Parlava en un anterior article de que aquesta etapa del mandat a Horta-Guinardó podria ser considerat com el de la gestió de la complexitat. Avui m’agradaria parlar sobre si era necessari tenir un mandat amb tantes obres iniciades. La meva resposta és que sí. El Districte d’Horta-Guinardó ha patit un cert endarreriment en grans projectes urbanístics i en inversions municipals. El darrer mandat, l’equip de govern, encapçalat per Elsa Blasco (ICV-EUiA) va fer una important tasca de preparació de la feina a fer, però les inversions, tot i créixer no van respondre a les necessitats reals del Districte. Les inversions derivades del Fòrum 2004 i la necessitat de dissenyar projectes de futur pel Districte no van permetre fer efectives inversions espectaculars. El darrer mandat va significar un punt d’inflexió en la prioritat municipal d’Horta-Guinardó però no vam poder veure els fruits. I en cap cas van significar pèrdues d’inversió elements políticament fonamentals al Districte com l’esvoranc del Carmel o altres elements de conflicte. Aquest mandat hem sabut situar al Districte d’Horta-Guinardó en el bell mig de les prioritats municipals d’inversió municipal, l’Agència del Carmel augmenta les capacitats d’inversió, els recursos generats pels fons estatals (fons Zapatero) o la bona feina heretada del darrer mandat han permès concentrar en poc temps inversions molt importants (a les obres abans esmentades podríem incloure temes tan importants com la compra de la Masia de Can Fargues, l’antiga sala de lectura d’Horta o el solar de l’antic Baronense). La complexitat que suposa tota aquesta concentració de grans obres és un mal menor davant del que representa poder anar posant al dia un Districte amb 11 barris amb necessitats diverses. Millorem l’accessibilitat (escales mecàniques de Telègraf o ascensor del CAP Lisboa, per exemple), l’estat dels Parcs (Parc de les Aigües o Parc dels Prínceps de Girona), urbanitzem carrers (Fastenrath o Mare de Déu de Montserrat per dir-ne dos dels més importants) ... Assumim el repte de gestionar aquesta complexitat, fem un esforç de minimitzar aspectes negatius, però no desaprofitem cap oportunitat important d’inversió i alhora anem dissenyant els propers reptes de futur perquè el proper mandat encara tinguem més inversió i gestionem una complexitat molt gran però apassionant (MPGM Carmel, Tres Turons, Llosa Vall d’Hebron, la Clota, PMU Teixonera, UA3 Mercat del Guinardó, solucions soroll Ronda de Dalt ...). En aquest sentit en el meu blog us aniré informant però també us recomano a tota la gent que esteu a Facebook que us fageiu al grup d'Esquerra Roja i Verda d'Horta-Guinardó, on gent d'ICV-EUiA informem de la realitat municipal des del nostre punt de vista o el grup més genèric d'Horta-Guinardó o l'agregador de blogs del Districte.
8 comentaris:
Gràcies per la transparència informativa dels projectes del barri. Com a veï de la Taxonera sols m'agradaria puntualitzar que s'espera amb candeletes no només el PMU o la LLosa (grans obres) sinó també la millora de voreres o de certs carrers que estan una mica deixats de la mà de déu... és cert que s'està invertint en grans projectes, però potser també fa falta anar carrer a carrer per millorar la senyalització, enllumenat, voreres. Esperem que es continui amb aquest ritme que epr fi arriba als barris modestos de la ciutat :)
Hombre, es cierto que se han empezado muchas cosas, pero me gustaría recordar que en la Taxonera como dices pone en el PAM crear el PMU y desarrollarlo. Y ahora ya se habla del siguiente mandato? Me parece que se debería empezar YA no? Estos barrios nos tienen abandonados!
Em sembla molt bé les vostres aportacions perquè a més de la Teixonera rebia pocs comentaris i això és positiu.
