dijous, 7 de gener del 2010

López de Uralde es mereix un bon arbitratge

La detenció del Director de Greenpeace a Espanya, Juan López de Uralde, i el tractament que ha rebut, em recorden, perdoneu per un símil tan poc acadèmic, alguna targeta groga que ha rebut Leo Messi. El Barça juga a fer espectacle, a tocar la pilota, a aconseguir fer bé allò que teòricament creuen que han de fer, jugar al futbol. Molts equips, però, es dediquen a tallar el futbol, agredir, a aconseguir que la gent no pugui gaudir de l’esport, i això sovint no es sanciona prou. A vegades arriba a límits insuportables i llavors Leo Messi es queixa, reivindica el seu dret a jugar bé sense que el cusin a patades i el sancionen a ell per protestar.
Greenpeace va fer una actuació plenament pacífica, sense generar cap risc, sense agredir a ningú per denunciar que els efectes del canvi climàtic són un greu problema per a la humanitat i que hi ha gent que contamina sols per enriquir-se i que els poders polítics no són capaços d’aturar-ho. I algú ha estat més interessar en perseguir a qui defensa els interessos del medi ambient més que perseguir als qui provoquen el canvi climàtic o no hi posen mesures per aturar-ho. El seu alliberament és sens dubte una bona notícia per als quatre activistes, però caldrà veure, encara, quina serà la sentència judicial, ja que han estat alliberats però amb càrrecs. Ha d’existir el dret a la protesta i no es pot considerar la seva acció com a agressiva. Potser caldria sancionar als responsables de seguretat que no van saber detectar l’acció de protesta, però en cap moment ells van posar cap persona en risc. Els activistes de Greenpeace sabien el que feien i que no era legal, però crec que la resposta danesa ha estat desproporcionada.
Em sembla que la desproporcionalitat en la detenció sols pot respondre a dos motius. El primer és la impotència de les autoritats davant del fracàs, en tots els ordres de la cimera. El segon motiu és que Greenpeace ha evidenciat la necessitat d’exigir solucions als poders polítics i això atempta contra molts interessos econòmics. No pot ser que es jutgi severament a aquella gent que protesta de forma pacífica i per allò que és just. La lluita per un món millor també passa per gestos com aquests.