dijous, 18 de març del 2010

ICV no és sobiranista?

Tornant-me a mirar la darrera enquesta de “La Vanguardia” i com sempre amb totes les prevencions que cal tenir amb aquests estudis, vaig veure unes dades que vaig trobar força interessants. La imatge d’ICV no està gens associada a nivell públic amb el nacionalisme, el sobiranisme o l’independentisme. Quan es parla de forces nacionalistes es parla d’ERC i de CIU (a nivell de forces parlamentàries) però l’enquesta que es publicava el darrer dilluns donava unes dades que ens han de fer pensar.
A la pregunta de com es veia que es celebrin consultes independentistes l’electorat d’ICV s’hi mostrava a favor en un 79%, xifra altíssima, sols superada per ERC que arriba a un 89%. Els votants de CIU sols es mostren a favor de les consultes en un 56%, els del PSC en un 39% i els del PP en un 24%. Per tant l’electorat d’ICV recolza (segons l’enquesta) les consultes sobiranistes 23 punts per sobre de CIU i sols 10 punts per sota d’ERC. A la pregunta de si es votaria a favor de la independència un 46% dels votants d’ICV votarien sí i un 38% votarien no. Per tant un clar suport a la mobilització que representen les consultes i un dubte lògic sobre quin ha de ser el resultat. La primera conclusió em sembla clara. Els votants d’ICV recolzen el dret a decidir i el dret a reivindicar de forma clara i contundent, però no tenen una postura única sobre el model per a Catalunya. De totes maneres el resultat “pro-independència” del 46% és superior al de CIU (43%) i lògicament als del PSC al voltant del 20% i als del PP amb un 10%. Els votants d’ICV que optarien pel no arriben al 38%.
Per tant no entenc el tòpic de que CIU és una força percebuda com a més sobiranista que ICV. El nostre electorat no té cap mena de por a afrontar el debat sobre quin model d’estat ens convé. El debat sobre el sobiranisme no espanta a la nostra gent. I amb la mateixa naturalitat que es veu bé que es facin les consultes la gent es posiciona de forma diferent en la fórmula concreta. Perquè evidentment la pregunta d’independència sí o no és una trampa sense un debat de fons abans. I així ens ho va expressar Jaume Bosch en un sopar tertúlia que organitzen els Joves d’Esquerra Verda d’Horta-Guinardó i que són un exemple d’espai obert al diàleg i al debat. Per tant que ningú argumenti que CIU és sobiranista i ICV no. I que la direcció d’ICV també tingui clar que al nostre electorat aquest debat no li fa cap mena de por.