dimecres, 30 de maig del 2007

En resposta a Albert Sánchez Piñol

Avui l’escriptor Albert Sánchez Piñol ha fet una crònica al Matí de Catalunya Ràdio on en certa manera questionava el fet que l’Elsa Blasco fos la Regidora del Districte d’Horta-Guinardó quan sols representa a una mica més del 4% dels vots del Districte. Considero que Sánchez Piñol és un gran escriptor però no té credibilitat com a comentarista polític. Si l’Elsa Blasco acaba repetint com a Regidora d’Horta-Guinardó serà perquè hi ha un equip de govern que decideix que ho sigui. Per tant serà la Regidora en funció d’un acord de govern que molt possiblement inclourà a 22 dels 41 Regidors de la ciutat. Ja he comentat que em preocupa greument l’altíssima abstenció de diumenge i també he comentat algun cop en aquest blog la necessitat d’escollir directament als consellers i Regidors de Districte. Però mentre no millorem la participació ni canviem el sistema d’elecció dels Consells de Districte el fet que l’Elsa pugui ser Regidora d’Horta-Guinardó no és tan sols possible i legal, sinó que és perfectament legítim. Crec que no ajuda gens a aclarir les coses declaracions com les d’avui. En el nostre sistema democràtic hi ha la possibilitat de fer equips de govern de coalició i és lògic que aquests acords preveguin una distribució de responsabilitats polítiques d’aquest govern. A l’Ajuntament de Barcelona i a qualsevol institució. Si el senyor Albert Sánchez Piñol considera que s’haurien d’escollir d’una altra manera els Regidors de Districte sols cal que ho digui, però no pot qüestionar que amb el sistema actual les Regidories de Districte són una responsabilitat més del govern de la ciutat i per tant com a coalició es distribueixen les responsabilitats. És curiós a més que sols parli del cas d’Horta-Guinardó, per molt que ell hi estigui vinculat, però el meu dubte és i perquè no cita a ERC que està en la mateixa situació a un altre Districte? Crec que ara tothom s’atreveix a parlar de dignitat política, de mesures per solucionar l’abstenció i de credibilitat, però això també suposa tenir un mínim de cultura democràtica i entendre que la democràcia permet acords de govern i que dins d’un acord de govern és obvi que es distribueixin les responsabilitats. Per acabar li vull garantir que l’Elsa Blasco si segueix sent la Regidora d’Horta-Guinardó ho serà en nom d’un equip de govern i que per poder governar seguirà necessitant, òbviament, els 6 consellers o conselleres del PSC, els dos consellers o conselleres d’ICV-EuiA i el conseller d’ERC. Estaria bé que algú expliqués que això és possible, democràtic i legítim. Sols els que voldrien acabar amb el multipartidisme d’aquesta societat ho poden veure diferent. El dia que s’escullin els Consells de Districte d’una forma diferent serà una altra cosa, però de moemnt no barregem més coses ni ajudem a crear encara més confusió.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Si el voleu escoltar us poso l'enllaç:
http://www.catradio.cat/reproductor/audio.htm?ID=108817

Bé és l'etern dilema si qui ha de governar és el més votat o bé qui ho faci més bé.
Jo sóc defensor que per a manar s'ha de servir i a banda s'ha de saber. Hi ha molts casos on una mateixa persona ha passat per tot tipus de reidories, conselleries, alcaldies, ministeris...
Però el tema de l'abstenció no es resol amb una nova llei d'elecció directa de representants, perque la majoria de gent solament coneix al primer o, tirant llarg el segon de la llista. Jo perquè tinc la sort, penso que no m'equivoco, de conèixer l'Elsa, anava la 3ª. Però molta gent no i, al final s'acaba amb la percepció que les tasques directives són el repartiment de càrrecs d'entre els d'un mateix partit per amiguisme o perquè ets dels meus.
Potser això és el que més mañ fa.

Ricard de la Casa ha dit...

Jo l'he sentit aquest mati i la veritat es que el to emprat era per fer gaudir a la clientela anti ICV. M'ha semblat una mica massa fora de context.

I tens raó en que es particularment estrany que faci esment d'aquesta i no d'altres.

Jordi ha dit...

Podria ser perque de moment son els unics que es mouen per mirar d'aturar l'abstenció??

Anònim ha dit...

Em sento extramadament ofès per aquestes declaracions!!!
Si vol criticar que el qui governa sigui o no el més votat, senzillament que critiqui que tinguem un consistori, ja que només l'han votat menys del 50% dels votants, que combinat amb l'abstencionisme, fa que el tripartit municipal només estigui votat per el 25% (de fet, menys del 25%) de l'electorat (tot a grosso modo).
Si fa aquesta referència tant explícita al districte i a l'Elsa (recordem que per districtes a Sant Gervasi, per exemple, guanya CiU)és senzillament un atac directe que a mi m'ofèn moltíssim.
No ens ha utilitzat com a exemple, sinó que tot plegat era directament per ofèndrens! Ho trobo fastigós! Crec que hem fet una campanya on hem explicat els nostres projectes i ens hem estat de destruir als demés, mentres els altres s'han dedicat a bombardejar enlloc de presentar propostes. I ara, un cop passada la campanya, m'ha de venir aquest individu a insultar-me, i en directe, per la ràdio?
Bé, em callo aquí perquè sinó les diria molt grosses!

P.D. Diuen els castellans que "amor, con amor se paga"...