dijous, 24 de maig del 2007

Mossos

Ningú creu que s’està aprofitant la crisi d’imatge dels Mossos d’Esquadra per desviar l’atenció de les eleccions municipals i desprestigiar encara més la política? És evident que em preocupa molt tota la imatge que s’està donant dels Mossos d’Esquadra i que com a militant d’ICV em crea dubtes saber quin ha de ser el nostre paper, però també crec que hi ha un cert "linxament" polític interessat. Cal absoluta transparència de tot allò que està passant, però tampoc es pot barrejar tot de forma irracional. En relació a la filmació que es va fer on apareixien uns mossos pressumptament agredint a un detingut, l’actuació de la Conselleria d’Interior ha estat la correcta al meu entendre. En relació a la mort d’un noi l’altre dia pressumptament fugint del cotxe policial cal que la investigació aclareixi si és certa la versió policial (d’entrada jo crec que té credibilitat), però alhora si s’hagués pogut evitar la situació. Finalment en relació a l’actuació dels Mossos a la darrera manifestació okupa cal establir protocols clars que permetin actuar de forma adequada i proporcionada davant de les manifestacions que es facin. Denunciaré qualsevol ús indegut de la força per part dels Mossos, però també vull denunciar qualsevol forma de violència, també la de determinats grups dins del moviment okupa o alternatiu. Hi ha coses en les que cal un ampli consens polític. La dreta està interessada en que alguns d’aquests temes apareguin com a polèmics just abans de les eleccions, com el terrorisme o l’actuació dels Mossos. Que consideri que no podem deixar-nos portar per aquesta demagògia no vol dir que no calguin respostes clares a la situació actual. Com a ICV tenim el repte de garantir que podem formar part d’un govern, assumir la conselleria d’interior i no renunciar als nostres ideals. El repte potser és complicat, haurem de canviar coses, haurem de parlar molt, haurem d’assumir errors. Jo mateix em sento una mica descol·locat en aquest tema, però no vull acceptar que ningú faci servir un tema tan sensible com aquest per generar inseguretat i arrossegar uns quants vots. Entenc els dubtes que pot tenir determinada gent d’esquerres sobre la nostra actuació, espero poder demostrar que estem en el bon camí, però no penso acceptar que determinats feixistes ens donin lliçons.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Pere,
ara imagina per un moment que això passa amb la policia nacional en un govern del PP.
Amb linxament polític o no, no podem tancar els ulls davant d'un problema evident.
Alguna cosa està fallant en la cadena de comandament i s'ha de revisar.
Benvinguts a l'ull de l'huracà mediàtic.

Pere Nieto ha dit...

Sens dubte hi ha elements que segur que s'han de revisar. Una de les coses bones dels nostres votants és que són crítics i per tant no accepten les coses a ulls clucs. Això és necessari. El que no comparteixo és que tota la culpa del funcionament de la policia sigui del partit que governa interior en aquells moments, és un tem amolt més complex i necessita mirar-ho sense sectarismes. Ja dic que a mi és un tema que em descol·loca, no ho nego, però hi ha temes que és millor no remenar molt. Fa uns mesos resulta que a Catalunya ningú podia estar tranquil a casa seva i el temps ha posat les coses al seu lloc.

Anònim ha dit...

