Seguint amb la línea dels sopars tertúlia que vam impulsar al Poblenou, dijous vam celebrar un nou debat, aquest cop al voltant del tema de la Seguretat i les Polítiques d’Interior. El tema prometia, en aquest cas vam centrar-nos poc en la repercussió a nivell local, però en canvi vam tenir un nou debat ric, plural i lliure entre gent diversa a l’entorn d’ICV, alguns militants molt oficials i altra gent que no milita però es sent propera. Com a ponent vam tenir a Xavier Riu, Cap de Gabinet de la Conselleria d’Interior, Participació i relacions Institucionals, va estar molt brillant.
En primer lloc va parlar d’algunes de les transformacions que ha impulsat la Conselleria d’Interior en la darrera etapa. Algunes d’elles més de gestió (millores laborals o d’equipaments per exemple), però d’altres de molta més profunditat i que signifiquen canvis culturals. Per exemple la instal•lació de càmeres a les comissaries, avançar cap a un joc responsable, la velocitat variable o potenciar la policia de proximitat. Sens dubte també s’han comès errors, però el reconeixement de la tasca feta per la transparència en els Mossos ha tingut el reconeixement explícit d’Amnistia Internacional, que sens dubte no és gratuït. Aquest reconeixement per exemple no és extensiu a les presons catalanes i en canvi sobre això hi ha poca preocupació social. S’ha comès errors i s’han aprofitat els errors per desacreditar una tasca global, això ja ho sabíem. S’ha assumit en alguns casos responsabilitats i s’ha mirat de ser transparent, però no és senzill.
En Xavier Riu va saber expressar de manera molt intel•ligent la necessitat d’entendre com a organització la obligació de detectar els errors i mirar de corregir-los, però alhora la necessitat de posar en valors algunes transformacions que són d’una radicalitat democràtica molt profunda. I aquí l’organització hem de saber fer veure aquest missatge. O algú considera, des d’una perspectiva d’esquerres, que aconseguir disminuir de manera dràstica les denúncies per maltractament a les comissaries és un canvi profund i radical? O que per exemple posar mesures per a reduir els accidents de trànsit més enllà de la vigilància policial, sinó amb mesures més estructurals i de canvi d’hàbits, és una aposta que no podem menystenir, criticar sí, però menystenir no. Crec que cal saber explicar això. Més enllà de les actuacions concretes hi ha canvis més profunds que s’estan aconseguint.
Com deia en Josep, un dels assistents al sopar, La societat civil ha intentat canviar a la policia durant molts anys. Ara la policia ha canviat, però bona part de la societat civil també ha canviat. Determinats sectors han aconseguit introduir en la societat la percepció d’una gran inseguretat, quan objectivament es pot veure que la seguretat en general ha millorat. En aquesta situació afrontar la Conselleria amb una visió diferent, allunyada de l’actitud més “policial” no és senzill. De la percepció de seguretat, també en parlaré en un proper article.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada