dijous, 2 de setembre del 2010

Regenerar la política (3). Debatre



Un segon element fonamental per tal de regenerar la política des de dins i des de fora és debatre. Estem vivint un moment de desconcert polític important. S’ha imposat la política del titular mediàtic i sovint els mitjans de comunicació acaben analitzant la realitat política més en funció de plantejaments empresarials que de voluntat real d’anar més a fons. Els partits polítics també han caigut de forma clara en una actitud de debat descafeïnat o fins i tot d’absència de debat. Això es deu a diversos motius. Un de clar és que el nivell de bona part de dirigents polítics és baix, no hi ha tants líders polítics amb capacitat real de fer propostes i de conèixer a fons aspectes importants de la realitat social i política, tant de casa nostra com de la resta del món. Un segon motiu és que el debat profund ni es valora ni es publicita, no interessa i per tant requereix un esforç molt gran amb molt poca repercussió i a sobre quan es fa debat i apareix en públic es confon amb divisions internes. I un tercer motiu clar és la por de bona part de dirigents polítics d’obrir debats, per evitar situacions tenses i tenir el risc d’haver de canviar ells mateixos.
Per tant la pròpia dinàmica dels partits, la manca d’interès pel debat real de la majoria de mitjans de comunicació i els calendaris electorals dificulten el debat profund i en canvi aquest pot ser un element molt important per refer la confiança en la política. Què podem fer? Crear espais de debat seriosos, plurals, intensos i que vagin molt més enllà dels partits polítics. En aquest sentit podem impulsar que es debati dins dels partits on militem. Cal proposar temes, aportar propostes, convèncer a la gent de les nostres agrupacions que es pot opinar i parlar de tot sense pors i sense caure en trampes. El dia a dia d’una organització fa difícil obrir espais de debat sobretot dels temes que no estan a l’agenda més immediata, però cal fer-ho.
Un element que ens ajuda molt a generar aquests debats és Internet. No vull sobredimensionar la capacitat d’influència dels blogs, fòrums ... però és evident que són una bona eina a desenvolupar. Els blogs afavoreixen la possibilitat de debatre temes d’interès i sobretot aspectes que van més enllà del titular del dia. Els blogs no han de substituir a les webs dels partits o als mitjans de comunicació, han d’obrir nous espais on es pugui debatre. Per tant cal fugir dels blogs orgànics, és a dir d’aquells blogs que fan servir l’argumentari del partit i que pretenen fer propaganda. Á Horta-Guinardó crec que hem aconseguit que hi hagi uns quants blogs que afavoreixen el debat polític i que estan escrits per gent del PSC, ERC i ICV, també hi ha altres blogs però potser s’haurien d’atrevir a aportar més opinions i reflexions. A més hi ha l’eina molt interessant de l’Agregador de Blogs d’Horta-Guinardó, on els podeu conèixer tots. Una de les coses que més m’agraden d’escriure el meu blog és que majoritàriament les persones que llegeixen i comenten el meu blog no són militants d’ICV, crec que això és interessant, jo dono a conèixer els meus punts de vista a gent que no m’escoltaria a dins del partit i alhora jo puc veure l’opinió de gent que té interès per la política però que no milita, o que no ho fa a ICV.
Però hi ha altres formes de debatre que es poden impulsar. Jo he tirat endavant un grup de sopar tertúlia al Poblenou o miro de participar els debats tertúlia que organitza la gent de Joves d’Esquerra Verda d’Horta-Guinardó. Cal debatre, sense prejudicis, sense limitar els temes, sense acritud. Us convido a regenerar la política escrivint un blog, opinant en els que actualment funcionen, generant debats en els vostres àmbits propers, assistint als sopars tertúlia ... espero que aquest blog sigui una bona eina en aquest sentit.