dilluns, 1 de març del 2010

Canviarà el mapa electoral a Catalunya?

Les darreres enquestes que s’estan publicant aquests dies al voltant de les properes eleccions catalanes presenten en general la tendència a que CIU guanyarà les eleccions però que els acords electorals no seran senzills. Sembla que ERC baixaria i ICV es mantindria o pujaria. En el fons però una de les principals conclusions és l’estabilitat del mapa electoral, no dic del govern, però si que hi hauria diferències poc importants en la distribució d’escons. Llavors què està passant? Per què es parla tant de l’emergència de noves forces polítiques? A les enquestes que he vist el vot a altres forces polítiques (al marge de les 6 que actualment tenen representació) no arribaria al 2%. Carretero, Laporta, Rosa Díez, Anglada, Montserrat Nebrera ... sols aconseguirien entre tots (sumant a tots per ser més precisos) aquesta part tan petita del pastís electoral?

Per tant aquí sols hi ha tres explicacions possibles. O les enquestes no reflecteixen de cap manera la realitat electoral. O els mitjans han inflat de forma excessiva el globus de les noves forces polítiques. O la gent no es mullarà fins que es presentin formalment aquestes forces polítiques. Possiblement la resposta és que és una suma de tot plegat i que al final el mapa electoral serà més estable del que semblava, tot i que no descarto algunes sorpreses i entrades al Parlament. Defenso que els sistema parlamentari ha d’estar fragmentant. La societat és complexa i diversa i per tant també ho ha de ser la representació política d’aquesta societat. Estic radicalment en contra del bipartidisme i per tant el que no puc pretendre és defensar l’actual mapa (per defensar a la meva formació) i no acceptar la possibilitat de que apareguin noves forces polítiques o que algunes siguin substituïdes. El que sí que serà fonamental és que qualsevol força política presenti un programa i un treball més enllà d’un lideratge potent i mediàtic o d’una actitud d’aprofitament pervers dels problemes de la nostra societat. Tinc ganes de veure com es van consolidant aquests nous projectes i quina repercussió poden tenir en el nou mapa electoral català.

1 comentari:

Jordi ha dit...

A mi hem dona la impressió de Rosa Diez si te el suport de la caverna mediatica (suposo que si) podria fer mal tant al PP com al PSC. Les campanyes populistes desgraciadament agraden a molta gent i podria fer variar una mica. Crec que aquestes eleccions els partits nacionals (PSC i PP) faran que siguin unes primaries de les generals i aixo podria fer variar el vot de bastanta gent.