diumenge, 29 d’agost del 2010

Comença el curs polític


Estem a punt de començar un nou curs polític. Hi ha tres qüestions que crec que marcaran l’agenda mediàtica d’aquest curs, sense poder preveure sorpreses de darrera hora, clar. Aquests tres aspectes que marcaran l’actualitat política crec que poden ser el calendari electoral (catalanes i municipals), “tema nacional” i redefinició del mapa de partits polítics. Són tres aspectes importants i que efectivament tindran repercussió directa en la nostra societat, però que sobretot ompliran pàgines de diaris i hores de tertúlia. Però com miraré de defensar des dels meus modestos espais d’opinió no podem oblidar dos temes que per a mi han de ser centrals en aquest proper curs polític que són els aspectes vinculats a la necessitat d’un canvi de model econòmic i un segon tema fonamental ha de ser la regeneració de la Política.
Sobre les eleccions autonòmiques i els seus possibles resultats crec que ara hi ha poca cosa més a aportar. Estem a punt de conèixer la data definitiva i el que caldrà, des del meu punt de vista, és treballar per tal de donar a conèixer les nostres propostes polítiques per a Catalunya. En aquest sentit no dubteu que faré campanya intensa entre d’altres perquè tothom coneix la meva debilitat personal i política per Joan Herrera i per tant faré el possible per ajudar a ICV a tenir uns bons resultats electorals. Sobre el “tema nacional” és evident que aquest curs polític ha de ser el moment de la inflexió. Durant molt temps ens hem passat marejant la perdiu sobre si Espanya ens entén o no, valorant si la Independència és la sortida o no ... ara caldrà començar a trobar vies de sortida al desencís actual. Fins i tot els federalistes més convençuts accepten que un federalisme que parteixi de la voluntat de l’estat no és viable i per tant o es recuperen vies amb noms tan poc atractius com el confederalisme o s’avança en altres vies més agosarades, també en parlarem molt d’aquest tema al llarg del curs polític. I sobre la redefinició del mapa polític català encara falten moltes coses per saber. De cara a les eleccions caldrà veure quina és la capacitat d’aglutinar les noves opcions independentistes que apareixen al mapa polític català. També caldrà veure el resultat d’altres opcions com el partit d’Anglada o Rosa Díez. Però cada cop queda més clar que després de les eleccions poden aparèixer noves formes polítiques a casa nostra i amb pes mediàtic. Uns resultats dolents del PSC o ERC a les eleccions, la necessitat de reformular el federalisme o determinats pesos polítics catalans que no troben espai prou clar dins dels seus actuals partits, poden marcar l’aparició de noves formacions. Però com deia de tot això se’n parlarà (i en parlaré) molt.
Deia que hi ha dos temes que per a mi són fonamentals durant aquest curs i que tinc el dubte que siguin actualitat política. La necessitat d’un canvi econòmic i social i la regeneració de la política. Sobre el primer tema en vaig parlar en un dels meus darrers article i ho faré sobretot al voltant de la convocatòria de la Vaga General. Sobre el tema de la regeneració política hi dedicaré algunes reflexions en propers articles.