dilluns, 12 de juliol del 2010

Primera pedra a la UA3 però sense l'Elsa

Divendres 9 de juliol es va posar la primera pedra a l'illa d'equipaments del Mercat del Guinardó. Un nou centre pel barri que acollirà una residència de gent gran, un centre de dia, un CAP, el Mercat, un aparcament, el Casal de Joves, habitatges i una escola bressol. Podeu llegir més informació de la construcció al blog d'ecosocialistes d'Horta-Guinardó. Però algú estava absent. Pocs minuts després de la primera pedra Elsa Blasco (ICV), Regidora d'Horta-Guinardó, era intervinguda quirúrgicament i per tant no podia assistir. L'Elsa ja s'està recuperant perfectament, però molta gent va pensar en ella. I no és per menys, divendres es posava la primera pedra de l'illa d'equipaments, però també enterràvem, espero, la darrera pedra de la feina per aconseguir-ho. Divendres tot semblava fàcil, semblava gairebé que no havia passat res. L'atzar ha fet una mala passada i ha fet que l'Elsa no hi pogués ser divendres, però tothom hi va pensar. Sobretot les entitats i els veïns i veïnes del Guinardó que van lluitar per fer possible tirar endavant el projecte. I estava clar per la gent del Mercat que ha vist com des del Districte s'ha treballat per una carpa provisional que ja millorés les condicions que tenien abans. I estava clar per l'equip d'arquitectes que van fer una magnífica feina i que han sabut captar l'essència del barri i acceptar la participació ciutadana com una forma de millorar la feina.

Arribar fins la primera pedra de l'illa d'equipaments del Guinardó ha estat difícil. Problemes econòmics, manca de convicció al principi, temes legals ... però no es pot oblidar en aquest cas el paper clar de l'Elsa. El Lluís del Mercat em deia que li sabia greu que no sortís a la foto, però hi ha cops en que la feina ben feta durant molt temps hauria de ser més important que una foto. Crec que molta gent del Guinardó ho veu així. Sovint la feina dura sols és percebuda per un nucli reduït i al final la valoració que es fa de la gestió o la decisió sobre el vot a les municipals depèn d’altres factors com per exemple la darrera notícia d’actualitat o la tendència de la premsa. Tot i així és important ser coherent i estar convençut de la feina que s’ha fet.

Per altra banda la passejada amb l'Alcalde pel barri del Guinardó va servir per posar de manifest la profunda transformació del barri, amb múltiples obres en marxa, algunes tan significatives com les escales mecàniques i l’ascensor inclinat del carrer Telègraf. Possiblement pocs barris a Barcelona s’han transformat tant en tan poc temps com el Guinardó. I això perquè? Per diverses raons però tres de prou clares: l’envelliment urbanístic molt acusat del barri, la feina del moviment associatiu i la clara voluntat política.