dissabte, 23 de maig del 2009

La pastilla del dia després a debat

L’altre dia sopant amb un grups de bons amics i amigues va sortir el tema de la proposta de poder donar la “pastilla del dia després” a les farmàcies sense recepta mèdica. He de reconèixer que no ho tinc clar. És públic que defenso el dret a l’avortament, és obvi que reivindico el dret a una sexualitat lliure i a tots els mecanismes que permetin que es pugui dur a terme aquesta llibertat, però també defenso el dret a una sexualitat responsable. Sé que això que plantejo no és senzill i que és polèmic. Intentaré argumentar de forma senzilla la meva postura. Defenso que qualsevol persona, fins i tot menor d’edat, pugui accedir a la pastilla del dia després, però crec que ho ha de fer amb coneixement d’algun professional qualificat. Igual que amb la nova proposta de llei de l’avortament. Crec que és positiu que es pugui optar a l’avortament menors entre 16 i 18 anys sense consentiment dels pares, pe`ro algú ha d’assumir la constància d’aquesta interrupció de l’embaràs. En tots dos casos no crec que s’hagi de fer necessàriament amb el consentiment dels pares, perquè això condemna a moltes menors a una situació molt difícil i perquè als 16 anys existeix un grau de privacitat que fa difícil que aquest tema es pugui tractar amb facilitat. Si no impulsem mesures clares de suport a aquestes noies joves les condemnem en molts casos a l’avortament clandestí. Però una cosa és facilitar al màxim els recursos i una altra cosa és despreocupar-nos dels temes. Determinats usos de la pastilla del dia després no tan sols poden ser perjudicials per a la salut, sinó que a més poden estar amagant un problema real que cal afrontar. Diu una frase històrica (no sé de qui la veritat) que per tal d’educar a algú cal tota la tribu. En aquest cas em ve perfecte la cita. Sóc pare d’una nena, d’aquí uns anys i espero que gaudeixi de la vida i de la sexualitat però no m’ho explicarà tot, per tant espero que darrera d’ella hi ha hagi altres persones que puguin assumir un paper educatiu amb ella, facilitar-li sortides, orientar-la, assessorar-la. Crec que això és fonamental. Per tant sí a la pastilla del dia després, sí a poder-hi accedir també les menors entre 16 i 18 anys, d’acord am que sigui sense el consentiment de la família però no tinc clar que es pugui fer sense un control social. Control no per jutjar però sí per garantir la salut i la llibertat sexual de totes les persones.

12 comentaris:

Marc ha dit...

Si ara mon pare es troba que la mateixa persona ve a demanar la pastilla a l'ambulatori 3 cops en una mateixa setmana... no vull ni pensar si es venen sense recepta. Si venem això sense recepte, perquè no el mateix amb antibiòtics, viagra o derivats opiacis?
Aquí hi ha hagut una manca de reflexió que a mi em preocupa, francament.

Anònim ha dit...

Pero seguis apoyando, ¿que hace falta? ¿no es suficientemente serio?.

Marc ha dit...

Seguimos "apoyando" que el Gobierno de España esté en manos del PSOE porque somos realistas. Y mientras a nosotros no nos vote más gente, lo que no haremos es dar rienda suelta al Partido Popular, que no es precisamente mejor que el PSOE, "ans al contrari".
Seguiremos dando nuestra opinión, seguiremos mostrando oposición a aquellas cosas en las que no convergemos, y seguiremos pensando que el PSOE es el mal menor al lado del PP.

Anònim ha dit...

UN COCTEL HORMONAL EN MANS DE GENT AMB L'IDEA DE QUE ELLS TENEN DRETS I CAP OBLIGACIO, SINCERAMNENT FA POR.ELS AFECTES SECUNDARIS PODEN SER ESGARRIFOSSOS. EL PERILL DE CANCERS FEMENINS NO ES UNA ENTELEQUIA.INTER-POSSAR LA DEFENSA D' UN PARTIT AVANS QUE L'INTRES GENERAL ES UNA PORCADA.
JUGANT AMB BCN.

Marc ha dit...

punt 1: llegeix el meu primer comentari.
punt 2: les persones som responsables sobre nosaltres mateixos. Si les màquines escurabutxaques segueixen destrossant famílies, l'alcohol i el tabac segueixen destruint vides humanes... tots som responsables dels nostres actes. és evident que hi ha gent que necessita ajuda. però no per això es pot prohibir tot.

Ara demanes més control, perquè hi ha gent que no és responsable. Val a dir que en aquest cas concret hi estic d'acord, però en canvi quan diem que cada dos per tres hi han morts en accidents de transit, que la contaminació ambiental dels cotxes és un greu problema, etc... i decidim posar mesures, com més control de la velocitat, fomentar el cotxe compartit, velocitat variable... aleshores ens diuen que la gent ja és prou responsable, que la gent no és tonta i que som uns intervencionistes desvergonyits.