Sobre el tema PMUs hi ha dos. Un és d'inciativa privada i s'està executant. Hi haurà habitatge de protecció i un equipament pel barri de 700 m2. El PMU Teixonera 2 és cert que s'ha endarrerit perquè s'ha de fer un model de gestió diferent i això ha obligat a un nou procés de tramitació, esperem poder-lo aprovar abans d'acabar el mandat. També s'han fet algunes obres com l'Espai Cortada que ja s'ha finalitzat. A l'abril està previst inciiar le sobres de les cruilles del carrer Santa Rosalia (Castellbisbal-Besós), inloent Besòs. També hi ha previst inciiar a finals d'any l'aparcament del carrer Arenys i la posterior urbanització de la plaça del costat del centre Cívic. Durant el mes de març està previst inciiar la tercera fase de l'Eix Fastenrath (entre Llobregós i plaça Teixonera) i també s'estan inciiant els treballs per fer elprojecte de les escales del carrer Lorda. Esperem anar veient poc a poc totes aquestes realitzacions.
Gestionar la complexitat és interessant. Però és més eficient simplificar les coses. En el cas de la MPGM del Carmel i entorns, els veïns del Sector 14 Dante-Llobregós estem absolutament en contra de com s'ha plantejat aquesta modificació i exigim un tracte just amb el barri. A la vegada que no entenem perquè encara no s'ha obert el carrer Granollers, planejat des de fa 30 anys. Segur que si l'Ajuntament hagués fet la seva feina ara no ens trobariem amb la situació actual.
Sens dubte la MPGM del Carmel és un dels grans exemples de la complexitat de la gestió mnicipal. No he seguit el tema directament perquè altres companys ho han fet de forma més intensa. Plantejar que aquests àmbits no necessiten transformació seria absurd, com també ho seria dir que segur que tenim raó en les propostes realitzades. És per això que es va ampliar el termini per presentar al·legacions, és per això que s'estan visitant totes les zones un cop presentades les al·legacions i és per això que s'està estudiant tot a fons. Les coses no són tan senzilles i aquest és un bon exemple de complexitat molt gran. Quan un planejament afecta habitatges suposa una dificultat molt gran de treball. Esperem saber resoldre el millor possible aquest planejament, tot i que segur que no aocnseguirem el consens amb tothom.
Crec que seria bo intentar assolir el consens amb tothom. De base assumir que no s'obtindrà em sembla poc ambiciós. I abans de treure a algú de casa seva, en contra de la seva voluntat, caldria esgotar tots els mecanismes possibles.
Seria genial assolir la unanimitat, però objectivament s'està treballant per assolir un projecte molt més consensuat. He donat alguns exemples de voluntat de treball en aquest sentit. El retorn de les al·legacions permetrà veure si hem avançat prou o no en aquest sentit.
Mercè Espelleta
Bon dia Pere,
Soc Mercè Espelleta, estic afectada per el PGM del Carmel i entorns (fa gracia pensar que Horta es ara l'entorn del Carmel) La meva afectació es una actuació aillada A19. Som un grup de 6 cases amb jardi i tot el jardi de 3 cases que pertanyen al c/. Marques de Foronda. Tot aixo està dins el pla per fer un passeig (segons escrit al Pla "continuitat desde el Passeig Maragall"). A poc que miris tot el tros del c/. Llobregós des de Maragall fins la Rambla del Carmel veuràs que si només es fa el passeig en el tros A19, 6 cases, aixo no será ni un passeig ni res. I a mes les cases afectades formen part del patrimoni e historia d' Horta.
Estaria be que quan puguis entris al blog que hem fet els de l' Associació del Patrimoni Horta-Guinardo, DefensemHorta.blogspot.com
t'ho miris tot, i que ens donguis el teu parer.
El teu parer sincer, crec que es un bon moment per fer-ho. Perque les respostes anteriors al Manel Camps em semblen molt per sobre i sense implicació
Publica un comentari a l'entrada