dimarts, 19 de maig del 2009

Abstencionisme a Europa

La previsió de participació electoral a les properes eleccions europees del proper 7 de juny pot batre tots els rècords d’abstenció. No podem plantejar que sigui un tema exclusiu de l’estat espanyol perquè la previsió és molt dura a gairebé tota Europa, per tant no totes les raons les podem trobar a la nostra situació política actual, però això no ens pot servir d’excusa per no plantejar-nos tot allò que està fallant. En primer lloc crec que és important acceptar la crisi de la política. Les formacions polítiques no estem transmetent, globalment, una capacitat de fer front als problemes socials, econòmics, medioambientals ...ens costa anar més enllà de la confrontació, no sabem transmetre quins han de ser els principals reptes de treball o la voluntat inequívoca de servei públic. En segon lloc però tampoc existeix el millor clima per invertir aquesta situació. La societat té una gran tendència actual a la reivindicació tan sols que afecta a interessos personals propers, el moviment associatiu està en una situació baixa, nous moviments socials no acaben de consolidar xarxes amb capacitat d’incidència real i els mitjans de comunicació viuen un moment també de crisi, no tan sols ideològica.

Com s’interpretarà aquesta possible altíssima abstenció? Lògicament es parlarà de desafecció, d’allunyament de la gent dels polítics, de desconeixement de la institució europea ... però de què servirà? La poca participació electoral farà que els partits es replantegin les coses? La gent que deixa de votar optarà per altres formes de participació ciutadana? Algú decidirà que ha arribat l’hora d’impulsar altres vies per transformar la societat? Jo crec que la participació política s’ha de seguir expressant a través de les urnes, no tan sols, però que és una fórmula de participació necessària. I a més que cal votar de forma decidida i convençuda, encara que sigui en blanc. Jo ho tinc clar, em direu que això és obvi i que fos qui fos qui encapçalés la llista diria el mateix. És cert que sempre he votat ICV des de la seva fundació, però també és cert que no sempre he defensat igual als candidats i candidates d’ICV. En Raül Romeva té alguns aspectes que el fan especial. La seva gran preparació i capacitat de formació, el seu gran activisme (destacat al propi Parlament Europeu), la seva capacitat de marcar perfil propi (va ser el cap visible del sector sobiranista a la darrera Assemblea d’ICV) i també la seva capacitat de comunicació. El seu blog és el que està més ben situat en els nivells d’autoritat d’internautes. I curiosament fa un esforç molt gran per explicar coses de la seva activitat política diària, perquè és el seu compromís, respondre de forma permanent a la gent que hem confiat en ell i la seva resposta és donar comptes públics de la seva activitat. L’altre dia deia que em semblava absurd, injust i perillós l’alt nivell d’abstenció previst pel 7 de juny. Avui però també m’agradaria llençar la pregunta a l’aire de com hem de reaccionar el dia després.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

TIENES TODA LA RAZON.
LOS POLITICOS NO ESTAIS HACIENDO BIEN LAS COSAS. SIN EMBARGO, CADA VEZ QUE ACTUAIS DEFENDEIS A MUERTE VUESTRO CRITERIO, AUN A PESAR DE LAS CRITICAS CIUDADANAS Y DE LA OPOSICION. AHORA OS SORPRENDE LA ABSTENCION Y RECONOCEIS NO ESTAR A LA ALTURA DE LAS CIRCUNSTANCIAS, PERO SEGUIIS CON VUESTRA FORMA DE HACER POLITICA (NO LO ENTIENDO).
TAL COMO LO VEO, OS CONVIENE LA ABSTENCION (POR LO MENOS EN HORTA).
DEJAROS DE DESVIAR PARTE DE VUESTRA RESPONSABILIDAD. SOIS VOSOTROS LOS ESTAIS GESTIONANDO Y LOS UNICOS RESPONSABLES DEL RESULTADO.
LA RESPUESTA A COMO SE DEBE DE ENFOCAR EL RESULTADO ELECTORAL ES SENCILLA. SI GANAIS, ESTAIS LEGITIMADOS. SI PERDEIS DEBERIAIS DIMITIR (DEMOCRACIA) O COMO MINIMO CAMBIAR RADICALMENTE VUESTRAS POLITICAS IMPOSITIVAS PARA ESTAR REALMENTE AL LADO DEL CIUDADANO EN SUS DEMANDAS Y CRITERIOS.

Pere Nieto ha dit...

