dilluns, 10 de març del 2008

Hem de parlar


Encara no he tingut temps d'analitzar prou a fons els resultats i sobretot encara no he tingut temps de posar-me a escriure, però crec que és necessari que faci una primera valoració avui, amb més calma ja intentaré treure noves conclusions. En primer lloc vull felicitar als socialistes. Han obtingut una victòria clara a l'Estat i molt més contundent a Catalunya. Com és lògic m'alegro que ZP torni a ser el president, tot i que com ja vaig anar dient mai vaig veure perillar la seva victòria i menys a mesura que avançava la campanya. En segon lloc dir que ningú ha guanyat la porra electoral. És el segon cop que organitzo la porra i un cop més es queda deserta, de totes maneres no patiu, farem la cita després de Setmana Santa i farem el segon beers&blogs, per tant atents a la meva convocatòria. En tercer lloc acceptar que el resultat d'ICV no ha estat un bon resultat i d'això en parlaré més a fons, ja avanço que hi veig causes externes i causes internes. Per molt pocs vots no hem tret el segon diputat. Haver mantingut els dos diputats ens faria llegir diferent els resultats, però no amagaria, de totes maneres, la davallada de vots. De totes maneres sols vull dir una cosa, quan lluitàvem per fer veure que el que deien els socialistes durant la campanya que votar a ICV no era important perquè sols era important qui seria el president era manipulador, ahir es va veure clar. Per molt pocs vots ICV va perdre aquest segon diputat en favor del PP. Ja ho comentaré. El títol del meu article té un doble significat. En primer lloc perquè em comprometo a seguir parlant i en segon lloc perquè n'haurà de parlar molta gent. ICV perquè pateix un important descens per segones eleccions seguides, IU quan Gaspar Llamazares ja ha anunciat que no es torna a presentar, ERC després del greu revés electoral que ha tingut i el PP que no aconsegueix semblar una alternativa. I CIU i PSOE també parlaran, lògicament entre ells, ja que aquesta és l'opció més lògica i factible d'estabilitat. El cap de setmana no ha estat en aquest sentit positiu, i a sobre la derrota del Barça. Per sort Rodolfo Chiquilicuatre no va fallar i ja està a Eurovisión.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

A banda de les reflexions internes que podeu fer i, que fareu, potser el mirall són les eleccions al parlament d'Andalusia que es feien conjuntament amb les generals. Els resultats han estat radicals: IU treu 6 diputats al parlament andalús i cap al congrés. Greu, no? El vot no té cap diferiment en el temps? Us ajudarà a reflexionar?

Roger M. Puig ha dit...

IU a Andalusia ha tret 229.159 vots en les generals i 315.909 en les autonòmiques. Són 86.750 vots de diferència. Per tant, tot i que hi ha hagut un cert vot de càstig, el fet que en unes eleccions hagin tret 6 diputats i en l'altre cap, es deu sobretot al sistema electoral.

Anònim ha dit...

Però la circumscripció electoral és la meteixa i crec, si no m'equivoco, que la llei d'Hont per a la distribució d'escons és igual a ambdues parts.

Jordi ha dit...

Fan falta més vots per treure diputats al Parlament Nacional , que per les autonomiques ja que hi han menys diputats en joc

Anònim ha dit...

si, ja ho se que calen més. El que em sorprèn és que votant el mateix dia molta gent que votava IU va votar PSOE a les generals, encara que al final haguessin tret la mateixa quantitat de diputats, és a dir cap.
Aquesta actuació és la que no entenc.

Pere Nieto ha dit...

Jordi. Hi ha un element que crec que és important. Molta gent considera que el seu vot ha de ser útil. És a dir no vol quedar-se sense representació. Per tant molta gent que vota IU no ho ha a les generals convençut que com que no podran arribar a un diputat és milor que s'ho emporti el PSOE. Si sumem tot aquest vot al que treu IU i sols obté 1 diputat fora de Catalunya és el que ens porta a dir que possiblement alguna cosa falla.

Anònim ha dit...

us ntenc a tots, però per aquest motiu em sublevo encara més. No m'agrada un sistema anglès o americà.
La solució, però, no és Itàlia. Però ens jugàvem tant. Tots, cadascú per la seva banda.
No sé si és pel sector al qual pertanyo, l'educació especial, o potser és la coordinadora que em fa pensar en termes de coordinadora o, vulguis o no, tothom és necessari i important. No m'agraden aquestes "utilitats".

Joan Miquel ha dit...

Sense voler fer un anàlisi gaire acurat de les eleccions, tan sols voldria destacar dos punts que em semblen molt importants.
Punt en positiu, que aquesta vegada després de bastant temps, hem utilitzat un discurs i unes propostes molt avançades i d'esquerres, que ens ha ajudat a diferenciar-nos de tothom. Crec que tenim que continuar per aquest camí.
Punt en negatiu, que tot i definim-nos federalistes i plurinacionals, ens fan falta més referents, a la península ibèrica al menys, per a poder presentar-nos com a partits germans. A Lleida aquestes eleccions ho hem fet amb els verds d'Andorra i l'últim dia de campanya teníem previst un miting de tancament conjunt a Andorra, que llastimosament l' atemptat d'Euskadi es va carregar. Ho hem de fer amb el País Valencià, les Illes, el País Basc, Portugal, etc. IMPORTANT els referents, que ens donaran força a tots.
Sort

Pere Nieto ha dit...

Sobre aquest darrer tema de les relacions és evident que cal obrir un debat important. Correm el risc d'un bipartidisme que no permeti avançar en polítiques alternatives. Calen esquerres verdes fortes arreu i també, perquè no, diversitat de forces de dretes. és cert que hem presentat un bon discurs però potser ens falta visualitzar que és possible l'alternativa.

Anònim ha dit...

Cal modernitzar el discurs: canviar el NO a tot per les propostes en positiu. Ser audaços. Territorialitzar l`organització. Dos militants en un barri han de ser "l`agrupació" d`ICV d`aquell barri: + proximitat = millors respostes i contactes. Cal també renovar cares: Saura ja porta massa anys: Raül Romeva ha de ser el proper president d`ICV i el candidat a la Generalitat.
Renovar-se o morir.
Si vam travessar el desert de la dictadura i els dels fracassos i ruptures del 81,82,97,99, etc. també superarem aquest. Ah ! i si ZP vol el nostre vot a la seva investidura, que es comprometi per escrit a reformar la llei electoral en el primer any de la nova legislatura. Si no, que se`n vagi a pastar fang.
Signat: Juan.-