Dons jo repeteixo el que ja he comentat en un altre blog (el de l'Elsa)... Que siguem pacifistes no vol dir que ens haguem de deixar prendre el pèl.
Crec que Iniciaiva fa un molt bon paper a Interior. Ha de quedar clar que nosaltres aspirem al poder per fer canviar les coses, i no simplement per exercir-lo. Obviament, Interior és una conselleria que desgasta molt, però no és amb Relacions Institucionals que hom asumeix responsabilitat real en el govern d'un país. Per descomptat que sempre estarem exposats al error, però sempre ens equivocarem més, i més greument, si actuem d’esquenes al futur.
Per altra banda no entenc tanta queixa per l'ús dels Kubotans famosos... ara resultarà que es poden disparar bales de goma i portar una porra de mig metre, però no es pot portar un petit artilugi més pensat per la defensa personal que no pas com a arma de destrucció massiva com alguns ho están pintant.
Que consti que crec en la necessitat de fer possible la justícia per vies democràtiques. En poques paraules, fer triomfar la raó pel convenciment i no la imposició. Potser m'equivoco, però això solament serà possible si les regles del joc són netes. Per entendre'ns, davant dels Somoza no hi ha joc net i per consegüent la violència s'explica. No es que estigui anyorant la Stasi o la forma d'actuar de la Volkspolizei, de fet em fan fàstic; però el cos del Mossos d'Esquadra és un cos POLICIAL i no els vigilants del pati de l'escola. I els que ho comparen amb temps del PP, que pensin com hauria actuat la policía sota les ordes de Júlia García Valdecasas, i que em repeteixin a la cara que Iniciativa no està fent bé la seva feina.
O que potser no es va intentar fer les coses per una via pacífica? Jo diria que els Mossos van respondre proporcionalment quan l'intent de fer les coses d'una altre manera no va funcionar com ens hagués agradat a tots.

Què difícil que és voler fer una política de transformació!

Anònim ha dit...

és dificil dur la conselleria d'interior, és veritat, doncs perquè la vam agafar???? perquè no varem negociar bé, recordeu que vam ser la unica formació politica que va creixer o no? pero com sempre es reperteixen els pastis PSC i ERC i a nosaltres que...
el que és evident es que en Joan Saura no pot justicar el que és injustificable, no podem acceptar que els mossos utilitzin aquests punxons en una manifestació, ni de okupes ni a cap!
estic una mica decebuda de tot plegat, soc militant d'ICV de fa molts anys i ara en aquest moment m'estic replentajen el vot nul o blanc.
que tingueu sort companys i companyes!

Anònim ha dit...

Si només hem de ésser capaços de dirigir Relacions Institucionals i Medi Ambient, potser que no cal que ens presentem a les eleccions!
Evidentment que Interior és la conselleria amb més desgast! però i què? No estem en política per tenir imatge, estem en política per fer canviar les coses. I crec, i ho torno a repetir, que s'están fent prou bé les coses. No sé si es percep gaire, però almenys a mi m'arriba la sensació de que estem fent canviar les coses. Alguns li diuen "bon rotllo" i jo en dic fer les coses com cal... Hi ha fermesa dins dels Mossos i no es toleren els abusos policials. Mostra és el tema de la comissaria de les Corts, etc, on es prenen mesures per evitar-ho i fins i tot institucions com Amnistia Internacional que ténen el cul pelat de denunciar els cossos i forces de seguretat de l'estat, ara feliciten al nostre departament d'Interior per com s'están fent les coses. Es podrà acusar a UN mosso de no fer bé les coses, però no al cos policial; i per fí, en molt de temps, no es pot criticar als responsables polítics per "irresponsables", ans al contrari, crec que están donant la cara.

Anònim ha dit...

Ja sabem que els mossos són un cos policial i que la conselleria que els duu gasta molt. El problema és la imatge que ha de donar el conseller que els comanda. No podem dur un cos policial i sortir vestit de hippy. Tampoc no es pot funcionar contra la poli, sigui quina sigui, i de cop i volta cambiar l'opinió. Això desconcerta més.
El partit que porta el comandament de la policia és qui marca les filosofia. Si tu creus que la poli ha de ser estricte així ho faràs. Si creus que la poli ha de dialogar 3 mesos primer abans de fer una detenció justificada, així ho marcaràs.
Però si que fa falta que l'honorable conseller (oer cert, cap partit d'esquerres no ha fet cap llei que els retiri el tractament) i fer una defensa pública de la poli i deixar clar que si s'ha d'actuar, s'ha de fer i potser fer callar, alhora, les ànsies romàntiques dels 60 on el moviment ocupa és magnífic, se'ls defensa perque restauren cases... la majoria que compra un pis de segona mà i s'hipoteca durant 50 anys també fa reformes) amb un càrrec públic i situant-se als primers llocs de la llista per a assegurar-se que sortirà escollida.