No estic d'acord amb el teu plantejament. A mi si no m'agrada una companyia de teatre no la vaig a veure i tan tranquil, si no vull veure un partit de futbol apago la tela, però si no m'agrada com ho fan tots els polítics no puc dir que ja ens ho farem. Jo no tinc problema per deixar-ho, estic en excedència i quan toqui tornaré a la meva feina, el tema és que jo crec que estic aportant més des del meu lloc que des del carrer. I per tant jo em mullo i a mi em jutgen, dues coses que crec que valen la pena de recordar.

Anònim ha dit...

NO SE CRITICA LA IMPLICACION NI LA NECESIDAD DE GOBERNAR. CRITICO VUESTRA VISION DE LA REALIDAD Y LA FORMA DE GOBERNAR, QUE NOS HA LLEVADO AL DESAPEGO POLITICO QUE TU MENCIONAS. TU GOBIERNAS, PERO BUSCAS CULPABLES DE LA SITUACION CREADA. SIN ACEPTAR LA POSIBILIDAD DE QUE NO SEPAIS DESEMPEÑAR VUESTRA FUNCION CORRECTAMENTE, O COMO POCO MEJORARLA. AUNQUE ES CIERTO QUE TE MOJAS, CONSIDERO QUE NO TENEIS CLARAS LAS PRIORIDADES DE LA POBLACION. Y DERROCHAIS RECURSOS EN ASUNTOS QUE NO SON DE PRIMERA IMPORTANCIA PARA LOS CIUDADANOS(EN SU MAYORIA).

Manel J. Camps ha dit...

Pere,

Crec que a tots els partit falta molta auto-crítica, i això crea desafecció. Això es generalitzable a tots els partits però els que esteu al govern de la Generalitat i de l'Ajuntament teniu més responsabilitat que per exemple, CiU o el PP.

Una mica de sinceritat en reconeixer les coses que no van bé aniria perfecte per millorar la credibilitat dels partits polítics que estan al govern.

Salutacions,

Marc ha dit...

Voy a responderte al tema del "derroche de recursos" en asuntos que la ciudadanía no considera importantes.
3 ejemplos.
1- gestión de residuos, grandes plantas de tratamiento integral, valorización... todas éstas acciones que se llevan a cabo, no son vistas de vital importancia por parte del ciudadano. Pero resulta que si HOY no hacemos hincapié en éstos temas, la infraestructura actual colapsará en el 2012 y no tendremos qué hacer con muchos millones de toneladas de basura.
2- Ayudas al sector agrario. Una gran parte de la ciudadanía no ve de vital importancia, es más, lo ve como un derroche de dinero, subvencionar la plantación de determinadas cosas, como seria caso ejemplar el del girasol. Que de echo, muchas veces se planta para cobrar la subvención y luego no se recoge. Pues esto que a priori parece un derroche de la administración, es en realidad una apuesta por mantener una población rural y evitar el éxodo. Porque si no se hiciera esto, el campo se desertificaría, tendríamos grandes parajes desatendidos. La vida rural mantiene el medio, lo cuida y se ocupa de él. Es por tanto preferible "mantener" el que hayan familias que sigan ocupando su lugar y su función rural.
3- algo más próximo a la gente "de a pié"... La inversión municipal en política social ha crecido espectacularmente desde que Ricard Gomà es responsable de éste área en el consistorio. Leo sin cesar opiniones que dicen que el gasto social debe ser recortado en tiempos de crisis. Que ahora el gasto social no es importante. Por poner un ejemplo, Madrid ha congelado las "becas comedor" y sin embargo el Ayuntamiento de Barcelona las ha doblado. Pues ésta y otras tantas medidas tomadas, que se pueden considerar no importantes (aunque sí que se consideran importantes los cheques para comprar coches) tienen como objetivo evitar la marginación social de un gran sector de población que ahora está pasando las peores dificultades económicas que puedan recordar. Permitir esa degradación supondría efectivamente aligerar el gasto público, pero también la creación de nuevas bolsas de pobreza y marginación social, la creación de guetos, y lo que es peor, de gente que no se lo ha buscado.
Y ahora una propina.
El Estatut. Me atrevo a decir que una parte enorme de la población no lo ha considerado importante, más bien una pérdida de tiempo y un desvío sobre los "temas importantes". Y aquí te reconozco algo muy importante. No sabemos explicarnos. El Estatut lo queremos para mejorar las condiciones de vida de nuestros ciudadanos. Es LA herramienta legislativa que nos permite decidir sobre qué modelo de país queremos. Y no nos hemos sabido explicar. Y el debate de fondo ha quedado en si somos o no una nación, mientras que el contenido más importante del Estatut, el que nos abre puertas a tener capacidad de autogestión, de decisión, en materias tan varias como medio ambiente, hacienda, seguridad, vivienda, infraestructuras... Y todo esto no lo hemos sabido explicar desde la clase política. He de reconocer que ICV lo ha intentado explicar, pero no dejamos de ser un partido pequeño y los grandes han ocupado el debate entorno a un soberanismo que si bien es importante por aquello de las raíces, es segundario para la calidad de vida de las personas.
Por tanto, y con toda ésta paliza que espero me disculpes, quiero expresar me desilusión con el pueblo. Centrado en el aquí y el ahora, sin levantar nunca la vista e interrogarse sobre el futuro que desea. Ya no quiero políticos que se limiten a gestionar. Quiero políticos que me ilusionen, que transformen mi entorno, que nos ilusionemos todos y nos preguntemos qué podemos hacer para contribuir a mejorar nuestro alrededor.

