dimarts, 12 de juny del 2007

AVE, i què en diuen els enginyers?

És inexplicable la polèmica de l’AVE. Si hi ha temes que crec que ajuden a desprestigiar la política, aquest és un dels més destacats. Jo no sé per on ha de passar l’AVE, sols sé que s’ha de fer bé, i punt. Ja sé que sembla absurd el que plantejo, però sóc incapaç d’aportar res més al debat. Fer-ho bé vol dir no acceptar un endarreriment en la seva arribada a la frontera tan espectacular. Algú hauria de donar explicacions molt més serioses que les que s’han fet. Fer-ho bé vol dir que la ciutat de Barcelona ha de disposar del túnel que li permeti millorar les rodalies i que ha de comptar amb un projecte a Sant Andreu-Sagrera que si no m’equivoco ja estava pactat. Fer-ho bé vol dir que no s’ha d’ensorrar cap edifici, ni la Sagrada Família ni la casa del meu cosí. Fer-ho bé vol dir explicar que si es fa passar pel litoral també hi ha gent que hi viu. No es tracta de quanta gent, es tracta de que ningú tingui risc. Fer-ho bé vol dir que els tècnics facin d’una vegada per totes la seva feina, és a dir que el Col·legi d’Enginyers es mulli i digui alguna cosa. Els que vam viure en primera línia el drama del Carmel no oblidarem la sensació de que els tècnics no sempre ho expliquen tot i que hi ha interessos del sector que tenen molta força. Igual que no entendria debats públics a nivell social i polític sobre la millor manera de tractar la malària, tampoc crec que haguem d’obrir debats sobre aspectes tècnics en la construcció d’aquest túnel. Algú ha de dir com s’ha de fer per fer-ho bé. L’obra pública necessita guanyar confiança. El Col·legi d’Enginyers hauria de començar a explicar com s’ha de fer bé l’obra pública, quins costos té i quins sistemes de contractació no s’estan aplicant bé. Molta gent podria sortir escaldada (empreses constructores, polítics, enginyers ...) però és necessària aquesta transparència. Quan els tècnics ens puguin dir aquestes coses amb absoluta transparència, independència i rigor professional, els polítics podran prendre la decisió que considerin més encertada. De moment però omplirem planes de diari, generarem desconfiança i anirem a visitar la Sagrada Família per si de cas.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

La construcció d'aquestes infrastructures és molt complicada, ja que ningú no es mullarà: els va el coll i el que no és el coll.

Potser, per començar, s'hauria de fer un model d'informació a donar a la gent, on constin tots els punts i que sigui el que contestin.

De vegades a l'Escola o a la Coordinadora es plantegen temes semblants, molt a petita escala, però jo sempre dic una cosa i intento aplicar-la: "que no es pugui dir que tu no ho has dit, però els altres tampoc no poden dir que no ho saben"

Si solament ens basem en les declaracions es deixaran la meitat.

Potser aquest protocol de preguntes s'haurà de consensuar, però un cop aconseguit, qui protesti (que sempre n'hi ha) que si posi fulles.

Marc ha dit...

Ahir vaig fer un petit comentari en el blog de'n Jordi Fornés sobre aquest tema.
Personalment crec que estem corrent riscos innecessàris.

Anònim ha dit...

En castellà es diu: "con la iglesia hemos topado". I en aquest cas més o menys és el mateix. Totes les profesions que estan col·legiades (arquitectes, enginyers, metges,etc) son com la closca d'una tortuga, s'uneixen entre ells per tal de formar una cobertura que no deixi cap dels seus fora.

Els enginyers no diran ni piu, ja que no se la voldran jugar per quedar bé amb les idees d'un partit (digues túnel) o les d'altres (maritim, corredor del Vallés), no fos cas que enfadessin algú que després no volgués ser amic seu.