divendres, 5 de febrer del 2010

Memòria històrica ?


Avui m’agradaria vincular dues notícies de caire contrari que he viscut darrerament a l’entorn d’Horta-Guinardó i de la memòria històrica. Per cert sols com a anècdota el Lluís Martí Bielsa president d’honor de l’associació d’amics de les brigades internacionals, un dia em va comentar que ell no veia clar que hagués de treballar per recuperar la memòria històrica, perquè aquesta memòria ell mai l’havia perdut. Tenia raó. Altres no ho hem viscut i podem decidir ajudar a posar-la en valor, en la línia del que vol fer el Districte, o fer veure que no ha existit com pretenen altres.
A través d’un mitjà digital vaig saber que un alumne d’un Institut del Districte, no diré el nom per no remenar el problema, va presentar una queixa formal perquè en horari lectiu es fan activitats d’homenatge a la República. Potser és tan sols una anècdota però encara hi ha gent que avui dia creu que el respecte a la diversitat ideològica vol dir no recordar la barbàrie franquista, i evidentment no és així.
Per altra banda ahir vaig assistir a la visita que es va fer per tal de veure les actuacions de rehabilitació del Pavelló de la República, acompanyant a la Regidora Elsa Blasco. Hi eren presents Jordi Hereu, Joaquim Nadal i Pasqual Maragall entre d’altres autoritats. Va ser un acte en que es va recordar la necessitat, precisament, de no oblidar i per tant no és tan sols important salvaguardar l’espai arquitectònic d’aquest Pavelló sinó sobretot fer-lo un centre de referència en recerca històrica de la guerra civil. Al final de l’acte vaig poder parlar amb Andreu Mayayo, vicedirector del centre i ja vam acordar treballar per tal de garantir al Districte d’Horta-Guinardó un treball intens en difusió de la memòria històrica i els valors democràtics. No hem d’oblidar que a Horta-Guinardó comptem amb altres elements únics com les bateries antiaèries del Turó de la Rovira que aviat començaran la seva primera fase de museïtzació o el refugi trobat al Mas Guinardó.

1 comentari:

marta ha dit...

Benvolgut Pere Nieto,

Pot mandar aquesta carta a Elsa Blasco si us plau, perque no puc trobar cap email.

Merci

Marta Viñamata

mvinyamata@telefonica.com

Benvolguda Sra Blasco :

M'adreço a vostè per sol·licitar una entrevista per les raons que exposaré a continuació. La comunitat on està la meva vivenda vol instal·lar un ascensor i per aquest motiu estan fent els tràmits necessaris,un d'ells, com vostè ja sap, és aconseguir la llicència d'obres de l'Ajuntament de Barcelona.
El projecte presenta dificultats per les característiques pròpies de la finca i quan vam demanar informació al Consell de Districte Horta Guinardó ,ens van dir que d'incompliment de les normes municipals no suposava cap problema,fins i tot en allò referent a les conduccions del gas i la ventilació. Vam trobar dificultats per poder accedir als plànols de l'obra, ja que no els volien ensenyar encara que anàvem acompanyats del nostre advocat.
Hem fet un estudi de totes les deficiències tècniques que presenta la instal·lació de l´esmentat ascensor i queden descrites en la carta que adjuntem.
La nostra intenció es parlar amb vostè del tema ja que tenim una sensació de desprotecció, provocada per la manca de referències i atenció per part dels encarregats del projecte.
Moltes gràcies.

Atentament,

MartaViñamata