Marc ha dit...

Para acabar, y más cercano aún, en el distrito, con el tema de la sala de venopunción de la Vall d'Hebron, nosotros defendimos a muerte nuestro criterio, a pesar de las críticas ciudadanas y de la oposición. Y el tiempo ha puesto a cada uno en su lugar y nos ha dado la razón. Efectivamente, pudimos hacerlo mejor y no supimos cómo. Lo hemos dicho en más de una vez. Pero no deja de ser cierto que teníamos razón. Y como éste ejemplo, otros tantos.
Alguien se ha parado a pensar que si llevamos a cabo determinadas actuaciones a pesar de ser conscientes del gran grado de oposición que conllevan, es porque estamos convencidos de su importancia? Que sabemos que puede costarnos las próximas elecciones pero que a pesar de ello tenemos que hacerlo porque por el motivo X ha de ser así…
En fin, me callo ya.

Marc ha dit...

Manel,
estic d'acord amb tu en el tema de l'autocrítica. Se n'ha de fer més. Però tampoc em vull enganyar a mi mateix que amb això.
Em trobo prou sovint amb gent que em demana autocrítica. I tot sovint em sento com en una mena d'exercici morbós en què l'altre persona no té interès en el que hagis pogut fer bé, però que només vol veure com et flagel·les i si pot ser mentre fas un "mea culpa".
I sincerament, crec que això tampoc ha de ser.
Posaré un exemple del meu partit. Amb els desgraciats esdeveniments amb el tema dels Mossos i els desallotjaments de la UB, Saura va ser el primer en dir que allò no li agradava. Si hagués callat, les bronques haurien sigut per no reconèixer res i no fer autocrítica. Saura ha sigut el primer responsable d'Interior de la història que ha volgut donar la cara, fer autocrítica i corregir allò que creia que no es podia tornar a repetir. Doncs bé, com que l'autocrítica no és la que vull sentir, i com que no es flagel·la prou, seguiré sense reconèixer-li res.
Tot plegat és prou complicat.
A demés hi ha coses que podem dir, i d'altres que no. Jo puc dir a títol personal que la burocràcia administrativa de l'Ajuntament no acaba de funcionar, que el servei de grua municipal és un desastre o fins i tot que determinats regidors de l'ajuntament són un paquet.
Si algun responsable municipal digués això en públic, la seva feina seria deu vegades més complicada. Per tant no sempre és possible fer autocrítica i molt menys fàcil, tot i que t'asseguro que ens agradaria encara que sembli difícil de creure.

Anònim ha dit...

MARC.
POR SUPUESTO QUE LOS EJEMPLOS QUE PONES SON GESTIONES NECESARIAS, SOLO FALTARIA QUE TODO FUERA NEGATIVO. PERO SI ME PONGO A DAR EJEMPLOS DE ASUNTOS QUE, INSISTO, NO SON PRIORITARIOS Y CUESTAN MUCHOS RECURSOS, NOS DA LAS UVAS. PUEDO EMPEZAR POR CIERTOS MINISTERIOS Y EMBAJADAS Y ACABAR,POR EJEMPLO CON EL FORUM QUE NOS TOCA MAS DIRECTAMENTE.
SOBRE EL ESTATUT, NO QUIERO ENTRAR, ES TODO UN DEBATE. SOLO DIRE QUE NO RECUERDO QUE NADIE LO PIDIERA POR LA CALLE.
YO SI QUIERO POLITICOS QUE SE CENTREN EN GESTIONAR, QUE DE LA ILUSION YA ME OCUPO YO. VIENDO LA SITUACION PARECE QUE NO OFRECEIS DEMASIADA.
EN GENERAL LA CLASE POLITICA ACTUAL (DE CUALQUIER COLOR) NO TOCA DE PIES AL SUELO. SE PREOCUPA MAS DE SU PARTIDO Y SU BUTACA QUE DE SU FUNCION. DEMASIADA BUROCRACIA, SUELDOS QUE NO SE CORRESPONDEN CON LA REALIDAD, CARGOS SIN PREPARACION, ALIANZAS INCOMPRENSIBLES, CAMBIOS DE CROMOS, ETC...ESA ES LA ILUSION QUE TRASMITIS.

