dimecres, 3 de juny del 2009

ICV al govern de Barcelona (III)

Com es pot enfortir l’organització d’ICV a Barcelona? L’Assemblea convocada pels dies 3 i 4 de juliol ha de permetre afrontar aquest debat amb força perquè és fonamental. No ens enganyem, però. Hi ha dificultats de mobilització social en general, costa atreure a la gent a qualsevol forma estable de participació i a més el clima de desafecció política és general i no en contra d’alguns partits. Tot i així hem de saber fer algunes coses.

- Governar bé a la ciutat. És a dir tenir una bona capacitat de gestió de les nostres àrees i una bona capacitat d’influència en totes les àrees de govern.
- Avançar en la renovació de la nostra organització a Barcelona, impulsant la incorporació de persones noves i impulsant la dinamització interna.
- Entendre que la forma de militància ha canviat i que ara ja no és única. Participar de reunions i debats no és la única forma de militar i en canvi hem de trobar l’espai propi per cada persona que es vol comprometre. Jo, personalment, és en aquest sentit que miro de tenir un blog molt actiu o d’haver impulsat els sopars tertúlia al Poblenou.
- Obrir espais de treball i debat per anar més enllà. Però el dia a dia sovint es menja a l’organització i no és senzill. Potser sí que tenim pendent aquest debat sobre com volem que evolucioni la ciutat no per mandats electorals sinó més en abstracte.
- Ser constantment crítics, però no confondre la crítica i la flagel·lació. Clar que hi ha coses a millorar, però és evident que l’aportació global d’ICV a la ciutat ha estat fonamental. A vegades m’agradaria que molta gent propera o de la nostra pròpia organització dediqués el mateix temps que hi posa per dubtar a donar a conèixer les nostres aportacions. Potser també és cert que determinades persones de la direcció haurien de fer el contrari.

I finalment voldria fer una referència més al ric comentari de “la peixatera”. És cert que a Barcelona hi ha Associacions de Veïns i Veïnes amb una gran capacitat d’influència social i de construcció de la ciutat i que la FAVB és una bona fàbrica d’idees, però tampoc ens equivoquem. Desgraciadament els barris on l’AVV té una capacitat de lideratge important són pocs i la força de la FAVB per influir socialment a nivell de ciutat també és limitada. I no ho dic com a crítica, ja que penso que fan molt més del que seria lògic en funció de la seva força. I a més ho he dit més d’una vegada en aquest blog, si no aconseguim que el moviment associatiu estable (AVV; Coordinadores d’Entitats, Consell de Joventut, esplais, entitats socials ...) tingui major capacitat d’influència, estarem afavorint plataformes amb interessos corporatius. Les esquerres perdem cada cop que s’afebleix el moviment associatiu veïnal.

I voldria acabar fent una crida, entenc que difícil, a la participació política. Sé que el moment és difícil i que no engresca ara participar políticament. Però potser per això precisament cal participar ara més que mai. Perquè si volem que ICV reflexioni sobre determinats temes ho podem proposar. Perquè si volem que ICV faci canvis en la seva estratègia ho podem afavorir. Però també perquè la feblesa organitzativa es supera amb major implicació i treball, amb compromís i amb debats oberts i intensos.