dimarts, 15 de juny del 2010

El PSC juga a camp contrari


L'Ajuntament ha decidit fer una nova campanya activa per frenar l'incivisme, basat de forma exclusiva en l'actitud sancionadora. Jordi Hereu ha decidit impulsar la prohibició de burka i niqab a espais públics de la ciutat. Jordi Hereu insisteix en la necessitat de garantir un espai públic net, ordenat i segur (amb el problema que jo crec que tenim una definició diferent de què volen dir aquests tres adjectius).

Hi ha una expressió esportiva que crec que il•lustra força bé determinades actuacions del PSC a Barcelona, "jugar a camp contrari". Representaria les dificultats de fer un bon paper en un ambient hostil, amb una gent que no és la pròpia. Jo crec que el PSC a Barcelona té el risc no només de voler jugar en camp contrari sinó que a sobre quan arribi a jugar el partit li hagin canviat l'esport i la normativa.

Personalment crec que és un error que voler competir amb la dreta en determinades formes d'afrontar els problemes. Els mitjans de comunicació ultraconservadors com el Mundo, la Razón, Intereconomia, COPE... i a Catalunya representats per La Vanguardia, han creat, al costat de partits xenòfobs i partits de dretes un escenari fals on cal reaccionar amb ordre, repressió i sancions davant de realitats que de veritat no existeixen. Voler respondre amb mesures legals davant d'aquest escenari és entrar a jugar al seu esport i fer-ho al seu camp. Un greu error estratègic però amb conseqüències reals.

Una de les conseqüències més immediates d'aquesta estratègia és que estan desmuntant l'espai polític de les esquerres. Quan s'estableix l'ordre i la seguretat com a prioritat de les esquerres i enmig d'una crisi econòmica com l'actual s'està contribuint a afeblir l'espai polític de les esquerres. Si les forces d'esquerres assumeixen com a prioritat espais on la dreta marca les normes de joc creem una situació de desconcert en l'electorat més progressista i per tant es contribueix de forma clara a la seva desmobilització. Entrant en seu terreny estem afavorint potenciar aquest escenari fals i alhora enfortim la dreta.

Algú pot entendre que en la situació actual la campanya que impulsi l'Ajuntament ha de ser per recordar les multes previstes per l'ordenança del civisme? la proposta de decret sobre el burka és oportuna i necessària?

I el que em sap més greu és que el balanç de govern a l‘Ajuntament de Barcelona permet situar elements clars en el centre del debat i que són polítiques molt clarament d’esquerres o progressistes. Barcelona és una ciutat on el conflicte es viu més en els mitjans de comunicació que al carrer. Barcelona ha apostat per mantenir beques escolars, pel suport a entitats d’acció social, per construir escoles bressol públiques, per millorar l’aproximació als barris, per fomentar la sostenibilitat ... M’agradaria poder centrar el debat públic, assumint que no és senzill, en aquestes qüestions. Plantejar a la gent de Barcelona que el canvi ha de ser buscar fórmules noves amb els valors de sempre. A mi no m’agrada jugar a camp contrari, perquè estic convençut que al nostre terreny encara hi ha molta feina a fer.

5 comentaris:

David ha dit...

Sí, tens raó. Juga front gent que porta les cartes marcades i així li va a l'Ajuntament.
Però hi ha esperança; la gent no és tonta i tothom no és subjecte d'engany com CIU pensa.
Això sí, cal ser valents, com en moltes ocasions s'ha estat i com ben bé dius jugar al que ens agrada jugar: al progrés, a la equitat, a la justícia...

Crec que el teu discurs per ser més efectiu ha de facilitar la unió del progrés per i de Barcelona.
Per ser més clar, comprendre possibles errades dels companys, equivocar-se és per sobre de tot eminentment humà, però seguint marcant un camí conjunt i ferm és, crec de debò, la única opció, com, repeteixo ja s'ha fet altres vegades.

Una abraçada, David.

Unknown ha dit...

Dius..."Quan s'estableix l'ordre i la seguretat com a prioritat de les esquerres i enmig d'una crisi econòmica com l'actual s'està contribuint a afeblir l'espai polític de les esquerres."...i escollir la cartera d'interior no va per aquí també?

Sobre el tema del burka i niqab he de confessar la meva absoluta desorientació. Tot i així, vols dir que l'Hereu (per mi el pitjor alcalde que hem tingut) ha liquidat el tema per via decret(amb astúcia) per evitar-se un més que probable i incomode ple amb debat polític i ressò mediàtic (a la Vanguardia principalment) inclòs?

Pere Nieto ha dit...

Cristian, crec que el tema de la seguretat és fonamental. Una bona política de prevenció i seguretat pública afavoreix un clima de convivència especialment entre la gent més feble, la gent que per exemple no es pot pagar seguretat privada. Per tant si de cas concreto, amb la situació de la ciutat avui dia no podem establir com a prioritat la seguretat i molt menys en els termes que es parla.

Tema debat burka, al darrer plenari es va debatre a apartir d'una proposta del PP i es va rebutjar i tampoc va passar res, de totes amnees si ho ha fet per això es confirma el que dic, vol jugar en el seu terreny, avança ja allò que La Vanguardia li reclamarà.

David, tinc clar que Barcelona sols pot avançar de forma progressista amb l'acord de formacions polítiques amb idees clares, sense pors i amb ambició d'esquerres.

Señor G ha dit...

Les sancions a Barcelona son fins a cert punt una tonteria, pq qui les posarà? Es tot mediatic. Jo el que trobo a faltar es guardia urbana caminant per la ciutat, enterant-se de que passa, veient les petites coses de falta de respecte als altres (motos i cotxes mal aparcats, obres mal fetes, la brossa mal llençada, persones fent soroll a les tantes,...) qui diu guardia urbana diu el que sigui. I més qeu sancionar, es millor cridar l'atenció. Es que aquí es passa de no dir-te ningú res, ni ciutadans ni administració, a un sanció gran i res entremig.

Del burka, clar un debat que diu burka si, burka no es tendencios i racista. Si que crec que tothom ha de ser identificable al carrer: no m'agraden gent amb amplies ulleres de sol al metro, cotxes amb vidres tintats de negre (aprovat pel pp crec),... vaja un debat racista. Si es per defensar a les dones, no té gaire sentit pq a qui s'acaba castigant és a la dona. I les dones que es posen pits, o van amb alts talons, o la vestimenta de la menor d'edat Hanna Montana ho fan lliurament?

Señor G ha dit...

I clar ja m'imagino que hi deu haver alguna normativa que diu que la gent ha de ser identificable als local de l'admistració,no? no deu caldre fer més normes d'aquest estil.