Marc ha dit...

No es por alargar la polémica, pero... los casos que mencionas de "embajadas", mantener ministerios absurdos (puesto las competencias han sido transferidas a la comunidades autónomas), o el mismo Forum, son cosas que desde ICV nunca se han visto con buenos ojos.
Acepto que me digan que por mucho que ICV se oponga, el caso es que participa de los gobiernos que han hecho estas cosas. Y estoy de acuerdo en que temas como los que mencionas acaban poniendo nervioso a uno. Pero tambien tengo que decir que la oportunidad de estar en el gobierno y desarrollar buena parte de los procesos de transformación que desde ICV creemos necessários, no la podemos dejar escapar así por las buenas. Al final hay que hacer balance. Y el monto de las cosas buenas que hemos hecho, a pesar de no saber explicarlo, hace que valga la pena estar allí, aunque no pocas veces tengas que comulgar con ruedas de molino que uno juzga fuera de lugar.
Y en cuanto a la gestión, para eso no hacen falta políticos. Pero cuando uno decide que hay que reducir el tráfico en Barcelona, por poner un ejemplo, eso son decisiones políticas de transformación. Ojalá llegue el dia de la gestión pura y dura. Pero eso es una utopía, porque todavía queda mucho por transformar.
Y efectivamente, cambios de cromos, alianzas incomprensibles, cargos sin preparación y sueldos que no se corresponden con la realidad es algo que conforma el panorama político general de la mayor parte del mundo. Pero comentarte dos cosas sobre ésto. Si entramos en el detalle, entonces tendremos opiniones dispares en algunas cosas y semejantes en otras. Y eso es porque no todos somos iguales. Y por eso mismo, te pido que no nos metas a todos en el mismo saco. Porque contra todo eso que enumeras, es contra lo que muchos desde ICV intentamos luchar, a pesar de las pocas herramientas que tenemos.

jordi sp ha dit...

A banda de les crítiques, autocrítiques i d’altres el que m’he fixat és en el següent:
-Aproximadament cada any i mig – 2 anys hi ha eleccions
-No importa quina sigui l’elecció. Les eleccions són baròmetres per a saber si la gestió a les altres administracions és correcte i presentar projectes al que es faria si governés qui fos. Comencem a jugar amb la por.
-Últimament he assistit a trobades amb diferents partits de tota mena i posició. Sabeu quina ha estat la frase d’inici “bé ara que han passat dos anys i no hi ha cap elecció fem aquest acte per a saber què passa al carrer”. Les europees estan a la “cantonada”.
-No estem en campanya, perdoneu en campanya estem sempre i descansem 15 dies cada 2 anys. Per què per na NII, la de la costa, ja hi ha cartells de color vermell amb cares de polítics, per cert no hi són tots, avisant-nos. Qui ho paga? Per això hi ha crèdits i préstecs?
-A molts posts es parla de les europees però encara no hi ha cap projecte. Solament es comenta del que es fa a l’ajuntament a la comunitat autònoma a l’estat, aprofitem per a fer concessions d’última hora a veure si ens voten més. Com voleu que la gent voti a les europees si, en el fons, es parla de tot menys del parlament euroèu.

Per cert, faig una proposta per a la sostenibilitat de les eleccions. En lloc de gastar tant de paper en les paperetes faria el següent:
Les llistes estan publicades al BOE o diari corresponent. Jo faria una llista en gran de cada candidatura a l’entrada de cada col•legi i les paperetes posaria, dono el meu vot al partit o coalició tal segons la llista presentada i publicada al diari tal dia. Gastaríem una quarta part de paper, seria més fàcil i, a més a més, eliminaria el sobre.

I una última: Demanaria als partits que aquells càrrecs públics que exerceixen actualment: alcaldes, consellers, regidors, etc. No abandonin el seu lloc de treball per a fer campanya en favor d’un altre dins aquest horari.

Marc ha dit...

