels Consells de Barri a Horta-Guinardó. Els 11 barris han pogut fer aquesta segona sessió on s’ha presentat el pla de Futur de Barri després d’un treball intens de les seves comissions de seguiment, que a tot arreu han estat actives i positives. La valoració d’aquesta segona ronda de Consells de Barri ha de ser molt positiva en tots els aspectes. Una mitjana d’assistència que deu estar al voltant de les 60 persones, moltes propostes i sobretot cada cop un ambient més participatiu en relació al barri i menys en relació als temes més personals. Un aspecte important és que a gairebé totes les sessions del Consell de Barri s’ha posat molt en valor el treball de la Comissió de Seguiment i el document de Pla de Futur. A la web del Districte d’Horta-Guinardó podeu trobar els 11 documents i més informació sobre els Consells de Barri.

Però quines són les claus perquè funcionin els Consells de Barri? Hi ha diverses i no sempre es pot tenir tot garantit, a vegades la intervenció de determinades persones poden condicionar el funcionament d’una sessió participativa. Però d’entrada diré alguns elements que jo crec que han ajudat de forma decisiva. En primer lloc un lideratge fort, en aquest cas la Regidora d’ICV-EUiA Elsa Blasco. Cal que al davant de les sessions hi hagi una persona amb capacitat d’escoltar, amb molta informació sobre el barri i capacitat de decisió, en resum una persona que sigui un referent polític. En segon lloc cal donar imatge de serietat a la sessió, no tenir pressa (la majoria de Consells de Barri han durat unes 2 hores o 2 hores i mitja), amb l’equip tècnic del Districte present per donar respostes ... I una tercera condició ha estat tenir la capacitat de donar resposta als temes de la primera sessió. Quan algú s’ha aixecat al principi de la sessió i ha agraït que s’hagi resolt el tema que havia plantejat a la primera sessió la gent ha tingut més confiança.

Però permeteu-me que destaqui una quarta idea per a mi fonamental. La sensació que hem aconseguit donar a Horta-Guinardó de treball conjunt entre el moviment associatiu i el Districte ha estat molt important. En alguns barris en nom del moviment associatiu ha parlat una persona, en d’altres casos 5. En alguns casos amb plena sintonia, en altres casos evidenciant les diferències. Però a tots els barris hem aconseguit transmetre que ens preníem seriosament els Consells i que la voluntat de complicitat era tan forat per part de l’equip de govern del Districte com per part del moviment associatiu. I això ha estat perquè a Horta-Guinardó tenim un moviments associatiu divers, ric i compromès. I això ha estat possible perquè l’equip tècnic d’Horta-Guinardó ha estat a un gran nivell. I això ha estat possible pel compromís polític d’ICV-EUiA amb el lideratge d’Elsa Blasco.