dilluns, 19 de gener del 2009

Horta, la cenicienta


“En todas las ciudades, aun las más cuidadas que disfrutan de una mejor urbanización en todo su perimetro, hay algún barrio que desentona, que no está tan bien como los demás ... En Barcelona ese barrio descuidado o peor cuidado se llama Horta”. Aquest escrit no l’ha escrit la Rosa, ni l’Anna, ni el Joan. No surt al butlletí de l’AVV, ni apareix a cap blog de plataformes. Aquest escrit es va publicar el 15 de novembre de 1962 escrit per Enrique Díaz-Retg. No sé on es va publicar, però ara he recuperat la fotocòpia que tenia i que si no m’equivoco em va passar Desideri Díez quan celebràvem l’any 2004 el centenari de l’annexió de Sant Joan d’Horta a Barcelona. No sé si podreu llegir l’article a la imatge, la qualitat no és prou bona, però crec que és una joia. L’article retrata fidelment una realitat o també expressa un sentiment? El títol era ben explícit “Horta, la Cenicienta”.
L’article convida a l’alcalde, Porcioles en aquell moment a passejar pel barri. Comença al Passeig Maragall, als quinze on diu que és la cruïlla de la mort pel gran nombre d’accidents que hi havia. Reclama alguna senyal que ajudi a creuar als vianants ja que el trànsit és d’una gran intensitat. La segona parada la fa a la “Torre Llobeta” i li demana a l’alcalde que l’enderroqui, perquè és molt lletja i treu llum i vista a les escoles. Demana que s’ampliï l’escola i es construeixin jardins. La tercera parada és a la plaça Eivissa. L’article diu que està urbanitzada, recentment, de forma encertada (sort d’això, ara haurem d’afrontar la seva reurbanització de nou). Explica l’article que allà ha d’arribar el Metro transversal Sagrera-Eivissa. Es queixa de l’endarreriment de la posada en funcionament del Metro. El motiu sembla ser que l’Estat s’ha compromès a pagar els combois però no ho fa. Incompliment de finançament! I fa 46 anys de l’article! I finalment es queixa de que molts carrers de més amunt no estan ben urbanitzats i es converteixen en autèntiques torrenteres quan plou. Això sí que ho té Horta, l’aigua baixant per tot arreu (de fet ja queda menys per poder veure la llum el llibre sobre els camins de l’aigua a Horta que ha escrit la Carlota). Com a exemple d’aquesta situació el carrer “Santa Juana de Arco” L’article acaba dient: “En Horta, la Cenicienta mal servida, que espera del alcalde de Barcelona demuestre con inmediatos hechos que lo es tambien de Horta”.
Com deia l’article és una joia perquè retrata alguns dels problemes dels nostres barris ara fa 46 anys, però també perquè reflecteix un cert esperit que a l’any 2009 segueix vigent. Però parlar gaire d’això em pot costar massa comentaris. Espero, això sí, que us hagi agradat recuperar aquest article.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

I SEGUEIX, MAL SERVIDA EN TRANSPORT PUBLIC, LENT....LENT...
INAGURANT UNA BIBLIOTECA,QUE PER ART DE BIRLI-BIRLOQUE RESULTA SER UN SALO DE LECTURA, I UN "XULIPARC",SENSA CAPACITAT PER ELS NOSTRES ESTUDIANTS,QUASI TENEN QUE SEURA A TERRA, I QUE DIR DELS EMPEDRATS DEL CARRERS? VISCA LA DIVERSITAT I LES CAIGUDAS...AIXO SI LLICENCIES D' OBRES A DOJO,SENSA MANIES,A DESTRUIR RAPIDAMENT, LES BONIQUES CARACTERISTICAS DEL BARRI. JUGANT AMB BCN.

Anònim ha dit...

Si algo bueno tiene la Crisis, ha sido el paron especulativo de Horta,un autentico festival,para la CONCEJALIA.

Pere Nieto ha dit...

Com sabeu no acostumo a contestar les opinions, perquè crec que aquestes el que fan és enriquir el debat, però aquesta segona intervenció sí que no em queda gens clara. No per l'acusació d'especulació (que ja l'he sentit), sinó per l'argument de que la crisi hoha aturat.

Anònim ha dit...

Sou una colla de llepaculs espanyolistes que us esteu carregant aquesta gran ciutat, però ja s'ensumen aires de canvi. US senta bé llepar sous de funcionaris, oi??? Us fotrem una patada democràtica al cul que entrareu en òrbita!

Pere Nieto ha dit...

No tinc cap inconvenient en rebre patades democràtiques, el meu càrrec està condicionat a lés eleccions, per tant a part de que mai parlo com a anònim jo que si que em sotmeto a una valoració de la gent. De totes maneres t'asseguro que personalment no tinc cap problema en tornar al món de l'ensenyament. De llepaculs espanyolista crec que no en tinc molt, però si vols ho podem debatre.

Anna Mir ha dit...

Hola Pere,
És una llàstima, esperava comentaris sobre la troballa d'aquest article que, com bé dius, és una joia i no pas “atacs” anònims i crítiques gens constructives que no venen al cas.
Segur que hi ha gent d’Horta que sabrà apreciar aquest article escrit fa 46 anys. A mi m’ha semblat fantàstic. Clicant damunt la foto es llegeix perfectament.

Anònim ha dit...

Este escrito denuncia el abandono sufrido por horta y demuestra que se mantiene por decadas.

Es curioso como algunos politicos os apropiais hasta de las criticas para haceros abanderados de la causa que se os reclama.

Las actuaciones realizadas por el ayuntamiento no han sido acertadas en muchos casos e insuficientes en muchos otros. Y la reclamacion de actuaciones a que se refiere el escrito no justifica cualquier barbaridad urbanistica. Todo el mundo ve la necesidad de hacer actuaciones, otra cosa es que se hagan de la manera mas correcta.
Vosotros nos echareis de nuetras casas, pero nosotros os echaremos de nuestro Ayuntamiento.