dijous, 8 de novembre del 2007

Patrimoni Horta-Guinardó

Un dels aspectes més importants que hem de plantejar de cara a aquest mandat a Horta-Guinardó és el del patrimoni històric. És necessari plantejar de forma molt clara que vetllar pel manteniment dels elements que identifiquen un barri és fonamental. I per fi comencem a ser conscients que el patrimoni no és tan sols restes medievals o romanes. El patrimoni és tot allò que genera identitat i permet lligar a la gent amb el seu entorn. Sóc del Poblenou i és cert que el nostre patrimoni són les fàbriques. Poc a poc i gràcies al treball del moviment associatiu, s'ha anat incorporant aquest tema al paisatge del barri. No entraré més a fons en aquest tema, però crec que podeu trobar molta més informació a aquest enllaç. A Horta-Guinardó tenim un patrimoni ric i que caldrà preservar i treballar. Històricament no ha estat una prioritat. El darrer mandat ha començat a canviar la tendència, però ara tenim el repte per davant de posar en primer terme el patrimoni històric i cultural. A Horta-Guinardó tenim elements patrimonials tan importants com les Masies d'Horta, Can Fargas, les restes romanes de Can Cortada, el poblat iber de la Rovira, els safareigos del carrer Aiguafreda, els antiaeris del Turó de la Rovira ... Sense comptar amb elements més reconeguts com l'Hospital de Sant Pau o el Laberint d'Horta. Ara ve un moment difícil, veure com articulem aquest treball i donem resposta a aquest repte.

6 comentaris:

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

comencem per declarar Can Fargas, Bé Cultural d'Interès Nacional?

Pere Nieto ha dit...

No. Comencem per fer accions que permetin recuperar patrimoni i posar-lo a disposició de la ciutadania. En el cas de la Masia tenim la batalla guanyada i un cop sigui públic es podrà exercir la declaració. Per començar tenim altres prioritats. La declaració de Can Fargas com a Bé Cultural d'Interès Nacional no accelera ni garanteix més l'adquisició de la Masia com a escola de música i obrint els jardins al públic.

Unknown ha dit...

Podem començar a fer les dues coses alhora, no? Una cosa no treu l'altre, em penso...

Cal donar prioritat a la via que ens resoldrà el gran problema que tenim entre mans i que resoldrem d'aquí poquet... Però alhora podem anar declarant-la BCIN, no?

Pere Nieto ha dit...

Pau, estic d'acord. Peotser no m'he explicat prou clar. El que plantejo és que la declaració no aportarà valor afegit al nostre principal objectiu i per tant no és la prioritat. a més no és el Districte que ha de començar, ja ho vam fer, si hi ha obert un procés per declarar Can fargas Bé Cultural d'Interès Nacional és perquè el darrer equip de govern del Districte ho va impulsar.

Carlota ha dit...

Pere,
Em sembla molt bé el plantejament que hàgiu fet vostre i prioritària la idea de mirar els elements patrimonials, sobretot els de menor volada.
Serà ja un èxit total, quan en plens i audiències públiques hi hagi una part d'intervencions que parlin del patrimoni de tots, i una part molt més minsa, de les voreres de davant de casa nostra.
El treball conjunt és la base per adquirir consensos.
Endavant.

Carlota

josep m. ha dit...

Bé, Pere, estem d'acord en l'exposició general, però si volem recuperar el retard monumental que arrosseguem (per a mi, que conec un xic la ciutat, no trobo comparança possible amb l'evolució seguida per cap dels altres 9 districtes)cal un esforç des d'ara mateix molt seriós. Potser una mena de Consell de dues persones per barri a qui les entiotats hagin fet confiança, millor no especialment significats per les batalletes quotidianes, i que ens posin a tots plegats una proposta sobre la taula ?.
Diria que la proposta que ahir us vam fer des de la Font d'en Fargues respecte a la zona patrimonial de Can Cortada, si s'agafé de manera ambiciosa, podria començar a cosir l'escletxa històrica que separa la plana d'Horta de la Vall d'Hebron.
Quant a Can Fargas, coincideixo amb Coronas i Pau en que un BCIN ens permetrà lligar més el futur PATRIMONIAL de la masia.