dilluns, 21 de juny del 2010

Un secret sobre Barcelona



Us diré un secret, Barcelona és plena d’èxits veïnals, però poca gent ho sap. La ciutat s’ha transformat gràcies a moltíssimes lluites, reivindicacions i propostes. A vegades llargues lluites on ha calgut molta lluita, a vegades propostes més discretes. Moltes polítics no ho saben o no ho volen explicar. Prefereixen pensar que ha estat idea seva, que han estat originals. I passa des del govern, perquè hi ha gent que creu que tenir la capacitat de prendre la decisió és més important que haver-ho reivindicat, i passa des de l’oposició quan alguns creuen que poden dir allò de “jo ja fa temps que ho deia”.

També hi ha moviment associatiu i persones lluitadores que prefereixen caure en el pessimisme existencial. Lluny de sentir-se orgullosos de la seva capacitat de transformació prefereixen lamentar que queden massa coses per fer o que no se’ls escolta prou. Polítics autocomplaents i líders autodestructius formen un binomi decisiu per garantir un clima d’absoluta desafecció. Hi ha polítics en canvi que valoren la tasca veïnal com la millor força amb la que poden comptar, per exemple era emotiu quan l’Elsa Blasco recordava com s’havia manifestat de nena demanant l’enderroc del viaducte de la Ronda del Guinardó que ara hem aconseguit tirar endavant. L’Elsa recorda aquelles manifestacions i a la gent que es manifestava i per tant no oblida qui ha estat protagonista de l’enderroc.

I a nivell associatiu també passa, per sort el mateix. Ja gent que ho sap i ho explica, i que ho fa amb veu alta i clara. La transformació de la ciutat és fruit de la seva lluita, de la seva capacitat de pensar en favor de la col•lectivitat i de la seva capacitat de crear complicitats. I òbviament també és fruit d’una administració amb capacitat d’escoltar i concretar les demandes veïnals. I d’aquesta idea en torno a tenir dues mostres molt clares aquest dia. Per una banda l’exposició de la FAVB sobre la lluita veïnal que aquests dies es pot visitar al casal Pirineus de Can Baró i que al setembre estarà al Matas i Ramis d’Horta, tot i que també la podeu veure aquí. El plantejament bàsic de l’exposició és recollir 100 actuacions que han transformat ciutat a partir de la lluita veïnal. I com deia Albert Recio de la FAVB a la presentació de l’exposició podrien haver estat 200 o 300 les fites aconseguides.

I l’altre exemple recent va ser la intervenció d’Antoni Roca, de l’AVV Joan Maragall a la inauguració de la remodelació de l’avinguda Mare de Déu de Montserrat aquest dissabte. L’Antoni Roca (a la foto d'arxiu amb Elsa Blasco quan es va inaugurar la primera fase de l'Avinguda)és un líder històric veïnal del Guinardó al que admiro molt. La seva intervenció va tenir un eix conductor, com s’havia aconseguit que gran part de les reivindicacions històriques del Guinardó s’han assolit. Reconèixer que l’actual equip de govern ha realitzat o té en marxa moltes de les reivindicacions històriques del barri no és una actitud per “ensabonar” al Districte sinó que és un homenatge a la gent que ha fet del compromís amb el barri la seva forma de vida i també, com ell mateix va dir, una crida a enfortir el moviment associatiu.
Perquè la gent autènticament crítica i revolucionària (permeteu-me que ho digui així) no és la que més crida sinó la que més transforma. Barcelona és plena d’èxits veïnals, potser que comencem a descobrir el secret.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Felicitats pels èxits aconseguits pel veïnat i amb el veïnat. Una abraçada per l'Elsa