Si hem de trencar amb tot per el tema de la pastilla... noi, tindríem la pell massa fina.

Em diguéssiu de trencar amb tot per un tema com la LEC... aquí sí que n'hi ha per pensar-s'ho. Per la pastilla de venda en farmàcies... no exagerem. La gent que fa un mal ús de la pastilla, en el cas de no haver-hi pastilla, possiblement serien capaços d'avortar a patades.

Per tant, no aprovem la mesura del PSOE, però no per això els satanitzarem ni fugirem d'estudi.

Pere Nieto ha dit...

Dues coses. Primer un matís important. Això no és el web de cap partit ni el lloc de referència de ningú. És un espai d'opinió personal d'algú que milita a ICV. Segon ICV no està donant suport al govern estatal, que és qui ha impulsat la mesura. Tercer si algun valor tenen els blogs é spoder expressar elements de debat, sense prejudicis ni dogmatismes i per tant jo he expressat una opinió en el meu article que segur que no és compartida per tothom de la meva organització i per tant el debat el podem fer, m'interessa fer-lo, però no des del plantejament dels partits, sinó des de les opinions lliures i eprsonals. Gràcies.

Anònim ha dit...

Escusas. Es una barbaridad. Y si apoyais a estos descerebrados, en la medida que sea. Cuanto menos, no lo condenais. Es lamentable que se comparen otros asuntos (tabaco, alcohol, trafico)con este. Todo eso lo deciden personas adultas, pero lo de la pastilla esta en manos de niñas. Es un medicamento. A mi no me dan un antibiotico sin receta y a una niña le daran un antipersonas libremente para que lo reparta con sus amigas (que pueden ser incluso menores de 16), sin control ni informacion suficiente sobre sus efectos secundarios. Pierdo la confianza en las personas cuando veo vuestros argumentos. No teneis ni moral ni valentia. Y tragais con todo. Espero que os compense y no tengais que padecer las consecuencias de manera personal. ¿hasta donde sois capaces de llegar?. Podiais defender que se suministre con receta, para informar y controlar el buen uso y no abuso.
Me parece bochornoso que se trage con "lo que sea" para seguir en la butaca. No vallamos a satanizar a los que mandan, pero si a los que no. !Ojo que biene la derecha!. No se me ocurre nada que pudieran hacer que fuera peor que esto.
¿y si dieran la pastilla a los 12?, ¿Tambien los justificariais?, ¿porque no?.
No creo que seamos de la misma especie.

Pere Nieto ha dit...

Perdona però crec que no és has entès el meu escrit, potser no m'he explicat prou bé. Jo no defenso la mesura tal com està proposada.

Marc ha dit...

repeteixo jo també: mira el meu primer comentari!!
tant jo com en Pere, com molts altres companys amb els que ho he comentat personalment, tots coincidim en condemnar-ho.
Per altra banda, jo he volgut obrir el debat de si les persones som o no som prou responsables de nosaltres mateixos.
Tots coincidim en que cal un control. I hi haurà gent que s'autolesionarà amb aquesta pastilla, tal i com fan ara quan la van a demanar en vàries ocasions una mateixa setmana, i si repeteixen ambulatori i els hi posen problemes, van a un altre i llestos.
Si et fa por que la teva filla de 16 anys en faci un ús, a mi em preocupa més no que la utilitzi, però haver fallat com a pare en no saber-li fer entendre que si manté relacions sexuals, la pastilla és un recurs de urgència per si es trenca el condó. Si no tens condons, o en vas a buscar, o t'aguantes. La pastilla no substitueix.
El perill d'aquesta pastilla està en no haver donat una bona educació abans.


I si defensem una cosa, és que no es doni a les farmàcies. Ni amb recepta ni sense. S'ha de donar a un ambulatori, de forma gratuïta, sota supervisió d'un metge, que no tan sols serà vigilant de la salut de la persona, sinó que també jugarà el paper educatiu en que el pares hauran fallat.

PD. què fa una nena de 12 anys a la farmàcia tota sola? després em diuen que sóc un demagògic!!!

Anònim ha dit...

Pues eso mismo. Todos a favor del control. Veremos como queda y como despues disimulais y buscais justificaciones.
Os lo recordare

Marc ha dit...

No nos vamos a engañar. Quedará que lo venderan en farmacias sin control médico. No depende de nadie más que del gobierno central y la ministra Trinidad Giménez. E ICV no está apoyando al gobierno central, lo que no quita que se pueda llegar a algún acuerdo de forma puntual.
Seamos honestos. No disimulo nada. Simplemente es lo que hay. Si en algún momento existe la posibilidad que por parte de ICV se pueda interceder y hacer rectificar, no tengo la menor duda de que ICV hará lo oportuno dentro de sus posibilidades.

Anònim ha dit...

Lo oportuno dentro de sus posibilidades seria dejar de apoyar al PSC. Esto obviamente tendria consecuencias en Madrid.