Jordi, estic amb tu. ICV només té un eurodiputat i se l'ha premiat com al diputat més actiu. No dic que no s'ho mereixi, perquè en Raúl ha treballat molt, i si segueixes el seu blogg es percep molt bé que sap el que es fa i perquè. Però em preocupa molt que de tot un Parlament Europeu, un partit com ICV que és minúscul, sigui el que més penqui. Es pot saber que fan els altres?

Anònim ha dit...

ESTOI COMPLETAMENTE DE ACUERDO CON JORDI. SI TE PRESENTAS, TE VOTARE.
MARC, NO SE JUSTIFICA EL APOYO DADO A POLITICAS QUE NO COMPARTES, A CUALQUIER PRECIO. PUES EL RESULTADO ESTA A LA VISTA. SI ESTAS DE ACUERDO EN LA INJUSTICIA POLITICA (SUELDOS, FORMACION,ETC..)TEN LA VALENTIA DE PROPONER UNA TRANSFORMACION PROGRESISTA Y NO TE CONFORMES CON QUE "ES EL PANORAMA POLITICO GENERAL", ¿CUANTO COBRAS?. HACIENDO BALANCE VEO QUE LAS COSAS BUENAS QUE HABEIS ECHO, SON INSINNIFICANTES FRENTE A LAS MALAS QUE HABEIS PERMITIDO. ESO ES VENDERSE. ¿O CREES QUE SI NO ESTUVIERAIS, SE PARARIA EL MUNDO?. NO ES LEGITIMO GOBERNAR A TODO COSTA, SOLO PARA QUE NO GOBIERNEN OTROS. YO TE DIRE QUE HACEN LOS OTROS. EJERCER LA OPOSICION, Y TRAGAR CON VUESTRA POLITICA, QUE ES LA QUE NOS HA TRAIDO HASTA AQUI.
ASUMIRLO, SI GOBERNAIS SOIS LOS RESPONSABLES DE LO BUENO Y DE LO MALO. ASI QUE DEJATE DE VUSCAR CULPABLES EN OTRAS FILAS. LO SERAN CUANDO LES TOQUE.
ESTAMOS EN UNA SITUACION COMICA, DONDE EL QUE GOBIERNA NO ASUME LOS ERRORES Y SE DEDICA A CRITICAR A LA OPOSICION EN LUGAR DE GOBERNAR(¿NO DEBERIA SER AL REVES?)

Pere Nieto ha dit...

Estic mirant d'escriure un nou article per tal de posicionar-me en aquest debat realment interessant.

Marc ha dit...

Mi último comentario refería a concretamente al Parlamento Europeo. No he hablado en ningún momento del ayuntamiento de Barcelona si es a lo que te refieres.
En cuanto a la cuestión personal de cúanto cobro, la respuesta es sencilla, -28€ trimestrales, que es mi aportación como militante a ICV. Yo, personalmente, no puedo permitirme más. Y obviamente, beneficio personal no tengo absolutamente ninguno. Bueno sí, alguna vez me han invitado a una cerveza.
Las transformaciones progresistas nos hartamos de proponerlas. Pero con nuestros 4 votos en el ayuntamiento, nuestros 12 en el Parlament o nuestro único voto el Madrid... frente a todo el resto... bastantes cosas conseguimos llevar a cabo. Y lo que no compartimos, lo criticamos. Como hacemos con la LEC, por poner un ejemplo de actualidad. Te aseguro que si pudieramos frenar todas ésas cosas, lo haríamos.
Lo del "panorama político general" no es una conformación, es una constatación que dice que tienes razón en general, pero que no nos incluyas por las buenas en determinadas acusaciones.
Si no estuvieramos, no se pararía el mundo, pero sería bien diferente. Y eso te lo aseguro.
Y mis críticas incluyen al PSC, del que siempre he sido crítico, sin entrar a juzgar intenciones de sus militantes.

jordi sp ha dit...

Home "anonimo", jo no em presento. Jo solament participo a la "porra" (espero que es faci) i la postarios avaluació del resultats.

També et convido a posar el teu nom i, sobretot, a no escriure amb majúscules. Aquí cadascú pensa el que vol, com vol, com pot o com li deixen. Però no ens cridin.

Ep! tot això ho dic amb el permís del Pere.

Pere Nieto ha dit...

Jordi, cap problema per dir el que consideris en el meu blog sempre que sigui amb respecte. El tema de l'anonimat jo el respecto, per això també és potent internet. El que no accepto és que des de l'anonimat m'insultin a mi o a d'altres persones. El to del debat actual em sembla prou correcte. I sobre les majúscules no crec que es faci amb l'intenció de cridar, però tampoc ho sé la veritat.