diumenge, 28 de novembre del 2010

Qui guanya? qui perd?

Diu el tòpic que a les nits electorals tots els partits guanyen. I una cosa que és humana és mirar de fer una valoració que afavoreixi la moral de la seva gent. I per tant a nivell quantitatiu s'agafen a comparar els resultats amb els resultats de fa quatre anys, amb les expectatives que s'havien fet o amb les prediccions de les enquestes. I a nivell qualitatiu és imporantant si es governa o no, quina posició ocupes, com queden els rivals directes o fins i tot si entren o no alguns partits al parlament. Per tant hi ha molts llocs on agafar-se a l'hora de valorar.

Però mirem de fer una certa previsió de què és èxit o fracàs de cada formació política abans de conèixer els resultats. CIU guanyarà les eleccions amb tota probabilitat. L'èxit absolut seria la majoria absoluta i un bon resultat seria a partir de 60 escons. Això li permetria governar amb comoditat i triar aliats. Per sota seria un resultat que no els permetria sortir prou forts. El PSC amb tota probabilitat treurà un mal resultat, però quina serà la magnitud de la tragèdia? A partir dels 30 estarà la frontera. Per sota un desastre, entre 30 i 32 faran veure que s'han salvat i per sobre començaran a estar contents. ERC pot patir molt aquesta nit. Si es compleixen les previsions perdrà molta representació i el tercer lloc al Parlament. Ells mateixos han establert la frontera a partir de la qual és un mal resultat en els 15 escons i la veritat és que coincideixo. El PP mantenimt els 14 anirà bé per sota fluix i per sobre fantàstic. El mateix criteri que pel PP serveix amb els tres diputats de Ciutadans. La resta de partits entrar o no marca la diferència en el cas dels que tenen opció.

I ICV-EUiA? Si m'haguessin preguntat fa sis mesos hagués signat 8 o 9. Al començar la campanya 10 i ara crec que la frontera és 11 o 12. Amb tot el que ens ha caigut a sobre repetir els resultats de fa quatre anys seria un gran èxit. Cal recordar que 12 escons va ser el millor resultat d'ICV-EUiA a les eleccions catalanes i el segon millor resultat comptant el PSUC i remuntant-nos al 1980. I si millorem els 12? Genial.

A la nit començarem a valorar els resultats, però m'ha semblat oportú opinar abans.