dimarts, 11 d’agost del 2009

Robert Capa ens va enganyar? Diari de vacances 4


Una investigació que encara està en marxa ha confirmat que la famosa fotografia amb una escena de la Guerra Civil de Robert Capa a Cerro Muriano i que es va convertit en una de les icones de suport al bàndol republicà, era un muntatge dut a terme a Espejos, on en aquelles dates encara no hi havia combats. Per tant aquesta fotografia no es pot qualificar en cap cas d’un corresponsal de guerra. Però això no fa que no tingui valor com a testimoni d’un moment clau de la nostra història o que el valor propagandísitc de la fotografia sigui tan eficaç i important com ho va ser el gran treball cartellístic o l’obra del Gernika.
Poso aquesta reflexió dins de l’apartat de diari de vacances perquè estic passant aquests dies amb el periodista que ha dirigit tota aquesta investigació i per tant he tingut ocasió de conèixer més a fons el tema, veure fotografies i comentar de prop aquest tema. Per exemple adjunto una foto de l’Ernest d’Espejos actual. Just al camp d’oliveres és on es va fer el “muntatge fotogràfic” de Robert Capa. Per què el famós fotògraf va fer aquest “engany”? És evident que la fotografia del milicià caient en combat té una gran força expressiva, però també hi ha moltes més fotos reals que tenien la mateixa capacitat de mobilització i presa de consciència. L’objectiu era el mateix que la difusió d’ànecs enmig del petroli, si no recordo malament de la guerra del Golf? Sens dubte o podem posar en dubte la feina de Robert Capa perquè una fotografia seva no fos real. Però en el fons sí que ens planteja fins a quin punt el dubte de fins a quin punt tenim una història canviada.
Per exemple el mateix Periódico ha descobert que hi havia una gran quantitat de fotografies de Robert Capa mal classificades i datades i per exemple a partir d’aquesta investigació hem descobert que Robert Capa sí que va tornar a Espanya després de la Guerra, en concret per retratar als maquis ferits de la Vall d’Aran, un episodi força curiós de la nostra història.
Pel que fa a les vacances tot segueix molt bé. El propietari de la casa va pujar per comprovar els efectes de la tempesta de l’altre dia i ens va confirmar que el llamp va caure a un arbre que està just a 20 metres de la casa. Ahir vam fer una passejada per l’estany de Sils. Va ser agradable, s’està fent una important recuperació de la flora i fauna de l’espai i vam poder veure bernats pescaires, tudons, arpelles ... I demà piscina a Santa Coloma de Farners. De fet aquesta part de les vacances ja s’acaba, ja que dijous torno cap a casa, sols per dues nits.

1 comentari:

Jose R. ha dit...

También la foto del beso del final de la guerra es un "posado". Y te recomiendo la interesante historia de los rollos de fotos del desembarco de Normandía de Capa. Es curioso que de los 4 o 5 rollos sólo se salvara uno y encima terminara dañado dándole ese aire épico a las fotos de Capa que tienen las del desembarco.