dijous, 23 d’octubre del 2008

Memòria històrica contra l'amnèsia conservadora


Aquest dissabte rebrem a un grup de brigadistes a la Rambla del Carmel. La meva presència serà més a títol personal i d'homenatge i no tant com a conseller tècnic del Districte. Sempre he mantingut un gran respecte per totes les persones que van arriscar les seves vides i la seva situació personal per lluitar contra el feixisme. L’acte aquest any lliga a més amb una notícia que està creant molt debat. La decisió de Garzón d'obrir el tema de la repressió per la via judicial ha tornat a fer aixecar ampolles entre determinats sectors. Diuen que no s'han de reobrir ferides. Quina crueltat i quina falsedat! Per reobrir una ferida cal que s'hagi tancat, i moltes famílies no han pogut tancar-les. Cal justícia pels que van ser represaliats, cal resposta a les famílies que no saben on plorar els seus desapareguts i cal fer l'homenatge constant a les persones que van lluitar per la llibertat i la justícia. El dia que tanquem les ferides jo també reclamaré que no es tornin a obrir.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Trobo que tens rao en aixó de la doble moral que tenen els sectors que critiquen l'obertura de fosses comunes per identificar els cossos d'aquells que hi estan enterrats per tal que les seves families puguin tenir respostes a les seves preguntes o que puguin dornar-los un enterrament digne per exemple. També coincideixo amb tu en el tema d'homenatjar aquells que de manera desinteressada van arriscar la vida per defensar la democracia a un pais que no era el seu.

El que ja no tinc tant clar es que el que vol fer el jutge Garzón sigui res d'aixó. No he aprofundit en el tema, pero per el que he sentit i llegit, tinc la impressio que l'unic que vol fer es intentar buscar indicis de crims contra l'humanitat per imputar tant Franco com alguns dels seus generals més destacats. La pregunta es com es pot acusar algú d'un crim que no existia en aquella època (tot i que ho continui sent) i també com es pot imputar a unes persones que porten anys sota terra.

Si aixo es així, sembla més una operació de maquillatge que no pas una "reposició" de l'honor o homenatge als que van lluitar i morir per la llibertat.

Pere Nieto ha dit...

Si et fixes no he entrat a valorar directament l'actuació de Garzón. Aportarà elements positius pel procés, sens dubte, però també tinc certs dubtes